12.7 C
Chișinău
miercuri, 28 septembrie, 2022

Un an de la Marea Adunare Naţională din 6 septembrie 2015; Peste 100 de mii de cetăţeni din toate colţurile ţării au protestat atunci faţă de regimul oligarhic

Must read

Comentarii recente

man 1Astăzi se împlineşte un an de la Marea Adunare Naţională din 6 septembrie 2015. Peste 100 de mii de cetăţeni din toate colţurile ţării s-au adunat în centrul capitalei pentru a participa la protestul organizat de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”. Manifestanţii şi-au cerut ţara înapoi, au scandat lozinci împotriva oligarhilor şi au solicitat demisia guvernării.

Oamenii au declarat că nu pleacă acasă până nu sunt auziţi de cei de la guvernare. Aşa a apărut Oraşul Demnităţii în care cetăţenii au instalat sute de corturi şi în care ulterior au protestat în regim non-stop faţă de regimul oligarhic.

În cadrul protestului, manifestanţii au votat o proclamaţie cu mai multe revendicări adresate puterii, printre care demisia şefilor mai multor instituţii ale statului, a preşedintelui ţării, a Executivului şi Legislativului, deconspirarea proprietarilor mass-media, alegerea preşedintelui ţării de către popor, pedepsirea vinovaţilor pentru frauda din sistemul bancar, toate culminând cu organizarea alegerilor parlamentare anticipate în condiţii echitabile pentru toţi concurenţii electorali.

man 2Atunci un grup de contact al Platformei a mers la Guvern, pentru a-i înainta premierului revendicările protestatarilor şi a cere o reacţie imediată. Şeful Guvernului de atunci, Valeriu Streleţ, a declarat că a fost cu ochii pe manifestanţi şi că a dispus formarea unui grup de lucru pentru a analiza cerinţele societăţii. Ulterior, a anunţat protestatarii că şeful statului şi preşedintele Parlamentului refuză să vină la discuţii, i-a invitat însă pe membrii structurii la Ministerul Agriculturii.

Din nou, solidari cu protestatarii din Piaţa Marii Adunări Naţionale au fost şi moldovenii stabiliţi peste hotare. În Spania, Marea Britanie, Franţa, Irlanda, Grecia, România şi Statele Unite ale Americii zeci de moldoveni au ieşit în stradă pentru a cere demisia guvernării corupte şi restituirea miliardelor furate.

Pe parcursul întregii zile cât a durat protestul, Jurnal TV a fost bruiat şi exclus din grila de programe în mai multe localităţi din ţară. Oamenii au acuzat compania de stat Moldtelecom că ar face jocurile oligarhilor, care vor să boicoteze mitingul organizat de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”.

man3Ecoul protestului antiguvernamental de la Chişinău a ajuns în presa internaţională. Un număr impunător de instituţii media din străinătate a relatat despre mitingul de amploare, în cadrul căruia protestatarii au cerut ţara înapoi, demisia preşedintelui ţării şi alegeri anticipate.

Precizăm că Partidul Platforma Demnitate si Adevar va organiza astăzi un eveniment public cu genericul „Un an de la Marea Adunare Naţionala: realizări şi provocăi”. Evenimentul va începe ora 12.00, în PMAN.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri