30.2 C
Chișinău
luni, 27 iunie, 2022

TVR, îndemnată să întrerupă orice contract cu Cristian Tabără: „Propăvăduieşte minciuni, manipulează opinia publică şi linşează opoziţia, răsplată fiind poziţia grasă la televiziunea lui Plahotniuc”

Must read

Comentarii recente

Conducerea Televiziunii Române (TVR) este îndemnată să întrerupă orice contract cu Cristian Tabără. Apelul se conţine într-un editorial din Revista 22, semnat de jurnalista şi profesorul universitar Brînduşa Armanca, articol pe care îl publicăm integral mai jos:

Apelul Platformei Dreptate şi Adevăr din Republica Moldova adresat societăţii civile din România semnalează numeroase minciuni difuzate de Tabără în emisiunile sale.

O scrisoare neobişnuită a fost primită recent din Republica Moldova de Uniunea Scriitorilor, GDS, Fundaţia Academia Civică, Asociaţia Zia­riştilor Independenţi AZIR/AEJ ş.a. Andrei Năs­tase, preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr din Chi­şinău, semnalează cu amă­ră­ciune cum un jurnalist TVR a devenit propagandistul oli­gar­hului Plahotniuc.

Iată ce spu­ne scrisoarea: Faptul că C. Ta­bără participă fără scru­pule la jocurile murdare şi in­compatibile cu statutul de jur­nalist al celor de la Publika TV, una dintre televiziunile oli­garhului Vladimir Plahotniuc (care a mo­no­polizat piaţa audiovizuală din Republica Mol­do­va), este deja bine cunoscut la Chişinău. Dar prestaţiile sale din ultimele luni depăşesc orice limite şi încalcă extrem de grav Codul deontologic al jurnalistului şi legislaţia în vi­goare. Una dintre ultimele isprăvi ale lui C. Ta­bără s-a consumat în emisiunea Fabrica din 27 iulie 2017, difuzată la Publika TV. Prin trucaj de imagini, prin citarea unor clone me­diatice, cum este www.jurnalul.md, creat pen­tru a genera confuzie şi a deruta cititorii site-ului, opoziţia proeuropeană şi antioligar­hică este linşată, iar cetăţenii sunt manipulaţi şi induşi în eroare. Infracţiunea mediatică constă în faptul că C. Tabără a făcut comentarii acide despre Maia Sandu şi partidul de opoziţie pe care îl conduce, bazându-se pe un fals de ima­gine evident”.

Cum a sărit Cristian Tabără, din postura de „vedetă“ a TVR, ca prezentator al emi­siunii Exclusiv în România (ul­tima ediţie postată pe site-ul televiziunii publice datează din iunie 2017), în luntrea politică de la Pu­blika TV, o afacere suspectă a lui Sorin Ovidiu Vân­tu cu Plahotniuc, are explicaţii jenante.

Pri­ma este că la TVR numai proştii respectă legea care le interzice jurnaliştilor, indiferent de contract, să lucreze concomitent la altă te­le­viziune. Conducerea TVR se face că nu ve­de.

Cealaltă explicaţie e şi mai penibilă: în toam­na lui 2016, „părinţelul” Tabără (amintim că omul are studii teologice) i-a ridicat osa­nale lui Plahotniuc într-o emisiune dedicată la Publika TV: „În 51 de minute, Tabără a fost um­bra lui Plahotniuc, pe care l-a «zugrăvit» admirativ în nuanţe pozitiv-eroice în toate momentele zilei: la cafea («ce privilegiu să primesc cafeaua direct din mâna lui Pla­hot­niuc»), la sală, la masă, în limuzină, înainte de birou, la birou, după birou, sub toate for­mele a fost umanizat «oligarhul» de peste Prut”, consemnează paginademedia.ro, adău­gând câteva secvenţe de râsu’-plânsu’: „Sun­teţi surprinzător de proaspăt. Câte ore dor­miţi?“ sau „E clar că aveţi un temperament foarte activ. Aş putea spune chiar hiperactiv. De unde l-aţi moştenit?“.

Răsplata pentru gre­ţoa­sele linguşeli a fost, presupunem, poziţia grasă la televiziunea oligarhului, cu misiunea aferentă de a manipula în continuare publicul şi de a face praf opoziţia. De altfel, Partidul Acţ­iune şi Solidaritate al Maiei Sandu a anun­ţat că nu va participa la aceste emisiuni şi examinează posibilitatea de a-l acţiona în ju­decată pe Tabără şi televiziunea deservită.

Apelul Platformei Dreptate şi Adevăr adresat societăţii civile din România semnalează nu­me­roase minciuni difuzate de Tabără în emi­siunile sale, cum ar fi pancarte trucate cu me­saje opuse celor reale, calomnierea liderului opoziţiei, împroşcarea celor care îi critică pe Plahotniuc şi pe Renato Usatîi pentru politica pro-Putin şi le cere jurnaliştilor români să mo­nitorizeze această situaţie inadmisibilă, care le compromite breasla.

Deşi dezinformarea opi­niei publice contravine Constituţiei, le­gis­laţiei şi intereselor naţionale ale Republicii Mol­dova, într-o ţară vulnerabilă, capturată de interesele oligarhice, e dificil de sancţionat o televiziune acoperită de sfânta libertate de exprimare, biblia democraţiei şi bătaia de joc a oligarhiei, autoritarismelor şi iliberalismului.

Şi uite aşa s-a schimbat la faţă Tabără, prie­te­nosul ghid al emisiunii turistice de pe TVR 1, într-un Gâdea onctuos la Publika TV, pro­po­văduind minciuni, servind pentru arginţi per­sonaje hulpave care împing Moldova la mar­gi­nea Europei şi stau în calea democratizării ţă­rii. Opţiunea sa nu e tocmai neaşteptată, da­că vedem cum se descrie uzând de cuvintele Sf. Apostol Pavel, „Nu fac binele pe care îl vreau, ci răul pe care nu îl vreau”.

Pentru bi­nele public, solicităm conducerii TVR să res­pecte legea şi să întrerupă orice contract cu Cristian Tabără, aşa cum prevede art. 11 din Legea 41/1994 a TVR şi SRR, precum şi alte re­glementări interioare ale SRTV.

Revista 22

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

1 COMENTARIU

 1. BURDUHĂNOSUL CRISTIAN TABĂRĂ (1)

  S-a aranjat perfect burduhănosul de pe malul Dâmboviței la noi pe malurile puturoase a pârâului Bâc. Aici este mai ușor de făcut bani folosindu-și meseria pe care o cunoaște cel mai bine, adică pupcurismul. Pentru pupcurism în manieră europeană la Chișinău pârțul Edelweis Plahotniuc plătește foarte bine. Numai pentru „maiestuoasa” epopeie „O zi din viața marelui pârț Edelweis Vlad Plahotniuc” burduhănosul Cristian Tabără și asigurat masa de prânz pe un an de zile cu friptură, măliguță, plăcinte, colțunași și aici mă opresc să nu mai facă salivă în zădar pe stomacul gol chinuitul popor moldovenesc.

  BURDUHĂNOSUL CRISTIAN TABĂRĂ (2)

  Și totuși trebuie să recunoaștem că din maiestoasa sagă din viața dedicată poporului veșnic flămând și însetat din stânga Prutului a pârțul Edelweis Vlad Plahotniuc putem afla și lucruri înteresante. De exemplu cum să-ți aranjez ziua mare în plin centru al Chișinău lui un Edilweis de toată frumusețea cu codane de toată prospețimea, nu țigăncile alea pitice și crăcănate de pe autostradă de la pereferia Bucureștilor.

  BURDUHĂNOSUL CRISTIAN TABĂRĂ (3)

  Poate nu toți sunt atât de atenți și emotivi ca mine, dar epizodul cela din sagă unde marele pârț Edelweis Vlad Plahotniuc își vizitează „ostatecele” și urmează privirea galeșă a favoritei prime a oligarhului către stăpân pe mine m-a impresionat profund și m-a lăsat mut. Desigur pentru ca atât codanele, cât și soții, tații, frații lor să fie mulțumiți și să tacă din gură trebuie foarte mulți bani. Desigur pentru a expune publicului larg moldovenesc viața zbuciumată a fenomenalului pârț Edelweis Vlad Plahotniuc a fost nevoie de talentul extraordinar de pupcurist al
  burduhănosului Cristian Tabără.

  P.S. Acest articol este un pamflet și nu trebue tratat ca atare. Orice asemănare cu personaje reale din viața și politica de pe malul pârâului Bâc sunt absolut întâmplătoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri