0.2 C
Chișinău
vineri, 27 ianuarie, 2023

UE debursează 50 milioane de euro Republicii Moldova în calitate de asistenţă macro-financiară

Must read

Comentarii recente

Comisia Europeană, în numele Uniunii Europene, a debursat 50 milioane de euro Republicii Moldova în calitate de asistenţă macro-financiară (AMF). Această debursare face parte din pachetul de asistenţă macro-financiară de urgenţă (AMF) în valoare de 3 miliarde de euro pentru zece parteneri vizaţi de politica de extindere şi de vecinătate, care are scopul de a-i ajuta să răspundă la consecinţele economice generate de pandemia de COVID-19.

Asistenţa AMF este oferită sub formă de împrumuturi în condiţii foarte avantajoase. Programului reprezintă o manifestare concretă a solidarităţii UE cu partenerii săi, oferindu-le sprijin pentru a răspunde la impactul economic provocat de pandemia de coronavirus .

Paolo Gentiloni, Comisarul European pentru Economie, a declarat: ”Sunt bucuros de faptul că Uniunea Europeană a debursat adiţional 50 milioane de euro în calitate de sprijin financiar oferit Republici Moldova. Aceasta este o dovadă concretă a angajamentului asumat de UE pentru a ajuta Moldova să facă faţă impactului economic şi social provocat de pandemia de COVID-19. Aceste mijloace, care au fost alocate în urma îndeplinirii angajamentelor de politici agreate, confirmă progresul realizat de Republica Moldova în implementarea măsurilor necesare pentru securizarea unui viitor mai stabil şi mai prosper.”

Debursarea primei tranşe de 50 milioane de euro către Moldova din cadrul Programului AMF a avut loc în luna noiembrie 2020. Moldova a realizat un progres remarcabil, reuşind să îndeplinească condiţionalităţile aferente politicilor agreate cu Uniunea Europeană pentru debursarea celei de a doua şi ultima tranşă în mărime de 50 milioane de euro în cadrul actualului Program AMF COVID-19. Aceste condiţii au inclus măsuri importante menite să îmbunătăţească gestiunea finanţelor publice în sectorul sănătăţii, combaterea corupţiei, măsuri de consolidare a bunei guvernări şi a statului de drept, precum şi măsuri de ameliorare a mediului de afaceri.

De asemenea, Moldova continuă să întrunească condiţiile preliminare stabilite privind respectarea drepturilor omului şi aplicarea mecanismelor democratice eficiente, inclusiv a unui sistem parlamentar pluripartidist şi a statului de drept.

Prin această debursare, Uniunea Europeană a încheiat cu succes 5 din cele 10 programe AMF incluse în pachetul AMF COVID-19 în valoare de 3 miliarde de euro, debursând primele tranşe către toţi partenerii săi.

Comisia continuă să colaboreze îndeaproape cu ceilalţi parteneri ai AMF în vederea implementării în timp util a programelor de politici convenite.

Context

AMF face parte dintr-un angajament mai amplu al Uniunii Europene cu partenerii săi de vecinătate şi extindere, şi este conceput ca un instrument excepţional de răspuns la criză. AMF este disponibilă pentru partenerii UE de extindere şi de vecinătate  care se confruntă cu probleme majore privind balanţa de plăţi. Aceasta demonstrează solidaritatea UE cu partenerii vizaţi şi sprijinul acordat pentru promovarea unor politici eficiente într-o perioadă de criză fără precedent.

Decizia de a acorda AMF celor 10 parteneri de vecinătate  şi de extindere în contextul pandemiei COVID-19 a fost propusă de către Comisie la 22 aprilie 2020 şi a fost adoptată de Parlamentul European şi de către Consiliul Europei în data de 25 mai 2020.

Adiţional la AMF, UE oferă sprijin partenerilor din cadrul Politicii de Vecinătate şi din cadrul Balcanilor de Vest prin intermediul mai multor instrumente, printre care se numără ajutor umanitar, suport bugetar, programe tematice, asistenţă tehnică, facilităţi şi garanţii mixte oferite de Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă în vederea încurajării investiţiilor în sectoarele cele mai afectate de pandemia de coronavirus.

Relaţiile UE – Republica Moldova

Programul AMF COVID-19 pentru Moldova face parte din efortul extensiv al UE în scopul atenuării impactului economic şi social al pandemiei şi accelerării procesului de redresare. Acest angajament este în concordanţă cu Acordul de Asociere UE – Moldova, precum şi cu sprijinul general acordat de Echipa Europa, care se bazează pe eforturile comune ale statelor membre ale UE. Totodată, Moldova a fost printre primele ţări care au beneficiat de platforma COVAX şi de mecanismul UE de partajare a vaccinurilor, primind peste 1 milion de doze de vaccinuri care au fost distribuite în toată ţara.

Mai mult, debursarea în cadrul AMF are loc la scurt timp după acordarea unui grant în mărime de 36,4 milioane de euro pentru suport bugetar în cadrul Planului de redresare economică al UE pentru Moldova, în valoare de până la 600 milioane de euro pentru următorii 3 ani. În conformitate cu acest Plan, precum şi cu Planul economic şi investiţional pentru Parteneriatul Estic, Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova pe calea redresării economice şi implementării în continuare a reformelor.

www.tvrmoldova.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri