24.4 C
Chișinău
marți, 28 iunie, 2022

Sturza: 70 la sută din sistemul bancar din RM, controlat de Rusia

Must read

Comentarii recente

Ion SturzaCirca 70 la sută din sistemul bancar din Republica Moldova aparține unor companii din Rusia. Declarația a fost făcută de către fostul premier, Ion Sturza, la Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV.

„Sectorul bancar nu este unul pe care trebuie să-l ignorăm atunci când vorbim de structura de acționariat. Astăzi, 70% din sistemul bancar, mă refer la active și pasive, este deținut de companii din Rusia, fără a se cunoaște detalii despre ele. Este o grupare care are aproximativ 55%, adică trei bănci, și o altă grupare care deține 15%, deci alte trei bănci”, a declarat Ion Sturza.

Se întâmplă în condițiile în care legislația Republicii Moldova la acest capitol este foarte dură, iar Banca Națională a Moldovei are toate instrumentele necesare la dispoziție pentru a preveni astfel de fenomene, spune Sturza.

„Cred că își dau seama (n.r. – BNM ) de această concentrație extraordinară în mâinile a două grupări, care nici pe departe nu se conformează cu legislația RM, cu necesitatea transparenței, a regulamentelor privind combaterea spălării banilor. Regulatorul trebuie să monitorizeze cine sunt acționarii băncilor. În RM este o legislație extrem de dură la acest capitol. La un moment dat am vrut să cumpăr o bancă în RM, din cadrul unui holding. Am analizat legislația și am văzut că este extrem de restrictivă. Cum a fost posibil ca două treimi din sistemul bancar să fie acaparat de companii din off-shore, unde nu se cunoaște beneficiarul final, este o enigmă pentru mine”, a conchis omul de afaceri.

Amintim că în luna mai a acestui an, în urma unei tranzacţii efectuate la Bursa de Valori, banca rusească de stat VneşEkonomBank a cumpărat aproape 25 la sută din acţiunile Băncii de Economii.

Mai mulţi experţi au declarat că banca a fost partajată între liderii PD şi PLDM, iar în prim-plan a fost scos omul de afaceri Ilan Şor, beneficiarul de jure al companiei care a obţinut poziţia dominantă. Ulterior, s-a anunțat că milionarul Ilan Shor a fost numit președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii.

sursa: jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri