start_1159257Proiectul de comasare a celor două CET-uri din Chişinău cu întreprinderea Termocom a eşuat. Anunţul a fost făcut de ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, în cadrul şedinţei de miercuri a Guvernului.

Oficialul, cu titlu de notă informativă, a anunţat despre stoparea procesului de fuziune a celor trei întreprinderi energetice din capitală în urma deciziei judecătoreşti depuse de consilierul socialist Elena Hrenova. Drept urmare, ministerul Economiei va pune în aplicare Planul B de reorganizarea a sistemului termoenergetic din capitală care prevede lichidarea întreprinderii Termocom, prin care toate activele Termocomului trec în gestiunea celui mai mare creditor al întreprinderii municipale, CET-2. Din sursele ECOnomist am aflat că deja toate fluxurile financiare ale Termocom sunt gestionate de reprezentanţii CET-2 şi de ministerul Economiei.

La sfârşitul lui februarie curent, în pofida faptului că procesul de fuziune a celor trei întreprinderi energetice din capitală era atunci în toi, CET-2 a cerut blocarea conturilor bancare ale Termocom pentru încasarea unei datorii de circa 123,2 milioane de lei. Ulterior, ministerul Economiei a explicat că blocarea conturilor Termocom de către CET-2 a avut loc, după ce în luna noiembrie anul trecut, MoldovaGaz a blocat, la rândul ei, conturile bancare ale CET-2.

Termocom a încheiat anul 2013 cu pierderi record de peste 383 milioane de lei, cu aproape 345 de milioane de lei mai mult decât raportase pentru 2012.

Amintim că autorităţile au iniţiat reorganizarea sistemului termoenergetic din capitală în vederea atragerii investițiilor şi în vederea soluționării problemei datoriilor de 2,5 miliarde lei, acumulate de Termocom față de furnizorii săi și, pe lanț, față de Gazprom, dar acesta a eşuat.

sursa: eco.md

(199 accesari)