7.2 C
Chișinău
luni, 20 martie, 2023

Torționarii sau manipularea propriilor interese

Must read

Comentarii recente

start_1159016Reluăm materialul de mai jos pentru a atrage atenția opiniei publice despre modul în care sunt aleși cei mai compromiși judecători la CSJ, CSM, instanțe de apel. Tăcerea și complicitatea politicienilor este mai mult decît evidentă.

Pe o rețea de socializare, Alexandru Tănase de la CC al PDM, probabil enervat și consternat, a distribuit un link din ziarul ce publică, peste noapte, interviuri cu oligarhul multiidentitar Plahotniuc-Ulinici- Păpușarul.

Într-adevăr, la prima vedere titlul și materialul impresionează:

Bombă! Parlamentul a numit un magistrat torționar in funcția de judecător la Curtea Suprema de Justiție

Astăzi Parlamentul Republicii Moldova a făcut încă un pas hotărât pentru reformarea justiției. Cu votul a 71 deputați, au numit-o în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție pe controversata magistrată Liliana Catan.
 Societatea, spre deosebire de cei 71 de deputați care au votat-o, nu a uitat cum această distinsă doamnă cu ochi de sticlă, a condamnat la comanda regimului comunist oameni nevinovați la ani grei de pușcărie. Cazul ex-ministrului apărării Valeriu Pasat nu este unicul. Acesta, având bani să-și angajeze o apărare eficientă și să organizeze o mediatizare adecvată, a scăpat de șentința ilegală de 10 ani de pușcărie. Spre deosebire de Pasat, alte sute de victime ale magistratei cu ochi de sticlă putrezesc și azi prin pușcării fără nici o șansă de reabilitare. Judecând dosarul penal fabricat la indicația personală a lui Vladimir Nicolaevici Voronin, judecătoarea Liliana Catan a executat docil și obedient, indicațiile primite de a menține în vigoare sentința de 10 ani privațiune de libertate, adoptate într-un proces închis, derulat după toate canoanele staliniste.

La 16 decembrie 2009 Curtea Supremă de Justiție (unde urmează sa activeze Liliana Catan), a constatat ilegalitatea deciziei adoptate de judecătoarea Liliana Catan si l-a achitat pe Valeriu Pasat pe toate capetele de acuzare în legătură cu semnarea Acordului din 10.10.1997 cu Departamentul de Stat al SUA. Ulterior, în octombrie 2010, Guvernul a fost obligat să recunoască în fața Curții Europene a Drepturilor Omului (cererea nr. 15594/06) încălcarea drepturilor lui Valeriu Pasat în cadrul acestui așa numit proces, fiind obligat şi să achite zeci de mii de euro. În luna iunie 2013, în conformitate cu Legea nr. 1545, Valeriu Pasat a câștigat procesul privind acțiunile ilegale ale judecătoarei Liliana Catan, obținând o recunoaștere suplimentară a violării drepturilor sale și un prejudiciu suplimentar. Exact peste o lună de zile, la 2 iulie 2013 Consiliul Superior al Magistraturii a propus-o pe magistrata Liliana Catan pentru promovare la Curtea Supremă de Justiție. Probabil pentru merite deosebite în edificarea statului de drept.

La 9 iulie 2013 Valeriu Pasat, a adresat o scrisoare deschisă premierului Iurie Leancă, președintelui parlamentului Igor Corman, lui Vlad Filat și Marian Lupu, prin care descria calvarul prin care l-a trecut proaspăt-numita judecătoare la Curtea Supremă de Justiție.

După cum era și de așteptat, această scrisoare a rămas fără nici o reacție. În Republica Moldova, în vizorul opiniei publice ajung exclusiv dosarele si judecătorii care au atins interesele celor de la putere. Numirea unui torționar în funcția de judecător al CSJ, arată odată în plus mizeria si ipocrizia care guvernează clasa noastră politică. Judecătorii au însușit o lecție clară: dacă nu treci calea celor de la putere poţi vinde nestingherit dosare, poți băga oameni nevinovați la pușcărie! Risc-zero! Cazul judecătoarei Liliana Catan confirmă acest lucru.

Judecătorul Gari Bivol l-a amendat pe ministrul de interne Dorin Recean pentru că nu venea la judecată și s-a ales cu o procedură disciplinară intentată de însuși Ministrul Justiției (!). Liliana Catan a băgat lume nevinovată la pușcărie și a fost avansată la CSJ. Mesajul este cât se poate de clar.

…din alt punct de vedere, din moment ce judecătorul Nicolae Timofte după ce l-a băgat la casa de nebuni pe disidentul Gheorghe David, pentru naționalism si propagandă antisovietică, a ajuns șef de stat, de ce să ne mire că cineva care doar (!) a băgat la pușcărie un om nevinovat a fost avansată la Curtea Supremă de Justiție!

Deşi se vorbeşte despre reforma justiţiei la tot pasul, în realitate are loc o regrupare a forțelor pentru conservarea intangibilității celor care ani buni au creat abuzuri și în final au adus această țară în pragul prăpastiei. Reformarea unui sistem format din oameni care toată viaa lor profesionala a comis abuzuri și ilegalități, este la fel cum ai arunca nucile în pod cu furca.

La 25 decembrie 2012 Valeriu Pasat a fost ales membru al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Concomitent cu el a fost ales si Ion Hadârca, care azi a votat promovarea judecătorului torționar la Curtea Supremă de Justiție. Domnul Ion Hadârca, care este o persoana culta, ar fi trebuit sa-și răspundă la următoarea întrebare: Este in spiritul valorilor europene sa numești la Curtea Suprema de Justiție un judecător torționar care a băgat la pușcărie oameni nevinovați la comanda regimului? Domnii Igor Corman, Vladimir Filat, Marian Lupu, Iurie Leanca, Oleg Efrim ar fi trebuit să-și răspundă și ei la o întrebare: ar fi ei de acord ca odată cu trecere în opoziție, dosarele penale ale domniilor lor sa fie judecate de magistrata Liliana Catan? Poate dl Mihai Poalelungi, este mulțumit să aibă la C.S.J. judecători cu un asemenea background?

„Torționară SUPREMĂ”

Multa lume nu-l place pe Valeriu Pasat. Nici mie nu-mi este cea mai simpatica persoana, in mod special după toate combinațiile cu popimea din 2010. Scriu aceste rânduri nu pentru a-l apăra pe Valeriu Pasat. Ceea ce nu este în stare sa înțeleagă conducerea noastră este ca Liliana Catan urmează să deţină această funcţie până la atingerea vârstei de 65 de ani. Dacă deciziile adoptate de Liliana Catan la Curtea de Apel erau anulate de Curtea Suprema de Justiție cine va anula deciziile ilegale pe care le va adopta Liliana Catan în noua funcție?

P.S. Duminică, la mitingul organizat de guvern, o voi căuta cu ochii pe judecătoarea Liliana Catan. N-o sa mă mire dacă am s-o vad strigând in gura mare Vilnius! Vilnius! Vilnius! Vilnius!

Mihai Pruteanu

Dacă Tănase junior a răspîndit această “bombă” pe rețeua de socializare, deducem că este de acord cu ceea ce scrie autorul și că este revoltat la culme pentru faptul că o judecătoare care l-a condamnat ilegal de Valeriu Pasat, a fost avansată la curtea lui Poalelungi. Împărtășim exasperarea respectivă, însă vom încerca în continuare să demonstrăm că dacă Tănase nu ar fi fost avocatul lui Valeriu Pasat, un asemenea material și o asemenea revoltă ar fi putut să lipseacă cu desăvîrșire. Interesul său personal pentru cazul judecat de magistrata torționară este unul direct și universal. În procesul de documentare, aflăm că Tănase, l-a apărat pe Valeriu Pasat și că și-a declarat onorariile obținute de la clientul său, care constituie, pe bune, o avere!

“- Judecarea apelului (Dec. CA din 16.10.06) a cererilor de aplicare a amnistiei şi plângerilor referitoare la condiţiile de detenţie – 100.000 lei;

– Judecarea recursului (dec. CSJ din 03.05.07) – 60.000 lei;

– Judecarea apelului (Dec. CA din 09.07.07) – 50.000 lei;

– Judecarea recursului (dec. CSJ din 02.04.08) – 50.000 lei;

– Procedurile în faţa CEDO (art. 3 şi 5 ale Convenţiei) – 12.000 lei.”

După ce vezi sumele încasate de Tănase intr-un singur dosărel, raportate la salariul actual de judecător, de presedinte al CC și al CSJ, preocuparea respectivă este de înțeles. Altceva ne miră și ne uimește – de ce publicația Timpul condusă de C. Tănase se referă doar la torționara clientului lui Al. Tănase, de ce a trecut cu vederea o mulțime de asemenea torționari, judecători de genul Simciuc, Micu, Șpac, Plămădeală, Ulianovski, Grib, Lâsâi, Iovu, Galben, Melniciuc, Nicolaev, Ursachi, Gurschi, procurorii călăi Zubco, Garaba, Harujen, Popa, Popenco, Rudei, Galeru, Morari, Cociu, Rosu, care au pe conștiință oameni nevinovați condamnați atît pe vremea comuniștilor și a lui Vladimir Nicolaevici Voronin, cît și acum, pe timpul guvernării lui Filat, Lupu și Ghimpu sau Filat, Lupu și Hadîrcă, ambele grupări controlate de protejatul Timpului, Plahotniuc-Ulinici-Papușarul?

De ce nu se vorbește de torționarii lui Becciev și Șarban, care de asemenea au cîștigat la CEDO, sau cei ai lui Țurcanu, oare acei judecători nu tot în sistemul banditesc activează? Și accentul pe condamnarea din timpul comuniștilor este manipulatorie, de vreme ce beneficiarul crimelor e același cam peste tot. Pentru că e una cînd un asemenea abuz este comis de un regim comunist, și e mult, mult mai grav cănd executarea oamenilor este făcută de cei care se declară promotori ai valorilor europene, judecînd persoane nevinovate nu că în regim închis, ci în lipsa avocatului, fără dosar, fără părți!!! De ce nu a apărut un titlu de genul: ”Bombă! Judecătorii regimului proeuropean ascund dovezile nevinovăției!” “Bombă! Judecătorii lui Plahotniuc continuă să producă crime chiar dacă Ordonanța nevinovăției, ascunsă de Procuratura lui Zubco, a ajuns la CSJ!”? “Bombă! Chiar Judecătorii lui Plahotniuc confirmă că au condamnat la comandă fără dosar!?” Dar dacă, domnilor Tănase, revin comuniștii și acești torționari pe care-i protejați prin lipsă de atitudine se vor apuca să vă judece în aceeași manieră, fără avocat, fără a avea dosarul pe masă, fără a vă invita la ședință, ce veți spune?! Veți regreta că ați tăcut ca niște complici perfizi ai oligarhului?

De asemenea, ne uimește faptul că familia Tănase și, în mod special, A. Tănase din orice postură a acestuia (avocat, ministru al justiției, membru al CSM, președinte al CC), nu au scăpat o vorbă despre crimele comise de judecătorii raider Sternioală, Dulghier, Dubcoveţki, Rotaru, Druţă, Bivol, Orândaş, Marchitan, Plugaru, Gorun, Nogai, Namaşco, deși presa i-a informat exhaustiv despre jafurile comise de aceștia și stăpînul lor Plahotniuc. În chiar materialul răspîndit de Tănase de la CC al PDM observăm cum este ptotejat, cu migală, judecătorul raider Gari Bivol, cel care a hăpănit 16,5 procente de acțiuni de la BEM și le-a transmis pe o farfurie cu fund albastru raiderului Plahotniuc! Cică acest Garic Bivol ar fi în mare pericol, deoarece “l-a amendat pe ministrul de interne Dorin Recean pentru că nu venea la judecată si s-a ales cu o procedură disciplinara intentată de însuși Ministrul Justiției”. De ce, domnule Tănase, îl credeți apriori și necondiționat pe Gari Bivol, un recidivist în această materie, și nu le dați nicio șansă celor care au avut de pătimit din cauza lui, în cazul de față, ministrul de Interne, care declară că se afla în concediu cînd chipurile a fost citat? Poate pentru că la întâlnirea de taină cu Poalelungi și Berlinschi din biroul lui Damir ați dat continuitate devalizării acționarilor BEM realizate de Bivol, Marchetan, Dulghieru, Orândaș și Plugari.

Sau de ce crede Tănase că Ion Hadîrcă a procedat în mod perfid doar în cazul torționarei lui Pasat, nu și în cazul promovării lui I. Druță, de exemplu, un alt specimen raider, tot ca judecător la Curtea Supremă de Justiție? Și noi ne putem întreba în aceeași cheie – dacă hotărîrile lui Druță mai puteau fi blocate de CAC și CSJ, acum “cine va anula deciziile ilegale pe care le va adopta Liliana Catan (citește I. Druță) în noua funcție?”
Cred că și observația la adresa președintelui Timofti, că l-a condamnat pe un disident politic este spusă cu jumătate de gură, pentru că de fapt nu am văzut un rînd în gazeta CC al PDM despre faptul cum președintele Timofti împrăștie, cu sacul, în stînga și în dreapta, medalii și ordine pentru cei mai corupți judecători din sistemul putred și criminal? De ce este decorat Doaga, prietenul lui Poalelungi, care a hăpănit insulele La izvor și le-a dăruit lui Plahotniuc-Ulinici-Păpușarul prin intermediul lui Sajin? Sau de ce li s-au dat medalii lui Ursachi și Șpac, despre care presa a cris ca au condamnat la comandă? Dar lui Pleșca?

Și mai e ceva care nu poate fi trecut cu vederea. De ce nu s-ar autosesiza CC al PDM în cazul numirii torționarei la CSJ? Că doar în articolul 1 din Constituție scrie că R. Moldova este un stat de drept, nu? Dacă în conformitate cu acest articol a fot debarcat un guvern întreg de corupți, de ce nu s-ar putea aplica aceeași schemă și în cazul unei judecătoare torționare, lucru demonstrat de chiar Curtea Europeană a Drepturilor Omului? Răspunsul e simplu și la vedere – pentru că madama respectivă este protejata Păpușarului, iar Păpușarul e și peste CC al PDM, și peste gazeta CC al PDM, și peste Filat, și peste Timofti, e peste tot. Că dacă nu era, o rugăminte de la junior către Păpușar ar fi rezolvat totul imediat. Să nu uităm ceea ce se fac a uita alde Tănase și anume că, atunci cînd Vladimir Nicolaevici ar fi dat comanda de a-i pedepsi pe Pasat și alții, șef peste justiție cine era? Exact, Păpușarul din umbră, “polojenețul” lui Voronin, Plahotniuc. Ni s-a părut interesantă și întrebarea retorică de la sfîrșitul materialului share-uit de Tănase:” Poate dl Mihai Poalelungi, este mulțumit să aibă la C.S.J. judecători cu un asemenea background?” E ca și cum ai întreba lupul dacă vrea să păzească oile. Sigur, dl Poalelungi e mulțumit! Cu cît mai corupți vor fi subalternii săi, cu atît mai ușor îi va convinge să condamne oameni nevinovați la pușcărie, să jefuiască bănci și întreprinderi de stat, să jupoaie oamenii de afaceri cinstiți în favoarea stăpînului său Păpușarul!

Valeriu Ciobanu

sursa: jurnal.md 

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri