18 C
Chișinău
joi, 26 mai, 2022

SUA și UE au anunțat un acord major privind livrarea de gaze naturale lichefiate spre Europa. Germania vrea să reducă la jumătate importurile de petrol din Rusia

Must read

Comentarii recente

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut vineri după un acord politic între SUA şi Uniunea Europeană care deschide calea pentru majorarea livrărilor de gaze lichefiate din SUA spre continentul european, transmite Bloomberg.

La Bursa de la Amsterdam cotaţiile futures la gaze naturale au scăzut vineri dimineaţa cu 7%, după ce joi au încheiat şedinţa în scădere cu 4,6%. În jurul orei locale 8:36 cotaţiile au scăzut până la 103,75 euro pentru un Megawatt-oră, după ce la începutul acestei luni au urcat până la maximumul istoric de 345 de euro pentru un Megawatt-oră, scrie Bloomberg.  

Ministerul german al Economiei vrea să reducă la jumătate importurile de petrol din Rusia precum şi dependenţa de cărbunele şi gazele naturale ruseşti, informează un articol publicat vineri în cotidianul Der Spiegel citând un document elaborat de Ministerul Economiei de la Berlin, transmite Reuters.

„Până la mijlocul acestui an, importurile de petrol rusesc în Germania ar urma să se reducă la jumătate. Până la finele anului, intenţionăm să fim aproape independenţi”, se arată în documentul citat de Der Spiegel. În paralel, gazele naturale ruseşti ar urma să reprezinte doar 30% din importuri până la finele anului, faţă de peste jumătate în prezent, iar achiziţiile de cărbune rusesc ar urma să înceteze până la toamnă, susţine Der Spiegel, potrivit Agerpres.

SUA și UE au anunțat vineri un acord major privind livrarea de gaze naturale lichefiate (GNL), în încercarea de a reduce dependența Europei de energia rusă. 

Acordul ar prevede ca SUA să furnizeze UE cel puțin 15 miliarde de metri cubi suplimentari de GNL  până la sfârșitul anului, scrie BBC News.

UE a anunțat anterior că va reduce utilizarea gazului rusesc, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Moscova.  

CNN amintește că dependența Europei de gazul și petrolul rusesc s-a dovedit un punct de blocaj major în eforturile occidentale de a pedepsi Moscova pentru invazia sa în Ucraina. În timp ce SUA au interzis importurile rusești de energie, Europei i-a fost mult mai dificil să-și întrerupă aprovizionarea.

Grupul de lucru comun anunțat vineri de președintele american Joe Biden și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care are rolul de a consolida efortul de a îndepărta Europa de dependența de petrol și gaze rusești, are misiunea să lucreze și pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin reducerea emisiilor de metan și utilizarea energiei curate.

Grupul, prezidat de reprezentanți ai Casei Albe și ai Comisiei Europene, va avea ca scop găsirea unor surse alternative de gaze naturale lichefiate și reducerea cererii generale de gaze naturale.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri