27.7 C
Chișinău
joi, 11 august, 2022

Speakerul Igor Grosu despre majorarea salariilor judecătorilor CC: Haideţi acum să nu punem toate instituţiile în aceeaşi oală

Must read

Comentarii recente

În urma unui amendament semnat de deputaţii PAS, la proiectul politicii bugetar-fiscale, de o majorare semnificativă a salariilor vor beneficia judecătorii Curţii Constituţionale a Republicii Moldova.

Lefurile magistraţilor Înaltei Curţi se majorează în 2022 de la 44 de mii de lei la aproape 82 de mii. Preşedintele Legislativului, Igor Grosu, spune că guvernarea şi-a asumat această majorare întrucât această instituţie trebuie fortificată. În context, spicherul precizeză că aceşti demnitari trebuie plătiţi „bine”, iar la rândul său, statul, să ceară de la aceştia pe măsura remunerării, relatează Tvr Moldova.

„Acea majorare care s-a operat Curţii Constituţionale, eu înţeleg că vine în disonanţă cu ceea ce am promis noi, dar vreau să mă adresez către cetăţeni, către susţinătorii noştri. Stimaţi cetăţeni, credeţi-mă, această instituţie noi trebuie să o flancăm, trebuie să o întărim. Această instituţie e cea de care depinde foarte mult cum la un moment dat pot să evolueze lucrurile în ţara aceasta. Şi vă aduc aminte de criza din iunie 2019 când a fost pur şi simplu un atac asupra Curţii Constituţionale. Şi credeţi-mă, în cunoştină de cauză, eu pot să vă ofer două detalii. Primul detaliu este că o instituţie de forţă, din proximitatea Curţii Constituţionale (n. red. Serviciul de Informaţii şi Securitate) în toată acea perioadă, urmărea membrii Curţii Constituţionale. Îi urmărea pe toţi, poate cu o mică excepţie. Oamenii aceştia au fost supuşi urmăririlor”, a declarat Igor Grosu în cadrul emisiunii Punctul pe AZi.

Mai mult ca atât, preşedintele Parlamentului de la Chişinău spune că asupra magistraţilor Înaltei Curţi ar fi fost încercări de mituire în timpul evenimentelor din iunie 2019, aceştia fiind supuşi unor riscuri din partea unor grupări criminale.

„Doi, oamenii aceştia au rezistat unor oferte financiare din partea unora din fugarii noştri, pe care trebuie să îi aducem acasă neapărat. Asta este neapărat. Au rezistat unor oferte foarte mari, au ales să aplice legea şi noi, inclusiv după aceea, ţara a mers pe o cale, de aceea, cât de nepopulară ar părea această decizie este improtat statul să plătească bine aceşti demnitari şi statul să ceara de la aceşti demnitari şi să nu fie supuşi unor riscuri din partea unor grupări criminale, altfel nu pot să le spun, care nici acum nu s-au liniştit”, a punctat Igor Grosu.

Totuşi, Grosu dă asigurări că salariile demnitarilor sau funcţionarilor din unele instituţii şi întreprinderi de stat vor fi revizuite.

„Acolo unde trebuie de redus, noi o să revenim la subiectul acesta, dar haideţi acum să nu punem toate instituţiile în aceeași oală. Va trebui de intervenit la Legea 270, dar trebuie să o facem aşa ca să nu creăm alte inegalităţi. Dar în cazul acestei instituţii noi ne asumăm şi ne-am asumat această decizie. Sunt foarte multe categorii care merită”, a precizat Igor Grosu.

Amintim că, în urma unui amendament semnat de deputaţii PAS, la proiectul politicii bugetar-fiscale, de o majorare semnificativă a salariilor vor beneficia judecătorii Curţii Constituţionale. Lefurile celor cinci magistraţi ai Înaltei Curţi se majorează în 2022 de la 44 de mii de lei la aproape 82 de mii.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri