suspendatul-danilet-platit-de-haineala-18472512Fosta şefă a CSM Oana Hăineală i-a dat salariu, i-a decontat transportul, chiria şi diurna lui Vasilică Dănileţ în lunile martie-mai 2013 în care judecătorul era revocat din Consiliu. Lumeajustitiei.ro a sesizat PICCJ, DNA şi Curtea de Conturi pentru a verifica dacă Dănileţ şi Hăineală trebuie să răspundă pentru modul în care au dat şi primit banul public.

Compararea cu dosarul iniţiat de DNA, aflat în judecare, împotriva lui Toni Neacşu, fost membru CSM, pentru că ar fi luat ilegal diurna pentru zile nelucrate arată cum se face justiţie în România. De la caz la caz, de la persoană la persoană, cu măsuri diferite. Dănileţ Vasilică a îngheţat în faţa judecătorilor Înaltei Curţi atunci când avocatul Alexandru Chiciu l-a întrebat dacă în perioada în care a fost revocat din funcţia de membru CSM a beneficiat de decontarea călătoriilor dus-întors Bucureşti ¬ Cluj-Napoca. A respirat însă uşurat în momentul în care, la cererea procurorului DNA, judecătorii supremi au respins întrebarea adresată lui Dănileţ pe motiv că nu are legătură cu cauza! Se întâmpla la începutul anului 2014, în timpul audierii în calitate de martor a lui Cristi Vasilică Dănileţ la procesul în care Toni Neacşu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu de procurorii DNA, care l-au acuzat că a falsificat documente justificative pentru 48 de zile în care a absentat nemotivat de la serviciu.

______________________

Subiectul privind cuantumul decontărilor călătoriilor, dar şi al diurnei şi salariului de care a beneficiat judecătorul Cristi Vasilică Dănileţ în perioada 26 februarie 2013 ¬ 27 mai 2013, timp în care a fost revocat din CSM ca urmare a voinţei exprimate de cei 1.200 de judecători de la judecătorii care au ales ca Dănileţ să nu îi mai reprezinte în Consiliu, nu este încă lămurit.

Conform răspunsului dat pentru Lumeajustitiei.ro, în cele trei luni în care a fost revocat din CSM Cristi Dănileţ a avut şi salariu, şi diurnă, şi deconturi ale călătoriilor efectuate pe ruta Bucureşti ¬ Cluj-Napoca, dar şi deconturi pentru plata chiriei locuinţei din Bucureşti.

Aşa cum veţi vedea, sumele de care Dănileţ a beneficiat în toată această perioada nu sunt deloc de neglijat.

Spre exemplu, pentru drumurile pe care magistratul le-a făcut pe ruta Bucureşti ¬ Cluj-Napoca, în perioada 26 februarie 2013 ¬ 27 mai 2013, CSM ca ordonator de credite, prin preşedintele Consiliului din 2013 în persoana procuroarei Oana Schmidt-Hăineală, i-a decontat lui Dănileţ nici mai mult, nici mai puţin decât suma de 5.205,18 lei: “În perioada 26 februarie 2013-27 mai 2013, domnul judecător Cristi Dănileţ a beneficiat de decontarea a şase călătorii dus-întors pe ruta Bucureşti ¬ Cluj-Napoca, în valoare de 5.205,18 lei”.

Inevitabil, în cazul călătoriilor efectuate se naşte întrebarea: în baza căror dispoziţii i-au fost decontate călătoriile din Bucureşti în Cluj judecătorului Dănileţ pe vremea când era revocat, în condiţiile în care acesta nu mai avea niciun motiv profesional, care să aibă legătură cu Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a veni la Bucureşti? Mai mult, cum a reuşit Oana Hăineală să deconteze aceste călătorii din fondul CSM, în condiţiile în care Dănileţ avea calitatea de membru revocat?

Un alt aspect care ridică mari semne de întrebare faţă de modul de administrare a banului public de către CSM în favoarea unor persoane care nu mai deţin calitatea necesară de a beneficia de aceste drepturi se referă la salariul şi chiria pe care Oana Hăineală le-a aprobat spre plată pentru judecătorul Dănileţ.

Dănileţ a luat bani de la CSM pentru a-şi plăti chiria de 600 euro pe lună pentru locuinţa din Bucureşti

În răspunsul acordat Lumeajustitiei.ro, CSM a precizat că în perioada 26 februarie 2013 ¬ 27 mai 2013, Cristi Dănileţ a beneficiat “de salariu stabilit conform reglementărilor legale în vigoare şi de decontarea chiriei pentru locuinţa din Bucureşti în sumă de 600 euro lunar”.

Ceea ce înseamnă că, cel puţin pentru chiria aferentă celor trei luni în care a fost revocat din funcţia de membru CSM, Dănileţ a primit 1.800 euro.

Acestei sume se adaugă şi diurna de 2% din indemnizaţia de încadrare brută lunară pe care magistratul a primit-o, conform răspunsului CSM, “în funcţie de numărul de zile lucrătoare ale lunii”. Numai că Dănileţ nu a lucrat în CSM în perioada respectivă, astfel că ne întrebăm: Ce diurnă din ce salariu? A fost Dănileţ plătit pentru că a lipsit de la şedinţele Consiliului, la care oricum nu avea dreptul să participe în calitate de membru?

Hăineală şi Dănileţ ar putea da explicaţii în faţa procurorilor despre cum au dat şi primit banul public

Specialiştii în drept consultaţi de Lumeajustitiei.ro sunt de părere că în acest caz este vorba despre o încălcare gravă a legii.

Sursa: jurnalul.ro

(179 accesari)