romania si moldovaStatele baltice, Republica Moldova și Caucazul ar putea fi acele regiuni, unde Rusia va încerca să se revanșeze. Din acest motiv, dar și pentru integritatea lor teritorială, Polonia, România și Azerbaidjan ar trebui să devină nişte piloni, în jurul cărora să fie creată o nouă alianță, se arată într-o analiză Stratfor, semnată de fondatorul companiei, George Friedman.

Friedman face o analiză a statelor din apropierea conflictului ucrainean: țările Baltice, România, Azerbaidjan și Turcia, nişte zone de importanță vitală pentru NATO.

„Aceste țări, diverse cum sunt, nu vor să se lase dominate de Rusia. În mod normal, aceasta este o bază pentru includerea lor într-o alianță militară funcțională. Acest lucru nu reprezintă o forță ofensivă, ci una pentru a opri expansiunea Rusiei. Cred că în structura acestei alianțe Turcia are rolul pe care-l avea Franța în Războiul Rece. Turcia, în interiorul sau în exteriorul acestei structuri formale, va juca acest rol pentru că viitorul Mării Negre, al Caucazului și al sudului Europei este esențial pentru Ankara” scrie Stratfor.

„Polonia se învecinează cu țările baltice și este un lider în grupul de la Vișegrad, care face parte din Uniunea Europeană. Polonia dorește foarte mult să creeze legături militare strânse cu SUA, întrucât strategia ei națională a fost construită pe garanții de securitate împotriva agresiunii unei terțe părți”, continuă fondatorul Stratfor.

În ceea ce privește Republica Moldova, George Friedman consideră că România trebuie înarmată pentru a proteja țara noastră, dar și Sud-Estul Europei.

„Râul Nistru este situat la 80 de kilometri de Odesa, un important port ucrainean la Marea Neagră. El este de asemenea important și pentru Rusia. Râul Prut se află la aproximativ 200 de kilometri de capitala României. Republica Moldova este situată între cele două râuri. Această regiune este, de asemenea, un câmp de luptă pentru fracțiuni politice concurente”.

România trebuie să fie înarmată și susținută ca să protejeze Republica Moldova și Sud-Estul Europei. Odată ajunsă în mâinile Vestului, Republica Moldova ar putea fi o amenințare pentru portul ucrainean Odesa, de care se folosește Rusia. Ajungând în mâinile Rusiei, Moldova va fi o amenințare pentru București”, conchide Stratfor.

sursa: jurnal.md

(272 accesari)