14.4 C
Chișinău
joi, 26 mai, 2022

Ultimatum rus pentru Mariupol: „Vă predați sau muriți!”. Zelenski a avertizat că eliminarea luptătorilor ucraineni din oraș va pune capăt tratativelor cu Rusia

Must read

Comentarii recente

Ministerul rus al Apărării a dat un ultimatum forțelor ucrainene care încă luptă în orașul asediat Mariupol să depună armele până duminică la ora 6:00, ora Moscovei (03:00 GMT, 6:00, ora României), a anunțat agenția de presă Tass, preluată de Reuters.

Rusia afirmase anterior că toate zonele urbane din oraș „au fost curățate” de forțele ucrainene și că mai există doar un grup restrâns de luptători, atât ucraineni, cât și străini, care s-a refugiat în combinatul siderurgic Azovstal al miliardarului Rinat Ahmetov.

Viețile celor care se predau vor fi cruțate, susține ministerul rus. Luptătorii ucraineni care rămân în Mariupol și refuză să se predea vor fi eliminați, declarase anterior Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD), susținută de Rusia.

Tass îl citează pe generalul-colonel Mihail Mizințev, directorul Centrului Național rus pentru Managementul Apărării, care a declarat că situația din uzină este „catastrofală”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a declarat că aproximativ 2.500 de luptători ucraineni se află în interiorul uzinei, dar ieșirea lor este blocată de trupele ruse, potrivit agenției de presă de stat Tass.

Anterior, sâmbătă, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, recunoscuse că situația din Mariupol „rămâne extrem de gravă”, dar nu a făcut niciun comentariu despre afirmațiile Rusiei potrivit cărora întreaga zonă urbană ar fi fost evacuată.

Orașul a trecut prin lupte grele de la începutul războiului, care s-au intensificat de când forțele rusești s-au retras din jurul capitalei Kiev și s-au alăturat ofensivei din estul Ucrainei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că eliminarea luptătorilor ucraineni din orașul-port Mariupol din sud va pune capăt discuțiilor cu Rusia.

Într-un interviu pentru Ukrainska Pravda, Zelesnki a spus că din punct de vedere al victimelor: „Mariupol ar putea fi ca 10 Borodianska. Eliminarea armatei noastre, a băieților noștri, va pune capăt tuturor negocierilor”.

Președintele Ucrainei a afirmat că Ucraina nu va da ceda și nu va negocia nici teritoriul, nici oamenii săi, adăugând: „Cu cât sunt mai multe locuri precum Borodianka, cu atât va fi mai greu”.

Anterior, Ucraina a insistat că trupele sale încă rezistă în ruinele din Mariupol, unde forțele ucrainene au fost împinse înapoi la fabricile de metal Azovstal din apropierea portului.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri