-0.6 C
Chișinău
joi, 1 decembrie, 2022

Tiraspolul vrea să-şi sporească prezenţa militară la Tighina

Must read

Comentarii recente

militari_rusi_transnistria_a5_31214300Reprezentanţii părţii transnistrene la Comisia Unificată de Control (CUC) cer să fie sporit numărul militarilor în oraşul Tighina (Bender). Aceştia intenţionează să disloce suplimentar în regiune un pluton din componenţa batalionului de infanterie motorizată al aşa-ziselor forţe armate transnistrene. Trupele respective au mai staţionat în Tighina până în 2007, când au fost retrase din componenţa forţelor mixte de pacificare. Intenţia a fost formulată în cadrul ultimei şedinţe a CUC care a avut loc pe data de 21 februarie 2013.

Acest fapt a stârnit îngrijorare în rândul reprezentanţilor Chişinăului la CUC. Delegaţia moldovenească a apreciat solicitarea Tiraspolului ca fiind una riscantă. Potrivit acestora, acţiunile respective ar putea crea un precedent periculos, care va duce la tensionarea situaţiei atât în oraşul Tighina cât şi în Zona de securitate, fapt ce ar putea bloca activităţii Comisiei.

În acest sens, delegaţia moldovenească a propus examinarea subiectului privind transformarea postului unilateral de pacificatori nr.10 al Federaţiei Ruse, amplasat pe podul ce leagă oraşele Bender şi Tiraspol, în unul trilateral a forţelor mixte de pacificatori cu antrenarea pacificatorilor moldoveni şi transnistreni. „O decizie în acest sens ar corespunde înţelegerilor convenite anterior în cadrul Comisiei. Realizarea unui control trilateral la acest post de control va contribui la sporirea transparenţei şi eficienţei asigurării controlului asupra trecerii unităţilor militare peste râul Nistru”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Totodată, partea moldovenească a relatat, că prin acest post unilateral au fost evidenţiate cazuri de trecere liberă a unităţilor militare ale regiunii transnistrene fără informarea Comandamentului Militar Unificat şi CUC. Delegaţia transnistreană a refuzat, însă, includerea acestui subiect pe agenda şedinţei.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri