foto: jurnal.md

foto: jurnal.md

Judecătorul de instrucţie Anatolie Galben, supranumit „din iad”, a fost sancţionat cu avertisment. Decizia a fost luată de către Colegiul Disciplinar după ce preşedintele interimar al CSM i-a intentat procedura disciplinară pe motiv că a încălcat legea la examinarea unei petiţii.

„Nu s-a dat citire niciunui document, nici măcar textului plângerii și a fost anunțat că „în cazul că nu aveti întrebări…”, dar eu nu am formulat întrebari fiindcă eram sigur ca se înscrie ședinta și voi avea posibilitatea să aduc aceste probe”, a menționat petiționarul Anatolie Stepuleac.

Chiar şi aşa, Anatolie Galben îşi neagă vina. Magistratul s-a prezentat în faţa Colegiului Disciplinar împreună cu şeful instanţei în care activează, a sectorului Râşcani, Oleg Melniciuc, sperând că va avea o apărare mai bună.

El și-a argumentat decizia prin faptul că avocatul nu ar fi avut mandat.

„Nu a fost încălcată nicio normă imperativă atât în privința dreptului la apărare, cât și în Codul de Etică. În lipsa împuternicirii mandatului s-a înlăturat de la examinarea plângerii”, a declarat Anatolie Galben.

În schimb, în procesul-verbal Galben a scris că avocatul a fost prezent. Aici s-a dat de gol prin răspunsurile oferite la întrebările magistraţilor.

Avocatul petiționarului, Ana Ursachi, susţine că a avut mandat, iar Galben a făcut acest lucru intenţionat, întrucât anterior a scris două cereri de atragere penală a judecătorului.

„Eu urma să-l recuz. Deci, nici măcar asta nu i-a oferit lui Stepuleac: să aibă scăpare de sub relația juridică profesională viciată între noi doi. Deci faptul că eu și judecatorul Galben avem conflicte de interese în anumite situații a făcut să sufere drepturile unui om. Și faptul ca eu în 10 minute nu am reușit să ajung și am fost înlaturată, dumnealui nu a avut decența să treacă peste acest lucru frumos”, susține Ana Ursachi.

Avocatul l-a mai acuzat şi de faptul că a extras ilegal dosarul din Procuratura municipală, afirmaţii pe care Galben a refuzat să le comenteze.

Singurul care s-a grăbit să-i ia apărarea lui Galben a fost şeful său, Oleg Melniciuc. „Este un dosar aparte, nu este o continuare, și pe acest dosar avocatul trebuie să aibă mandat. Este cert și noi nu putem să fugim de acest fapt”, a spus Oleg Melniciuc.

Cât priveşte înregistrarea audio, Melniciuc invocă dificultăţi tehnice.

„Nu se înregistrează materialele care țin de examinarea judecătorilor de instrucție, deoarecere aceste materiale nu se înregistrează în programul computerizat de gestionare. Noi nu avem unde stoca aceste înregistrări”, a adăugat Melniciuc.

Decizia Colegiului Disciplinar poate fi atacată în termen de zece zile la Consiliul Superior al Magistraturii. Galben a refuzat să spună dacă o va ataca şi nu a răspuns la întrebările presei.

Precizăm că Anatolie Galben este unul dintre magistraţii care în aprilie 2009 au condamnat, contrar legii, chiar în comisariate, mai mulţi tineri participanţi la protestele din aprilie.

Galben declara atunci că examinarea cauzelor în incinta comisariatelor este un lucru normal şi perfect legal, iar ulterior nu a mai putut fi sancţionat, pentru că ar fi expirat termenul de prescripţie. Magistratul se numără şi în lista judecătorilor responsabili de condamnări ale Republicii Moldova la CEDO.

sursa: jurnal.md

(260 accesari)