-4.8 C
Chișinău
joi, 9 februarie, 2023

Un deputat ucrainean: Moldova şi Lituania au „trădat Ucraina”, rezolvându-şi problemele energetice cu ajutorul Rusiei

Must read

Comentarii recente

Vadim Rabinovici, deputat al Radei Supreme a Ucrainei din partea Partidului „Platforma Opoziţie – Pentru Viaţă”, consideră că Moldova şi Lituania au „trădat Ucraina”, rezolvându-şi problemele energetice cu ajutorul Rusiei.

„Prima ţară a semnat un contract pe un termen de cinci ani cu Gazprom imediat după ce Ucraina i-a oferit un milion de metri cubi de gaz, iar a doua a cumpărat energie electrică de la Rusia, deşi înainte a îndemnat Ucraina să nu facă acest lucru”, a scris el pe reţelele de socializare, scrie Infotag.

Livrările de gaze conform contractului prelungit au început la 1 noiembrie 2021. Contractul anterior a expirat pe 30 septembrie. 

Moldovagaz şi Gazprom nu au putut ajunge la o înţelegere, inclusiv din cauza datoriei istorice. 

Potrivit Gazprom, aceasta constituie peste $400 mil., iar ţinând cont de penalităţi – $720 mil. Contractul anterior a expirat în data de 30 septembrie. 

În octombrie, Moldova a cumpărat gaze în baza unui contract temporar pe o lună la un preţ de $790 per o mie de metri cubi. 

În acelaşi timp, Gazprom a furnizat doar 67% din volumul necesar de gaz. 

Din cauza deficitului de gaz, Parlamentul Republicii Moldova a instituit stare de urgenţă pentru 30 de zile – din 22 octombrie până în 20 noiembrie. 

Acest lucru a fost cauzat de scăderea presiunii în conducta de gaz. 

Pentru a menţine echilibrul în gazoduct, Moldova a cumpărat la sfârşitul lunii octombrie de pe piaţa internaţională 1-1,5 mil. de metri cubi de gaz pe zi.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri