oficial-pirkka-tapiola--noul-ambasador-al-ue-in-republica-moldova-1378907185Uniunea Europeană va mai aloca peste 80 de milioane de euro, până în anul 2020, pentru proiectele transfrontaliere, care deja nu vor mai fi trilaterale ca până în prezent ci doar bilaterale, gestionate de Republica Moldova şi România.
Astăzi are loc o trecere în revistă a programului transfrontalier pentru anii 2007-2013.
Uniunea Europeană lucrează deja asupra obiectivelor strategice pentru viitorul program, care va fi implementat până în anul 2020, a declarat şeful delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola. El a menţionat că programul va fi modificat faţă de cel anterior. Nu va mai fi unul trilateral – România-Ucraina-Republica Moldova, ci vor exista două programe separate – România-Republica Moldova şi România-Ucraina. Pentru programul România-Republica Moldova sunt prevăzute peste 80 de milioane de euro, a precizat Pirkka Tapiola.
Republica Moldova îşi doreşte ca programul de proeicte transfrontaliere 2015-2020 să fie ultimul în care participă în calitate de vecin al Uniunii Europene, a declarat premierul Iurire Leancă. El a precizat că una din priorităţile viitorului program va fi construcţia de poduri peste Nistru şi Prut.
Regiunea de sud a Republicii Moldova a beneficiat de mai multe proiecte în cadrul programelor transfronatliere, care sunt foarte imporante pentru dezvoltarea comunităţilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale oamenilor, dar şi pentru apropierea de standardele europene, potrivit directorului Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud, Maria Culeşov.
În cadrul programului transfrontalier 2007-2013 Republica Moldova a beneficiat de mai multe proiecte printre care construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, deschiderea serviciului SMURD, reconstrucţia cetăţii Soroca şi un şir de iniţiative de protejare a mediului.

Sursa: radiochisinau.md

(129 accesari)