7.2 C
Chișinău
sâmbătă, 4 decembrie, 2021

Tudorache, despre criza energetică din Moldova: UE poate oferi sprijin

Must read

Comentarii recente

Eurodeputatul român, Dragoş Tudorache, afirmă că autoritățile de la Bruxelles ar putea oferi ajutor financiar țării noastre, în contextul confruntării cu o criză energetică de proporții.

Acest lucru a fost expus ieri de parlamentarul european în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

„Politic, ceea ce Uniunea Europeană trebuie să facă pentru R. Moldova este să vină cu un sprijin, pentru că este şi un mesaj politic foarte important. Sunt două planuri: o soluţie cât se poate de practică pentru alimentarea cu gaze, trebuie să găsim disponibilitate de gaz la nişte preţuri rezonabile pentru R. Moldova. Bineînţeles că trebuie să ţinem cont aici şi de realitatea de pe piaţa energiei la nivel european. Preţurile cresc peste tot, nu doar în R. Moldova. Dincolo de acest element operaţional, cred că ce mai poate face UE este să sprijine financiar”, a declarat Dragoş Tudorache.

În contextul în care ţara se confruntă cu o criză de gaze naturale, iar gazoductul Iaşi-Ungheni a fost declarat funcţional, Dragoş Tudorache spune că rămâne doar ca să fie soluţionată problema sursei de materie primă. Mai exact, de unde pot fi luate gazele naturale care prin conductă ar ajunge la cetăţenii R. Moldova.

„E bine că există în primul rând ca infrastructură şi m-am bucurat şi eu să aflu că din punct de vedere tehnic, acest gazoduct este pregătit să primească gaze. Ceea ce înseamnă că măcar acest impediment de ordin logistic este depăşit. Acum trebuie să găsim şi gazele care să curgă prin acest gazoduct. Asta ţine de unde găsim sursa de gaz care să ajung în R. Moldova.”

Totodată, eurodeputatul român a apreciat modalitatea prin care autorităţile de la Chişinău negociază contractul de livrare a gazelor cu cei din Federaţia Rusă. Dragoş Tudorache a mai menţionat că acest subiect nu trebuie politizat.

„Este o decizie înţeleaptă ca aceste negocieri să se poarte la nivel de companii, bineînţeles cu implicarea autorităţilor statului la nivelul potrivit. Nu cred că trebuie politizat mai mult acest subiect”, a spus Dragoş Tudorache în platoul TVR Moldova.

tvrmoldova.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri