victoria nulandWashingtonul a început deja consultări cu Bruxellesul pentru a exercita presiuni asupra Moscovei prin noi sancţiuni în criza din Ucraina, a anunţat Victoria Nuland marţi, într-o audiere în Senat, determinând Budapesta să reacţioneze după o relatare din presa rusă.

„Angajamentele Rusiei în înţelegerile de la Minsk sunt limpezi ca lumina zilei, iar alegerea revine Rusiei”, le-a spus Nuland senatorilor americani, adăugând că „aşa cum preşedintele (american Barack Obama) a spus, noi vom judeca Rusia prin faptele sale, şi nu după vorbe. Statele Unite vor începe să ridice sancţiunile impuse Rusiei doar atunci când înţelegerile de la Minsk sunt implimentate deplin”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Departamentului de Stat.

„Însă este adevărat şi opusul. Am început deja consultări cu partenerii noştri europeni cu privire la noi sancţiuni, pentru a execita presiuni asupra Rusiei în cazul în care Rusia continuă să alimenteze luptele în estul sau alte părţi ale Ucrainei, eşuează să implementeze (înţelegerea de la) Minsk sau ocupă alte teritorii, aşa cum am văzut la Debalţeve”, a precizat ea.
Reacţionând la un material de presă care sugerează Nuland ar fi spus că Statele Unite exercită presiuni asupra Ungariei, Ciprului şi Greciei pentru a respecta linia europeană cu privire la sancţiunile impuse Rusiei, ministrul ungur de Externe Peter Szijjarto a apreciat că ţara sa a respectat întotdeauna deciziile UE şi va continua să facă acest lucru, relatează MTI.
Portalul rus Sputnik a citat numele celor trei ţări într-un material despre declaraţiile asistentei pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice secretarului de Stat american în Senat, precizează agenţia ungară.
„Nimeni nu are de ce să fie îngrijorat şi nimeni nu are de ce să exercite presiuni asupra noastră”, a declarat Szijjarto, citat într-un comunicat, potrivit MTI.
Guvernul american exercită presiuni asupra ţărilor care se opun sancţionării Rusiei, relatează Sputnik, sugerând că este vorba despre cele trei state membre UE şi adăugând că acestora li s-a adăugat de curând Spania.

Statele Unite, UE şi aliaţii lor acuză Moscova că este implicată în conflictul din Ucraina şi i-au impus o serie de sancţiuni care vizează în principal sectoarele apărării, bancar şi energetic. Rusia dezminte aceste acuzaţii şi a răspuns sancţiunilor prin embargouri asupra unor importuri. Însă unele state europene ca Grecia, Ungaria şi Ciprul se opun unor noi sancţiuni şi încearcă să-şi îmbunătăţească relaţiile cu Rusia.

Sursa:mediafax.ro

(91 accesari)