6.2 C
Chișinău
vineri, 24 martie, 2023

SUA au făcut apel la Republica Moldova să pună în aplicare prevederile Acordului de Asociere la UE

Must read

Comentarii recente

PsakiStatele Unite ale Americii au salutat învestirea noului guvern în Republica Moldova, condus de premierul Chiril Gaburici, și au cerut Chișinăului să pună în aplicare prevederile Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, a declarat joi Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat.

‘Suntem pregătiți să lucrăm cu prim-ministrul Gaburici și vom fi bucuroși să vedem măsuri rapide privind punerea în aplicare a reformelor necesare poporului moldovean, inclusiv realizarea Acordului de asociere cu UE’, a afirmat Psaki, citată de RIA Novosti.
SUA sunt pregătite să sprijine guvernul Republicii Moldova pe calea integrării europene, a subliniat reprezentanta Departamentului de Stat.

Miercuri, la aproape trei luni de la alegerile parlamentare din Republica Moldova, forul legislativ de la Chișinău a votat noul guvern și noul premier, din a doua încercare, după ce alianța minoritară de guvernare — Partidul Liberal Democrat (PLDM) și Partidul Democrat (PD) — a propus pentru funcția de prim-ministru un candidat care să fie acceptat de formațiunea comuniștilor (în opoziție). Partidul Liberal, proeuropean, de asemenea în opoziție, a refuzat să voteze un guvern din care nu face parte.
Reacția din partea SUA intervine în contextul în care societatea civilă și o parte a mass-media de la Chișinău au contestat ‘infiltrarea’ la putere a comuniștilor, care încep să-și impună agenda.

Concludent în acest sens, potrivit presei de la Chișinău, este faptul că parlamentul a votat miercuri același guvern pe care l-a respins de prima oară, doar cu un alt prim-ministru: în loc de Iurie Leancă, fost premier și apropiat de structurile de la Bruxelles, a fost votat Chiril Gaburici, un om de afaceri apropiat liderului comunist Vladimir Voronin și având probleme cu justiția.
Noul premier, care a fost votat cu sprijinul comuniștilor, ar avea un dosar penal în Rusia pentru ‘uz de fals în acte’. El susține însă că dosarul este unul mai vechi și că a fost deja soluționat, potrivit mass-media locale.

O parte a analiștilor locali estimează că prin votul comuniștilor pentru Chiril Gaburici a fost ‘trădat’ electoratul proeuropean din Republica Moldova, care a sperat la o alianță prooccidentală compusă din liberal-democrați, democrați și liberali, fără ca Partidul Comuniștilor să participe la guvernare.

Sursa:agerpres.ro

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri