transparenciConstatarea incapacităţii organelor abilitate de a-şi exercita atribuţiile şi iniţierea necondiţionată a procedurilor de demitere a şefilor instituţiilor abilitate de combatere a corupţiei şi asigurare a stabilităţii sistemului bancar – CNA, Procuratura Generală şi Banca Naţională a Moldovei.

Acestea sunt deciziile de force-majeure care trebuie să fie luate de primele persoane în stat, preşedintele Nicolae Timofti, premierul Valeriu Streleţ şi speakerul Andrian Candu.

Este declaraţia Transparency International Moldova care şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia din ţara noastră.

„Numeroase scandaluri de corupţie şi neluarea unei atitudini prompte faţă de acestea de către organele de drept au provocat dezaprobare şi proteste motivate în masă ale populaţiei din Republica Moldova, creând riscul unui vid în actul de guvernare şi afectând securitatea statului”, se arată în declaraţia organizaţiei anticorupţie.

Transparency International a criticat guvernanţii de la Chişinău pentru faptul că, deşi au recunoscut drept prioritare luarea unor măsuri prompte în cazul jafului din sistemul bancar, aceştia nu au întreprins nimic până acum.

Precizăm că demisia şefilor de la BNM, PG şi CNA a fost cerută şi în cadrul protestelor de amploare din 6 şi 13 septembrie în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Autorităţile au ignorat însă revendicările protestatarilor.

Vedeţi mai jos varianta integrală a declaraţiei Transparency International – Moldova:

Transparency International – Moldova (TI-Moldova) îşi expimă profunda îngrijorare de situaţia creată în Republica Moldova. Numeroase scandaluri de corupţie şi neluarea unei atitudini prompte faţă de acestea de către organele de drept au provocat dezaprobare şi proteste motivate în masă ale populaţiei din Republica Moldova, creînd riscul unui vid în actul de guvernare şi afectînd securitatea statului.

Societatea civilă şi instituţiile internaţionale, în repetate rînduri, au constatat capturarea organelor de drept şi afilierea politică a acestora ca principalele cauze ale crizei create. Preşedintele Republicii Moldova, Preşedintele Parlamentului şi Prim-Ministrul Republicii Moldova, de asemenea, au recunoscut drept prioritare luarea unor măsuri prompte de abordare a furtului secolului din sistemul bancar, cerînd investigarea cazului, recuperarea prejudiciilor şi realizînd o justiţie imparţială.

Dat fiind faptul ca pînă în prezent situaţia în esenţă nu s-a schimbat, considerăm că Preşedintele ţării, Preşedintele Parlamentului şi Prim-Ministrul Republicii Moldova trebuie să dea dovadă de consecvenţă în declaraţii şi acţiuni, luînd decizii de force-majeure în situaţie force-majeure prin:

– constatarea incapacităţii organelor abilitate de a-şi exercita atribuţiile şi iniţierea necondiţionată a procedurilor de demitere a conducatorilor instituţiilor abilitate de combaterea corupţiei şi asigurarea stabilitatii sistemului bancar (CNA, Procuratura Generală, Banca Naţională a Moldovei), stabilind data concretă pentru fiecare şi asigurînd interimatul necesar pentru activitatea acestor instituţii;
– verificarea prealabilă a titularilor la funcţiile publice potrivit prevederilor cadrului legal;
– adoptarea amendamentelor la Constituţie privind procedura de alegere a Preşedintelui statului;
– adoptarea în lectura finală a proiectului Legii cu privire la Procuratură şi iniţierea procedurii de desemnare a candidaţilor la funcţia de Procuror General, în conformitate cu noua lege;
– adoptarea pachetului de legi privind reformarea Comisiei Naţionale de Integritate care o va transforma dintr-o instituţie politizată în una profesională, creînd condiţii pentru atragerea la răspundere a demnitarilor statului cu averi nejustificate;
– informarea publicului larg despre planul de redresare a situaţiei din sistemul bancar.

Transparency International – Moldova apelează la bunul simţ al guvernanţilor şi protestatarilor pentru a conştientiza pericolele situaţiei create, a preveni escaladarea conflictului şi devierea ţării de la parcursul european.

Sursa;jurnal.md

(29 accesari)