6.6 C
Chișinău
miercuri, septembrie 22, 2021

UE cere IMPERATIV guvernării de la Chişinău să respecte opinia Comisiei de la Veneţia; Donald Tusk: „Recomandările trebuie să fie îndeplinite PE DEPLIN”

Must read

Comentarii recente

Reacţiile UE se ţin lanţ după avizul negativ dat de experţii Comisiei de la Veneţia proiectului PD şi PSRM privind schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova.

După ce Comisia de la Veneţia a dat luni un semnal puternic la Chişinău prin faptul că nu consideră oportună schimbarea actualului sistem de vot şi mai multe instituţii europene au cerut guvernării de la Chişinău să renunţe la modificarea sistemului electoral, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, vine cu un mesaj fără echivoc pentru guvernanţii din RM.

„La întâlnirea cu prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip. L-am sfătuit că recomandările Comisiei de la Veneţia privind schimbarea sistemului electoral trebuie să fie respectate pe deplin”, a fost mesajul preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk.

Şi eurodeputatul Siegfried Mureşan a atras atenţia asupra declaraţiei înaltului oficial european. „Lumea bună spune foarte clar: avizul Comisiei de la Veneţia trebuie respectat pe deplin de către Republica Moldova”, a atenţionat europarlamentarul Siegfried Muresan.

Precizăm că ieri şi Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), parte a Comisiei Europene, a luat poziţie pe acest subiect, imediat după avizul Comisiei de la Veneţia.

„Pentru aceste îngrijorări şi luând în considerare lipsa de consens privind această iniţiativă legislativă, suntem de acord cu opinia Comisiei de la Veneţia şi a Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului din cadrul OSCE cum că astfel de schimbări fundamentale nu sunt recomandate în momentul de faţă.Revizuirea propusă şi implementarea sa practică va fi evaluată în lumina obligaţiilor Republicii Moldova ca stat membru al Consiliului Europei. Ne amintim că democraţia şi statului de drept sunt de asemenea miezul Acordului de Asociere pe care le îl avem”, a transmis diplomaţia europeană pe pagina sa oficială.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri