parlamentul_european_16387900Un grup de deputați ai Parlamentului European solicită șefei diplomației europene, Federica Mogherini și Comisarului European pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, să intervină pe lângă autoritățile de la Chișinău pentru a „stopa abuzurile guvernării” actuale împotriva unor contestatari ai oligarhului Vladimir Plahotniuc.

În scrisoare, europarlamentarii „condamnă abuzurile lui Plahotniuc contra avocaților și politicienilor incomozi” și ”imixtiunile sale în activitatea procuraturii, judecătoriilor și mass-media”.

„În calitate de membri ai Parlamentului European, dorim să atragem atenția asupra evenimentelor care au loc în prezent în Moldova, extrem de îngrijorătoare, îndreptate contra doamnei Ana Ursachi și dlui Eduard Rudenco, avocați proeminenți și apărători ai drepturilor omului din Moldova. Dl Rudenco și, în special, doamna Ursachi, au devenit recent victime ale unei campanii de intimidare și defăimare, declanșată de presa și procuratura, extrem de politizată și puternic influențată de către oligarhul moldovean, dl Vlad Plahotniuc”, se spune în documentul adresat lui Hahn și Mogherini.

Semnatarii subliniază și caracterul „ilegal” al extrădării și arestării controversatului om de afacer Veaceslav Platon, care, potrivit acestora „este un martor-cheie în dosarul delapidării unui miliard de dolari din bugetul RM unde ar fi implicat dl Plahotniuc”.

Autorii atenționează și asupra procesului în care este implicat Sergiu Cebotari, fost angajat al ÎS „Poșta Moldovei”, „din nou un martor-cheie într-un dosar penal împotriva aliaților dlui Plahotniuc, învinuiți de contrabandă, dirijată la nivelul conducerii ÎS (inițial reținut pentru că planifica să prezinte probe Comisiei parlamentare de anchetă)”.

„În calitate de membri ai Parlamentului European, condamnăm cu fermitate abuzul domnului Plahotniuc și imixtiunea politică în activitatea instituțiilor de stat din Moldova, a procuraturii, instanțelor de judecată și mass-media, represiunile pe criterii politice, care servesc drept instrument de persecutare folosit contra adversarilor și criticilor. Condamnăm acțiunile îndreptate împotriva avocaților, apărătorilor drepturilor omului, activiștilor civici, asupra procurorilor și judecătorilor independenți, care au refuzat să participe în procesele motivate politic, precum și asupra reprezentanților mediului de afaceri care susțin opoziția democratică și activitatea ei anti-corupție”, se mai arată în document.

Totodată, reprezentanții Parlamentului European roagă vicepreşedintele Comisiei Europene, Federica Mogherini și Comisarului European pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, să ceară autorităților de la Chișinău să înceteze imediat toate represiunile politice contra avocaților, politicienilor, oamenilor de afaceri incomozi.

„Vă rugăm să solicitați autorităților moldovene să înceteze imediat cele menționate mai sus, toate acțiunile ilegale împotriva doamnei Ursachi, dl Rudenco, dnei Manole, dl Machedon și altora. Totodată, să le reamintiți că drepturile omului și situația democrației în Moldova și în alte state europene incluse în Politica Europeană de Vecinătate, se află sub controlul permanent al Uniunii Europene și a instituțiilor UE, inclusiv birourilor și Parlamentului European”, se mai spune în document.

O scrisoare similară, semnată de șapte deputați ai Parlamentului European, reprezentanți ai cinci grupuri mari ai forului european, a fost expediată în adresa Procurorului Republicii Moldova, Eduard Harunjen, ministrului Justiției din RM, Vladimir Cebotari, președintelui Judecătoriei sectorului Râșcani, Oleg Melniciuc, președintelui Judecătoriei sectorului Centru al capitalei, Ecaterina Palanciuc, precizează Moldnews.md.

Printre semnatarii documentului se numără și raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul lituanian Petras Auštrevičius.

Sursa:independent.md

apel-1

 

 

 

 

 

 

 

apel-2

(38 accesari)