8.2 C
Chișinău
luni, 27 martie, 2023

Sturza: RM este curtată de UE pe criterii politice, nu de performanţă

Must read

Comentarii recente

Ion SturzaRepublica Moldova este curtată de europeni pe criterii politice și nu pe criterii de performanțe. De această părere este fostul premier Ion Sturza.

„Moldova are noroc. Am impresia că se repetă situaţia din ’99, când era curtată de europeni pe criterii politice şi nu pe criterii de performanţe, că nu eram noi mai buni atunci… Deci vreau să vă spun că astăzi situaţia este exact aceeaşi. Pe criterii politice noi putem să avansăm foarte mult inclusiv în domenii pragmatice, în liberalizarea regimului de vize. Ar trebui să fim mai răbdători şi un pic mai corecţi în rapoartele noastre cu Uniunea Europeană. Deşi, încă odată, va rămâne riscul ca ţările membre ale Uniunii Europene să blocheze anumite procese, inclusiv din interes intern. La mijloc e politica anti-migraţională în Anglia, în Franţa. Franţa este foarte reticentă în extinderea facilităţilor pe vize şi a Schengen-ului pentru multe ţări”, a declarat Ion Sturza în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Fostul premier s-a referit și la consecințele pentru Moldova în caz că Ucraina se răzgândește să semneze Acordul de Asociere la Summitul de la Vilnius.

„Ucraina ar fi un spate pentru noi. S-ar exercita asupra Ucrainei mai multe presiuni externe decât asupra Moldova. Dacă rămânem de unii singuri, trebuie să o spunem sincer, suntem relativ o victimă uşoară. Aici chiar va trebui foarte multă coeziune, solidaritate şi implicarea tuturor”, a mai spus Sturza.

Sursa: jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri