plahotniuc si timoftiPus la cale sau nu de cineva, Nicolae Timofti i-a sugerat Preşedintelui Klaus Iohannis că ar fi bine ca televiziunile româneşti să treacă Prutul. Nimic nou, pînă aici, dacă ţinem cont de faptul că societatea civilă şi presa cere acest lucru de cam un sfert de secol.

Timofti, însă, nu are pretenţia că reprezintă presa sau societatea civilă. Dumnealui, vrem nu vrem, este şeful statului. E adevărat, un stat captiv, mafiotizat pînă în temelii, pus în slujba a doi oligarhi politici criminali, pe care i-a decorat în cel mai slugarnic mod cu Ordinul Republicii, dar, totuşi, stat.

Statul lui Timofti e unul mai mult virtual, e un fel de basm al pensionarului de lux. Maşină de serviciu, o puzderie de consilieri beneficiari de sinecure, gărzi de corp cu muşchi de oţel, secretare şi purtători de cuvînt. Coerciţia prezidenţială este manifestată plenar asupra conducătorilor auto, pietonilor şi altor categorii inutile de cetăţeni mai ales în procesul îndelungat şi anevoios de tunsoare timoftiană.

Dincolo de toate acestea e o uşă blindată care duce în celălalt stat, cel al mafiei oligarhice. E statul în care Timofti nu are voie, nu are nici măcar bilet la spectacol. S-a furat – scuzaţi – jefuit Banca de Economii, Timofti află cu mirare de la televizor. Aeroportul nu mai e al Republicii Moldova? Foarte curios, ce presă interesantă, îţi îndulceşte ca mierea sfintele bătrîneţi.

90 la sută dintre televiziuni difuzează în limba rusă? Şi care e problema, ce are asta cu competenţele unui şef de stat şi de şezut? Că doar nu are timp un preşedinte să stea cu ochii, zi de zi, seară de seară privind ticăloşeniile ideologice ale industriei mediatice putiniste.

De aproape trei ani de zile de cînd a fost selectat Nicolae Timofti nu a mişcat limba în gură să zică ceva de marea absenţă a televiziunilor româneşti. Şi deodată, ca un fulger în mijlocul iernii, solicită Preşedintelui Iohannis o chestiune care nu ţine deloc de competenţa acestuia, ci exclusiv de CCA-ul decoratului Plahotniuc.

Ce e – cinism, incompetenţă, sau dorinţa inocolută de consilieri de a se da bine pe lîngă popularitatea unui om serios ca Iohannis?

Înclin să cred că e şi una şi alta.

Culmea acestei atitudini – la cinism mă refer – ţine de faptul că şeful de stat Timofti cunoaşte sau ar trebui să cunoască de la consilierul său Vlad Ţurcanu, cine anume, prin intermediul cui a asasinat, a lichidat, ca un adevărat killer, postul public de televiziune al României. Se întîmpla în deloc îndepărtatul an 2007 la o şedinţă a CCA. Deşi Vlad Ţurcanu, spre cinstea lui, a votat împotrivă, ştie că asasinatul a fost comandat de Plahotniuc, iar votul care a făcut diferenţa, cel de-al cincilea, a aparţinut lui Frumusachi, acum colaborator la Prime-ul Păpuşarului. Şi tot Nicolae Timofti cunoaşte, statistic, că frecvenţa din patrimoniul Republicii Moldova, cu acoperire naţională, care a aparţinut TVR1, este în continuare la cheremul oligarhului de tip raider, şi anume la postul său de antiteleviziune, Canal 2.

Sigur, propunîndu-i Preşedintelui Iohannis această misiune (im)posibilă, Timofti a încercat cumva să treacă cu fierul de călcat peste mantia prezidenţială şifonată de citirea de pe hîrtie a numelui (im) propriu Gaburici.

În realitate, şi spun asta eminamente pentru informarea Preşedintelui României, situaţia din audiovizualul lui Plahotniuc, Filat, Lupu şi Timofti este următoarea.

Noi, cetăţenii Republicii Moldova, preponderent de etnie română, suntem intoxicaţi în ghetoul informaţional al lui Plahotniuc, Lupu, Filat şi Timofti, zi de zi, clipă de clipă, de o puzderie de canale ruseşti, printre care – Pervîi Kanal , RTR, RTR Planeta, Rossia 1, Rossia 2, Rossia 24, Peatîi Kanal, Canal 3, Sarafan, Kinoliux, Ren, Nostalgia, STS, SET, TNT Bravo, TV 1000, TV 1000 Action, TV 1000 Russkoe Kino, Detskoe kino, TV Ţentr, Karusel, MIR, MUZ TV, Naşe Kino, Domaşnii, Iliuzion +, Draiv, Ohotnik i rîbolov, Mnogo TV, Domasnie jivotnie, RBK TV, 24 Tehno, Usadiba, NTV + Nase novoe kino, NTV + Sport, NTV + Kino Klub, Russkii ekstrim, Avto plius, India, Boets, Mati i ditea, Kuhnea,. Komedia, Detskii Klub, Detskii, Retro, Dom kino, Russkaia noci, etc., etc. Mai mult, Euronews, History, Animal Planet, National Geografic şi altele de cultură generală sunt în limba rusă! Asta în timp ce consumatorii de programe au acces doar la TVR mixt şi la Pro TV dintre televiziunile româneşti. Să vezi un fotbal, dezbateri publice, dar în primul rînd informaţii, reportaje despre încătuşarea şi condamnarea marilor corupţi la televiziunile române este imposibil, şi acest lucru nu este deloc întîmplător! Asta se întâmplă la SUN TV, cel mai mare distribuitor de servicii din capitală! Dintre canalele ucraineşti, există un singur post TV, Inter!

Prin urmare, pentru a schimba situaţia, aşa cum spunea Preşedintele Iohannis, e nevoie de voinţă politică. Voinţa politică o manifestă, evident, politicienii, în special în urma unor presiuni din partea populaţiei, societăţii civile, mass media. Noi, însă, nu avem de-a face cu politicieni în sensul strict al cuvîntului, ci cu nişte oligarhi criminali care au capturat instituţiile statului, inclusiv CCA.

Oricum, dacă a fost pusă problema, ea poate fi soluţionată, în condiţiile noastre, în două trepte. Pe de o parte, la Bucureşti, la solicitarea Consiliului Naţional al Audiovizualului se constituie Pachetul TV pentru Republica Moldova, iar la Chişinău, sub înaltul patronaj al lui Timofte-iniţiatorul, CCA aprobă în şedinţă publică o Decizie prin care obligă toţi distribuitorii de servicii să includă în portofolii Pachetul TV românesc.

Pentru că anume CCA, conform legii, aprobă lista canalelor ce pot fi retransmise!

Mai mult decît atît, dacă domnul Timofti a decis să se implice, e nevoie să convoace Consiliul Naţional de Securitate şi să propună implementarea ideii privind echilibrarea spaţiului informaţional al Republicii Moldova, astfel încît să acceptăm cîteva televiziuni din Rusia, printre care Dojdi, RTVI, la fel din Ucraina, inclusiv Canal 5, Canal 24. De asemenea, CCA să se ocupe în mod prioritar de susţinerea radiodifuzorilor autohtoni, stimulîndu-i să difuzeze produs autohton calitativ. Posturile străine de sport şi cultură generală, pentru copii să fie obligatoriu difuzate în limba română.

Va avea curajul şi îndrăzneala Nicolae Timofti să ciocănească la uşa blindată a statului Plahotniuc?

Mă îndoiesc.

(379 accesari)