-3.8 C
Chișinău
vineri, 3 februarie, 2023

„Trag un semnal de alarmă!” Alexandru Slusari despre primele semne ale secetei severe din anul agricol 2021/2022

Must read

Comentarii recente

Alexandru Slusari trage un semnal de alarmă după ce a analizat pronosticurile meteo și, discutând cu mai mulți fermieri din diferite zone, constată primele semne ale secetei severe pentru anul agricol 2021/2022.

În acest context, ex-vicepreședintele Parlamentului face un apel către autorități în privința actualizării urgente și aplicării imediate a Programului complex de irigare:

„Haideți să nu mai avem această tradiție proastă când toți funcționarii de stat vorbesc despre irigare în toiul secetei și uită de problemă imediat după prima ploaie. La moment continuă să fie distruse mai multe sisteme de irigare la scară mare, pe care concernul Apele Moldovei și Agenția proprietății de Stat așa și nu le-au transmis asociațiilor utilizatorilor de apă. Mă refer, în primul rând la situația în raioanele Ștefan Vodă și Căușeni.”

De asemenea, spune ex-deputatul, este nevoie de un program special privind consolidarea organizațiilor utilizatorilor de apă, care necesită sprijin financiar din partea statului, precum și alte măsuri stringente:

„Acum, în cadrul revizuirii Regulamentului de subvenționare a agriculturii, este cazul să fie alocate mult mai multe resurse financiare pentru procurarea sistemelor de irigare la scară mică și pentru majorarea procentului de subvenționare. În același timp, este imperios necesar, în condițiile unei deschideri fără precedent față de Moldova a partenerilor externi, să fie lansate mai multe proiecte de creare a lacurilor de acumulare în scopul irigării, cu canalizarea apei spre fiecare fermier în raza bazinului. La fel, se impune analiza legislației privind eliberarea autorizațiilor pentru irigare și acordarea priorității fermierilor la utilizarea resurselor acvatice.”

Alexandru Slusari menționează, totodată, că modificările legislative, adoptate în anul 2020, „nu prea funcționează și cei cu pescuitul continuă să dea drumul la apă atunci când vor ei, deseori în detrimentul interesului satului.”

„Desigur, rămâne în vigoare problema vitală cu neadmiterea înnămolirii Nistrului, care este o sursa importantă de irigare pentru 12 raioane din țară. Aici, evident, e nevoie de poziția fermă a Guvernului în raport cu Ucraina, în special în cadrul ședinței comisiei bilaterale, care va avea loc în octombrie”- mai notifică Alexandru Slusari.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri