avocat-arestat-de-procurorii-dna-36343-1Serviciul teritorial Timişoara au dispus, joi, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a unui judecător din cadrul Judecătoriei Ineu, judeţul Arad. Tot joi doi poliţişti examinatori de la Serviciul Public de Permise Gorj şi un instructor auto au fost reţinuţi, joi, în dosarul eliberării frauduloase de permise auto din Gorj.

El este acuzat de trafic de influenţă, conform unui comunicat de presă remus redacţiei „România liberă”.

Judecătorul Tripa Aurel Ştefan urmează a fi prezentat la Curtea de Apel Timişoara cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile.

În altă ordine de idei informăm că poliţiştii examinatori Emil Copiluş şi Cristian Nicu Stroe au fost audiaţi, joi, la sediul Poliţiei Judeţene Gorj şi Biroul Teritorial Târgu Jiu al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii emiţând ordonanţe de reţinere pe numele celor doi, transmite Mediafax.

Poliţiştii au făcut, joi, percheziţii la locuinţa lui Emil Copiluş, din Târgu Jiu, precum şi la sediul Serviciului Public de Permise al judeţului Gorj, de unde au fost ridicate mai multe documente.

Locuinţa lui Cristian Nicu Stroe a fost percheziţionată în urmă cu aproximativ o lună, când oamenii legii au descins la sediile unor cabinete medicale, ale mai multor şcoli de şoferi, precum şi la biroul informaticianului de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Gorj.

Cristian Nicu Stroe declara după percheziţiile făcute la locuinţa sa că nu este vinovat şi că nu există motive pentru o eventuală reţinere a sa. Joi, după ce a fost reţinut, poliţistul a afirmat că are încredere în Justiţie şi că lasă Justiţia să îşi facă datoria.

Şi Emil Copiluş a spus că speră ca Justiţia să-i dovedească nevinovăţia, precizând că nu a luat bani pentru a elibera permise de conducere.

Cei doi poliţişti examinatori sunt acuzaţi de trafic de influenţă, luare de mită şi primire de foloase necuvenite.

Tot joi, procurorii au audiat şi reţinut un instructor auto, în acelaşi dosar.

La ora transmiterii acestei ştiri, alţi instructori auto din Târgu Jiu se află la sediul DNA – Biroul Teritorial Târgu Jiu, pentru audieri.

Emil Copiluş şi Cristian Nicu Stroe fac parte dintr-o reţea specializată în eliberarea de permise de conducere în schimbul unor sume de bani. În această reţea sunt implicaţi medici, instructori auto şi poliţişti, dar şi administratori ai unor şcoli de şoferi din Târgu Jiu.

Patru dintre membrii reţelei, trei instructori auto, aflaţi în arest, şi administratorul unei şcoli de şoferi, au fost trimişi în judecată de Parchetul General, sub acuzaţia de trafic de influenţă.

Conform rechizitoriului înaintat Tribunalului Gorj, cei patru aranjau examenele cu poliţiştii examinatori, cărora le trimiteau bileţele sau mesaje pe telefon cu numele candidaţilor care plătiseră sau urmau să plătească pentru a trece proba de sală şi pe cea de traseu.

O parte din probele strânse împotriva membrilor grupării se bazează pe interceptări telefonice şi discuţii ambientale, din care reiese, conform rechizitoriului procurorilor, că suspecţii negociau sumele de banipentru a obţine cât mai mult de la cursanţi. Cei care nu plăteau aveau parte de probe dificile la examen, în timp ce cursanţii care achitau banii ceruţi erau puşi să conducă maşinile pe trasee foarte uşoare şi pentru intervale scurte de timp.

Trei ofiţeri sub acoperire au mers încă din luna iulie la şcolile de şoferi din Târgu Jiu şi au plătit pentru a susţine examenele pentru obţinerea permisului de conducere, de fiecare dată acestora fiindu-le cerute diferite sume de bani, după cum reiese din rechizitoriul anchetatorilor.

În interceptările de la dosar apar inclusiv numele poliţiştilor examinatori reţinuţi joi seară, potrivit unui comunicat al Parchetului instanţei supreme, emis în 12 noiembrie, în urma descinderilor care au avut loc la Târgu Jiu.

„După susţinerea şi promovarea examenului de către candidaţii pentru care s-a traficat influenţa (care de regulă erau lăsaţi la sfârşitul examinării) instructorul auto se întâlnea cu poliţiştii examinatori, iar în cazul învinuitei Stroe Georgiana, aceasta îl trimitea pe fiul său, Stroe George Ionuţ, la întâlniri cu agentul de poliţie, Stroe Nicu Cristian, acestuia fiindu-i remis un bileţel cu numele cursantului care trebuia favorizat şi data susţinerii examenului”, se arăta în comunicat.

În 11 noiembrie, au fost făcute 17 percheziţii domiciliare în judeţul Gorj, la sediile unor cabinete medicale, la ale unor şcoli de şoferi, precum şi la biroul informaticianului din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Gorj.

În urma percheziţiilor, anchetatorii au ridicat 900.000 de lei, 23.500 de dolari şi numeroase bijuterii.

Zece persoane, între care trei medici şi doi administratori ai unor şcoli de şoferi, au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, în urma unor decizii luate în 12 noiembrie de Tribunalul Bucureşti, la propunerea procurorilor, şi menţinute, apoi, de Curtea de Apel Bucureşti.

Sursa: romanialibera.ro

(216 accesari)