26.1 C
Chișinău
marți, 28 iunie, 2022

Ştefan Gligor: PD face tot posibilul ca prin alegerile parlamentare din 2018 să legitimeze puterea uzurpată

Must read

Comentarii recente

Puterea aparţine cetăţenilor Republicii Moldova, dar aceştia nu au învăţat să o exercite pentru că s-au pierdut în agendele şi minciunile politicienilor, afirmă activistul civic Ştefan Gligor.

Preşedintele grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican legislativ de anulare a sistemului electoral mixt, Ştefan Gligor susţine că pe când cetăţenii Republicii Moldova urmăresc confruntarea unionismului cu statalismul în versiunea lui Dodon, Partidul Democrat în linişte îşi implementează agenda care constă dintr-un singur punct: legitimizarea puterii uzurpate prin alegerile parlamentare din 2018. În opinia activistului civic, acesta ar fi scopul modificării sistemului electoral şi a tot ce face în prezent PD cu ajutorul sateliţilor săi.

”Cele trei puteri în stat – legislativă, executivă şi judecătorească sunt uzurpate, or în acest caz uzurparea puterii în stat poate fi combătută doar prin exercitarea suveranităţii în mod direct conform articolului 2, alineatul 1 al Constituţiei RM”, menţionează Gligor precizând că din acest motiv a şi fost constituit grupul de iniţiativă pe care Comisia Electorală Centrală (adică PD) a refuzat de două ori să-l înregistreze.

Directorul de programe în cadrul Centrului de Politici şi Reforme (CPR), Ştefan Gligor consideră că autorităţile democrate ştiu că cei care doresc organizarea unui referendum legislativ privind aprobarea sistemului electoral pentru alegerea deputaţilor în Parlamentului RM înţeleg ce se întâmplă, că nu s-au prins în agende false şi de aceea au refuzat să înregistreze grupul, chiar şi cu preţul discreditării definitive a CEC-ului.

”Puterea ne aparţine nouă – cetăţenilor, dar noi nu am învăţat să o exercităm. Pentru că ne-am pierdut în agendele şi minciunile politicienilor. Dacă asiguram separarea puterilor în stat şi echilibrul instituţional prin crearea unor instituţii subordonate Constituţiei şi Legii, astăzi eram o altă societate, una pe care abia urmează să o creăm”, a concluzionat directorul de programe din cadrul CPR.

De menţionat că trei membri CEC au semnat o opinie separată la Hotărârea CEC de neînregistrare a grupului de iniţiativă pentru organizare referendumului legislativ de anulare a sistemului electoral mixt. Aceasta constată punctual şi argumentat că instituţia electorală nu a avut motive să refuze înregistrarea.

Potrivit opiniei, majoritatea membrilor CEC şi-au arogat atribuţii improprii autorităţii electorale centrale şi în contradicţie cu cadrul legal existent. Este inadmisibilă situaţia când subiectul constituţional abilitat cu dreptul de a iniţia referendumuri constituţionale – 200 mii de cetăţeni, să fie privat de dreptul de a iniţia şi referendumuri legislative sau consultative. Or, în condiţiile în care poporul este unicul deţinător al suveranităţii naţionale şi voinţa poporului constituie baza puterii de stat, excluderea prin interpretarea arbitrară a acestuia din categoria subiecţilor ce au dreptul de a iniţia orice tip de referendumuri, nu este altceva decât încălcarea principiilor constituţionale ale statului de drept, precum şi a suveranităţii naţionale, dreptului la vot şi a dreptului la administrare.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

1 COMENTARIU

 1. CANDIDATUL UNIC AL DREPTEI LA ALEGERILE LOCALE TREBUIE ALES DE ELECTORAT ÎN PRIMUL TUR PENTRU CA SĂ CÂȘTIGE ÎN TURUL DOI!

  Soluție ideală REALĂ la alegeri pur și simplu nu există! Cu atât mai mult în Chișinăul cu oligarhul uzurpator Plahotniuk și numeroase “jertfe” ale șmecherului oligarh putred de bogat, căruia nu-i este străin nici șantajul, nici mita, nici multe alte potlogării pe care deja le-a aplicat la alegerile de până acum. Toate șmecheriile lansate de oligarh prin lichelele sale pupîncuriste Bogatu și Țăranu sunt niște improvizații de doi bani menite să încurce lumea.

  Jertfele oligarhului uzurpator Plahotniuk printre care unele sunt mai de demult, iar altele mai recente, ca “academicul” septuagenar vai de capul lui Nicolaie Dabija, “profesorul” renegat Petru Bogatu, “istoricul” giruietă Anatol Țăranu și mulți alți pescari în ape tulburi, care încearcă acum să le tulbure și mai tare.

  Nu știu câtă istorie cunoaște “istoricul” giruietă Anatol Țăranu, dar că nu cunoaște matematică elementară, cu atât mai mult analiză matematică este precis. În primul tur fiecare partid de dreapta trebuie să aibă candidat propriu, cu o singură condiție, care este ca să nu se atace reciproc. Astfel se va vedea care din partidele de dreapta este cel mai bine cotat, adică mai bine reprezentat în opțiunile electoratului din municipiu și care este îndreptățit să aibă candidatul unic al dreptei.

  Deci candidatul unic al dreptei trebuie să fie ales de electorat și nu “sugerat” de oligarhul uzurpator Plahotniuk sau de uneltele sale de pescuit în ape tulburi, ca “academicul” expirat Nicolae Dabija, “profesorul” renegat Petru Bogatu sau “istoricul” giruietă Anatol Țăranu. Numai măria sa electoratul este cel mai în drept să facă acest lucru și o va face în primul tur. Că vor fi două tururi este fără doar și poate, oricât de mult n-ar vrea să speculeze anumiți falși teoreticieni manipulatori de-o parte sau de alta.

  Au mai spus-o și alții și o mai repet și eu, că dl Andrei Năstase, președintele PPDA, pe mine personal mă satisface fără nici un fel de rețineri, ca candidat unic de dreapta la alegerile locale în municipiul Chișinău. Dl Andrei Năstase are merite mari în lupta pe care o duce municipiul Chișinău, alături de întreaga țară împotriva oligarhului uzurpator Plahotniuk. Dar acest lucru nu-i suficient pentru un candidat, ca să poată fi numit candidat unic de dreapta. Acesta trebuie susținut fără rezerve de tot electoratul de dreapta. Și aici apare marea problemă, care se datorează “cocoloașelor” aninate de fundul dlui Andrei Năstase. Va fi susținut dl Andrei Năstase de majoritatea electoratului de dreapta?

  După anunțul precipitat și chiar nesăbuit după modesta mea părere al dlui Andrei Năstase despre alegerea dlui ca candidat unic al dreptei proeuropene, fără consultare cu ceilalți aliați de dreapta, s-au trezit numeroase “patime” printre care cea a oligarhului uzurpator de tristă pomină Plahotniuk, care numai de dreapta nu este. Acesta și-a scos la atac cavaleria ușoară cu “profesorul” renegat Petru Bogatu și “istoricul” giruietă Anatol Țăranu. Cavaleria grea în frunte cu “academicul” expirat septuagenarul Nicolae Dabija Dabija stă până când în ambuscadă și-și usucă caftanul pișat în campania grea cu votul nominal.

  Sondajele de opinie au fost criteriul de bază atunci când a fost selectat candidatul unic al opoziției la alegerile prezidențiale din 2016. Desigur, sondajele credibile și nu din cele făcute pe banii oligarhului uzurpator Plahotniuk. Vocile, care speculează acum cum că, atunci președintele PPDA dl Andrei Năstase ar fi cedat în folosul dnei președintă PAS Maia Sandu vor fi profund dezamăgite acum, fiindcă în politică nu există târguri, care ar promova mediocritățile. Câștigă cel mai puternic la momentul dat, iar acesta este determinat prin sondaje credibile. Tot felul de târguri primitive balcanice de tipul “Ia tebe, a tâ mne!” trebuiesc excluse cu desăvârșire. Cei care se conduc de altfel de principii vor pierde mai devreme sau mai târziu cu tot cu “cocoloașele”, care atârnă de fundurile lor.

  Oligarhului uzurpator Plahotniuk i-a trăsărit de bucurie inima lui de “fiu al răului din umbră” sau mai popular spus de “strigoi”, când a auzit că dl președinte PPDA Andrei Năstase este desemnat candidat unic al partidelor de dreapta la alegerile locale din Chișinău. Reacția șmecherului oligarh a fost promptă și imediată. Partidul așa zis democrat, care de fapt este cât se poate de autocrat și nu este nici pe departe de dreapta este gata să-l susțină necondiționat dl Andrei Năstase. Și cum să nu? Așa baftă asupra lui! Nu va trebui să facă materiale propagandistice noi. Totul este deja gata, de la “seansurile” propagandistice de ceva timp în urmă cu filmele celea cu Andrușa și penalii fugari Țopa, și acelea cu vila ceia splendidă din Spania a clanului Victor Țopa, și cu numeroasele case ale fugarilor penali Țopa, dar și ale lui Andrușa din țară, dar și din Germania. Mai pe scurt, doar mici retușări și campania pentru “susținerea”, de fapt denigrarea dlui președinte PPDA Andrei Năstase la șefia primăriei Chișinău poate începe măcar azi, fără nici un fel de chieltuieli în plus.

  Cred că ați înțeles, că sunt un simplu simpatizant al PAS-ului dnei Maia Sandu și am hotărât să dau așa moldovenește sincer și din inimă o mână de ajutor aliaților noștri de la PPDA pentru găsirea unui candidat unic de dreapta la primăria Chișinăului, că dacă “cocoloșii” de la fundul dlui Andrei Năstase pot deranja tare pe unii din colegi, să găsim un alt candidat din PPDA cu fundul mai curat. Într-o emisiune de la postul meu preferat de televiziune TVR Moldova am fost foarte impresionat de prestația secretarului general al PPDA dl Chiril Moțpan. În entuziasmul meu sincer moldovenesc am încercat să aflu mai multe despre dl Chiril Moțpan. Foarte repede am rămas decepționat foarte tare. Chiar și presupunând, că dna Maria Moțpan exagerează oarecum faptele dlui Chiril Moțpan, dar mie mi-a trecut pofta să-mi mai ajut aliații din PPDA. Descurcați-vă singuri băieți cu “cocoloașele” voastre, eu rămân fidel partidului inteligenților dnei președintă PAS Maia Sandu și ce-o spune dumneaei aceia voi face.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri