TENIS - BCR OPEN ROMANIALa începutul săptămânii, celebrul tenisman român Ilie Năstase a venit însoţit de fratele său, Constantin, într-o vizită incognito la Soroca, acolo unde familia lor a locuit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Jurnaliştii de la ziarul local „Observatorul de Nord“ i-au găsit pe cei doi în timp ce aceştia căutau clădirea în care s-a aflat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial agenţia Băncii Naţionale a României, astăzi dispensarul de tuberculoză. Acolo a lucrat tatăl lor, iar nu departe este casa în care a locuit o perioadă familia Năstase (Ilie încă nu se născuse atunci). Oaspeţii s-au întristat când au văzut cum arată astăzi edificiul băncii şi lacătul de pe uşa casei părinteşti.

Într-un scurt interviu pentru publicaţie, Ilie Năstase a povestit că mama sa este născută la Căinari, lângă Tighina. Părinţii au trăit o vreme la Soroca, tatăl era poliţist la Banca Naţională a României din acest oraş, iar ulterior – casier. „S-au întors apoi în România, căci au venit ruşii, iar tata a fost trimis la Râmnicul Sărat, apoi la Bucureşti. Acolo m-am născut eu. Fratele îmi spunea că atunci când voi merge în Basarabia să trecem şi pe la Soroca, căci de la 6 ani până la 8 şi jumătate a copilărit aici“, a spus sportivul.

Omul de afaceri n-a exclus că ar putea finanţa reconstrucţia imobilului. „Depinde ce va deveni după, spre exemplu, ar fi bine să fie vreun muzeu, că nu o să vin eu să stau aici. Aş fi dispus să investesc la Soroca, ar fi o investiţie sentimentală. Apropo, eu am afaceri în Basarabia, toate McDonald’s-urile din Chişinău, patru la număr, ale mele sunt“, a explicat Ilie Năstase.

Legenda tenisului românesc a mai mărturisit că pentru el Basarabia e România: „Mulţi care sunt aici au ori au avut rude în România şi invers, bunici sau străbunici. Când te duci în România, vezi peste tot, pe poduri şi autostrăzi — Basarabia e România“.

sursa: adevarul.ro

(137 accesari)