foto: ziarulnational.md

foto: ziarulnational.md

Comparativ cu anul 2009, cetățenii Republicii Moldova au devenit mai pesimiști, au mai puțină încredere în instituțiile statului și în sistemul judecătoresc. Acestea sunt principale concluzii ale sondajului de opinie realizat de Institutul de Marketing și Sondaje IMAS-INC Chișinău, la comanda Centrului Analitic Independent Expert-Grup, cu susținerea Fundației Friedrich Ebert Stiftung, transmite infotag.md.

Experții de la Centru, spun că dacă în anul 2009, un sondaj similar arăta că 46% din cetățeni sunt optimiști în ceea ce privește viitorul lor și al țării, atunci în 2013 cifra a scăzut până la 28%. ”De asemenea, a scăzut și încrederea cetățenilor în instituțiile statului. Dacă în anul 2009, 18% din respondenți nu aveau încredere în stat, atunci în 2013 numărul acestora a crescut până la 39%. În justiție avem o situație similară – dacă în 2009 10% din populație nu avea deloc încredere în sistemul judecătoresc, atunci în 2013 deja 19%  nu au deloc încredere”, a spus Denis Cenușa.

Expertul a mai menționat că raportul a relevat că în ultimii patru ani s-a înrăutățit situația la capitolul educație, angajarea în câmpul muncii, încredere în autoritățile publice locale, respectarea drepturilor omului, asigurarea securității și tot mai mulți cetățeni sunt tentați să migreze peste hotare.

Directorul executiv al Centrului Expert-Grup, Adrian Lupușor, a menționat că Raportul de Stare a Țării 2013 a relevat că Republica Moldova se confruntă cu numeroase probleme la capitolul investiții, asigurarea un mediul de afaceri atractiv, calitatea actului de justiție, probleme demografice, calitatea capitalului uman.”Mai mult, în ultimii ani a fost compromis modelul de guvernare în coaliție și valorile democratice. Situația socială îngrijorătoare creează premise pentru venirea la putere a unui regim autoritar. Asta ar trebui să pună în gardă serios autoritățile. Cert este că autoritățile trebuie să avanseze pe calea integrării europene, să creeze un mediul investițional atractiv și noi locuri de muncă dacă doresc să se bucure de încredere în rândul cetățenilor”, a spus Adrian Lupușor.   

Reprezentantul Fundației Friedrich Ebert Stiftung, Ana Mihailov, a menționat că Moldova poate deveni o țară prosperă dacă va fi asigurat în primul rând un trai decent pentru populație. ”Iar pentru aceasta este nevoie de voință politică și determinare din partea autorităților. Acum întrebarea principală care trebuie să ne-o adresăm cu toții este cum să obligăm clasa politică să acționeze în interesul cetățenilor și cum să determinăm elitele politice să coopereze în acest sens”, a spus Ana Mihailov.

Sondajul a fost realizat în cadrul Raportului de Stare a Țării 2013, în perioada 6 iunie – 8 iulie 2013 pe un eșantion de 1054 de persoane din 74 de localități. Marja de eroare este de +/-3%.

(193 accesari)