-0.8 C
Chișinău
marți, 7 februarie, 2023

Timp de două zile, la Soroca, se desfăşoară sesiunea Universităţii Populare de Vară „Constantin Stere”

Must read

Comentarii recente

Timp de două zile, la Soroca, se desfăşoară sesiunea Universităţii Populare de Vară Constantin Stere, dedicată, anul acesta, unuia dintre cei mai iluştri lingvişti ai neamului românesc, Eugeniu Coşeriu. După o pauză de un an cauzată de pandemie, la cea de-a şaptea ediţie s-au adunat pedagogi, bibliotecari, muzeografi, care au vorbit despre personalităţi notorii din spaţiul românesc.În cadrul sesiunii curente a Universităţii de Vară care are loc în zilele de 2 şi 3 octombrie, viaţa, activitatea şi opera savantului Eugeniu Coşeriu, sunt analizate prin prisma moştenirii valoroase pe care a lăsat-o.

VALERIU MATEI rectorul „Universităţii de Vară C.Stere”, Soroca: „ Având, în acest an, ca generic, centenarul Eugen Coşeriu, unul dintre cei mai mari lingvişti ai lumii, născuţi la Mihăilenii Râşcanilor, cu studii la Bălţi, la Iaşi, la Roma, Padova, Milano, celebru profesor de lingvistică, părintele lingvisticii integrale, dar şi un important poet şi prozator, Eugen Coşeriu.”

Cei prezenţi la lucrările Universităţii de Vară au vorbit şi despre alte personalităţi marcante ale literaturii şi culturii româneşti.

MIHAI MILEA, preot: „Voi ţine şi o mică prelegere despre crezul lui Mihai Eminescu, Măria Sa poetul Naţional care ne este drag tuturor. Şi de-aicea şi dincolo de Prut, poetul care ne uneşte, alături de Grigore Vieru şi de alţi oameni de cultură. „

ANA BEJAN, organizator, preşedintele fundaţiei „Gr. Vieru”: „Vom face referire şi la activitatea unui mare sorocean, martir al neamului nostru, fostul director al coasei corpului didactic şi al revistei Solidaritatea, Paul Vataman, care a murit în Penza, deportat de sovietici.”

Universitatea Populară de Vară, Constantin Stere, din Soroca a fost înfiinţată după modelul Universităţii „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte din România.  

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri