Melescanu 1Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu și-a anuțat demisia din funcția pe care o deține, în contextul votului din diaspora.

Într-o conferință de presă susținută, astăzi, la sediul Ministerului de Externe, Meleșcanu a făcut o analiză a modului în care s-a desfășurat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale în diaspora.

Acesta consideră că, deși au votat mai mulți români decât la primul scrutin – 378.011 – alegerile s-au desfășurat cu dificultate, așa că nu toți cei care au vrut să-și exercite acest drept constituțional nu au putut face acest lucru.

ÎI DĂ DREPTATE lui  Iohannis și ASCULTĂ de Ponta

Legea 370/2004 în forma actuală nu mai corespunde realității actuale și cerințelor demografice ale românilor din străinătate”, a afirmat Teodor Meleșcanu, confirmând astfel afirmațiile de ieri ale președintelui ales  Klaus Iohannis, care a cerut partidelor politice să înceapă discuțiile pe legea votului electronic și a votului prin corespondență.

În acest context, chiar dacă al doilea tur al alegerilor din diaspora a permis să voteze unui număr mai mare de români decât la primul tur, Teodor Meleșcanu spune că ”rămâne un fapt”:

”Nu toți cetățenii români din străinătate și-au putut exercita dreptul de vot și acest lucru trebuie asumat. Și cum sunt un om de onoare, îmi asum acest fapt și îmi depun mandatul de ministru”, a anunțat șeful de la MAE.

De altfel, înainte de cel de-al doilea tur al prezidențialelor, premierul Victor Ponta a anunțat public că, dacă vor mai fi probleme la alegerile din diaspora și ”un singur român nu va reuși să voteze”, cei responsabili vor plăti cu funcțiile.

Sub o altă formă, Ponta a anunțat ieri, în prima conferință de presă de după alegeri, demisia lui Meleșcanu.

Domnul Meleșcanu a venit în ultimul moment ( la conducerea MAE – n.r.), dar nu a venit să rămână”, a spus Victor Ponta.

CE A FĂCUT BINE

Venit la conducerea MAE cu 5 zile înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, Teodor Meleșcanu a încercat să rezolve problemele cu privire la desfășurarea votului din diaspora.

”Am identificat și am luat o serie de măsuri:

– descărcarea formularelor declarațiilor pe proprie răspundere de pe internet și completarea lor în afara secțiilor

– suplimentarea la maximum la secții a numărului de ștampile și de cabine de vot

– număr suplimentar de personal din partea MAE în afara secțiilor

– sprijin pentru derularea cât mai fluidă a votului din străinătate”, a trecut în revistă ministrul demisionar.

EȘECUL

”Singurul lucru pe care nu am putut să-l realizez a fost suplimentarea secțiilor de vot. Deși am solicitat BEC (Biroul Electoral Central -n.r.) acest lucru, BEC nu a găsit cadrul legal în acest sens, în caz contrar fiind în pericol contestarea alegerilor”, a spus Teodor Meleșacanu.

De asemenea, acesta  subliniat că nu a putut fi aplicată nici măsura prelungirii orarului de vot, ”întrucât contravine prevederilor legale”.

Sursa: libertatea.ro

(119 accesari)