Pirkka TapiolaAtacurile raider, fenomenul corupției și situația din sistemul justiției frânează implementarea Acordului de Asociere pe care Republica Moldova l-a semnat cu Uniunea Europeană. Documentul va aduce beneficii Republicii Moldova doar dacă vor fi implementate reforme şi dacă se va tine cont de recomandările UE.

Declarațiile aparțin șefului Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, și au fost făcute în cadrul unei emisiuni la TV7.

„Dacă toate aceste probleme: atacurile raider, corupția și reforma din sistemul judecătoresc nu vor fi rezolvate, atunci desigur apar probleme ca posibilitățile oferite de Acordul de Asociere să fie exploatate. Prin acest Acord noi deschidem o piață care lucrează după standardele europene. Dar de cealaltă parte, Acordul prevede reformele care trebuie realizate, ce legi trebuie adoptate și desigur implementate. Prin suport tehnic și mijloace financiare noi susținem implementarea acestor reforme. Ce este important pentru UE? Să vadă o țară care se dezvoltă într-adevăr, unde oamenii trăiesc mai bine, unde salariile cresc, unde se deschid noi posibilități”, a declarat Pirkka Tapiola.

Șefului Delegației UE a accentuat că situația din domeniul bancar este importantă pentru atragerea investițiilor, dar instituțiile europene nu pot impune guvernanții de la Chișinău să implementeze reforme cu de-a sila.

„Anume de reforme depinde atractivitatea economică a Republicii Moldova pentru investitori. Pentru asta este nevoie de condiții de activitate egale pentru toți investitorii. Este o mare problemă cum activează sistemul bancar. Am vorbit destul de mult că sistemul bancar trebuie să fie unul mai transparent decât este acum. Acesta este una dintre condițiile primordiale. (…) Sunt multe prevederi în Acord care obligă modificarea legislației, dar UE nu a fost niciodată o structură de forță. UE este construită pe responsabilitate asumată. Nimeni nu va veni cu bâta să te pedepsească”, a adăugat Tapiola.

Raportul Global al Competitivităţii pentru 2014-2015, care a examinat economiile a 144 de state, plasează Moldova pe locul 141 la capitolul independenţa sistemului judiciar şi pe locul 130 la capitolul favoritismul deciziilor autorităţilor guvernamentale.

Din 2010 până în acest an, în Republica Moldova au avut loc mai multe atacuri raider, spălări de bani, devalizări de la bugetul de stat și scandaluri legate de corupție la nivel înalt.

Din vara lui 2011, în urma unor serii de decizii judecătoreşti ilegale, mai multe pachete de acţiuni ale Băncii de Economii, Moldova Agroindbank, Universalbank, Victoriabank şi ale societăţii de asigurări ASITO au ajuns, în mod fraudulos, în posesia unor companii off-shore.

Ulterior, presa, liderii de opinie și chiar unii politicieni au declarat că în spatele acestor acţiuni stă controversatul om de afaceri, deputatul PD, Vladimir Plahotniuc. Implicarea lui Plahotniuc în atacurile raider a fost confirmată de Înalta Curte de la Londra care a deconspirat o serie de documente de la mai multe companii off-shore din Anglia și Scoția.

Sursa: jurnal.md

(113 accesari)