-0 C
Chișinău
joi, 1 decembrie, 2022

Streleț, Corman și Greceanîi, vecini într-un cartier de lux

Must read

Comentarii recente

start_1167325În Parlament sunt rivali, dar după serviciu sunt vecini de cartier. Vorbim despre liberal-democratul Valeriu Streleţ, preşedintele Parlamentului Igor Corman şi deputatul neafiliat Zinaida Greceanîi, fost membru PCRM. 

Toţi trei şi-au construit case de milioane în acelaşi cartier de lux din sectorul Râşcani al capitalei.

Unul dintre cei mai bogaţi deputaţi din Republica Moldova, preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, locuieşte într-o casă cu două nivele, cu o suprafaţă de 172 de metri părtraţi.

Locuinţa lui Streleţ are pereţii exteriori finisaţi cu piatră albă de Cosăuţi, iar acoperişul este din ţiglă maronie. Valoarea cadastrală a imobilului este de peste 2 milioane de lei.

Pe casa deputatului multimilionar din PLDM sunt instalate mai multe camere de supraveghere, iar de securitate are grijă o firmă privată de pază. Impunătoarea locuinţă a fost ridicată în aproape doi ani, terenul fiind cumpărat în 2010, iar casa dată în exploatare în 2012.

Potrivit declaraţiei de avere, pe lângă casa de lux, Streleţ mai deţine două apartamente în capitală, cu o valoare cadastrală de aproximativ 800 de mii de lei, dar şi trei terenuri în suburbii, în valoare de peste 300 de mii de lei.

O întreprindere deţinută în proporţie de 100 de procente i-a adus anul trecut un venit din dividente de peste 3,2 milioane de lei, cu un milion mai puţin decât în 2012. Firma respectivă costa 5400 de lei în 2009 şi a ajuns să coste de 83 de ori mai mult în 2010, când deputatul indică o valoare de 450 de mii de lei.

Întrebat cum de a reuşit un asemenea salt, Streleţ a explicat că preţul valorilor mobiliare a crescut din contul venitului neîncasat. În 2012 legislatorul a vândut două automobile, Mitsubishi şi Toyota, ambele cu o vechime de patru ani, iar în schimb şi-a procurat două maşini nou-nouţe – un Audi Q5 şi un VW Touareg. A plătit pentru ambele peste 1 600 000 de lei. Deputatul mai are 5 conturi bancare în care păstrează 7 mii de euro şi peste 90 de mii de lei.

În vecinătatea lui Streleţ locuieşte şi spicherul Igor Corman. În declaraţia de venit pentru 2009, când a devenit deputat, indica doar un salariu anual de aproximativ 73 de mii de lei şi o maşină BMW de 13 mii de euro. Peste un an însă, şi-a cumpărat un teren de peste 5 ari în valoare de aproape 400 de mii de lei, pe care până în 2012 a zidit casa de aproape 200 de metri pătraţi, cu o valoare cadastrală de aproximativ 2 300 000 de lei.

Igor Corman nu a răspuns la telefon pentru a spune din ce surse şi-a cumpărat terenul şi şi-a construit locuinţa. Potrivit declaraţiei sale de avere, din funcţia de preşedinte al Parlamentului, Igor Corman a încasat în 2013 peste 180 de mii de lei, iar soţia sa, care îşi face doctoratul la Berlin, a adus în bugetul familiei 6300 de euro.

Nu departe e şi casa deputatului neafiliat, Zinaida Greceanîi. Ex-comunista are o locuinţă de 273 de metri pătraţi, în care locuieşte din 2007. Imobilul este evaluat de Oficiul Cadastral la 1,2 milioane de lei.

Potrivit declaraţiei de avere, Zinaida Greceanîi nu are afaceri, iar singurul venit în 2013 a fost salariul, pensia şi o îndemnizaţie din care a acumulat peste 260 de mii de lei.

Parlamentarul indică în declaraţie şi un împrumut de aproape 600 de mii de lei contractat acum 10 ani, pe care urmează să-l ramburseze până în 2017. Anume din aceşti bani, precum şi din sursele obţinute din vânzarea unui apartament şi-ar fi construit locuinţa din cartierul de lux.

sursa: jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri