taniec-tatarski_article-main-imageÎn momentul în care Crimeea își va declara independența (pentru a se alipi la Rusia), Turcia are dreptul să-și reinstaleze controlul asupra peninsulei. Acordul prin care Turcia a cedat Rusiei Crimeea, prevede ca în cazul în care provincia își declara independența sau este transferată unei terțe țări, Turcia are dreptul să ceară retrocedarea teritoriului.

În Turcia se dezbate în mod activ dreptul acestei țări asupra Crimeii, potrivit ziarului Hurriyet. Observatorii politici citează tratatul ruso-turc din 1783, semnat de Ecaterina a II-a, în care sunt specificate condițiile transferului peninsulei Crimeea de la Imperiul otoman celui rus.

Potrivit acestui document, Turcia are dreptul să reinstaureze controlul asupra acestui teritoriu în cazul în care își declară independența sau este transferat unei terțe țări. Prima condiție va fi realizată, se crede în Turcia, în momentul în care Crimeea se va alipi Rusiei, deoarece republica autonomă din cadrul Ucrainei va trebuie să declare în primul rând independența față de Kiev.

În ultima vreme au crescut tensiunele în relațiile ruso- turce. Joi, Ankara a ridicat de la sol șase F-16 pentru ca un avion de recunoastere rusesc a zburat de-a lungul coastei turcești a Mării Negre, potrivit Statului Major turc. Între timp, aeronava rusă a rămas în spațiul aerian internațional, acesta fiind al doilea incident de acest fel din aceasta saptamana.

Statul tătarilor din Crimeea – Hanatul Crimeii – a cuprins zona dintre Dunăre și Nipru, până la Marea Azov și pe teritoriul actual Krasnodar din Rusia începând cu anul 1441. Din anul 1478 Hanatul a devenit un aliat al Imperiului Otoman. În prezent, o parte din teritoriul fostului Hanat aparține Ucrainei, celaltă parte – Rusiei.

Căderea Hanatul Crimeii sub stăpânirea rusească a avut loc în 1783, pe vremea împărătesei Ecaterina a II-a.

În 1774, în urma tratatului de la Kucuk Kainargi, Crimeea a fost recunoscuta ca stat independent. După retragerea trupelor ruse din Crimeea, în peninsula a avut loc o revoltă urmată de un desant al trupelor turcești. Revoltele au continuat în mod repetat. Ca urmare, ultimul han din Crimea, Sahin Giray a abdicat. În 1783, Ecaterina a II- a emis un manifest prin care Crimeea, Kuban și insula Taman au devenit regiuni ale Rusiei. Sultanul otoman a recunoscut acest act, iar noua provincie a fost denumită Tauridia.

sursa: incomemagazine.ro

(289 accesari)