socorRusia este „imperiul răului”, comunismul trebuie să dispară, iar Occidentul aduce tuturor popoarelor fericire şi bunăstare, susține analistul Vladimir Socor. Cît despre expresia „Moldova – istorie de succes”, analistul opinează pentru noi.md că există doar o nuvelă, o poveste despre „succes”. “Moldova a fost numită de nevoie „istorie de succes” de către „prietenii Moldovei”, care înţeleg că va fi greu de „convins cele 28 de guverne, parlamente, precum şi Parlamentul European să ratifice acordurile cu Moldova. Pentru că aproape peste tot sînt mulţi sceptici, care prevalează în multe ţări”.

Potrivit lui Socor, nu manifestă scepticism țările care nici nu știu de existența Moldovei și au alte interese. De exemplu, ţările din Europa de Sud, care nu sînt interesate de Parteneriatul Estic, dar de cel de Sud – ţările din Africa de Nord şi Orientul Apropiat, – chiar şi pentru Franţa interesele acestora sînt mai importante decît Parteneriatul Estic.

În Occident există multe grupări care se tem de integrarea cu Estul, se tem să importe corupţia. Ei au în faţă exemplul negativ al României şi Bulgariei, problemele interne ale cărora au devenit problemele UE. Există precedentul Ciprului, de unde UE a importat conflictul îngheţat. Mulţi vor spune că acest lucru nu trebuie să se repete cu Moldova.

Vladimir Socor consideră că rezultatele alegerilor parlamentare din Moldova, care vor avea loc peste un an, sînt previzibile. Cel puţin, el consideră univoc faptul că comuniştii nu trebuie să mai vină la putere. „Deoarece comuniştii nu mai deţin media holdingul, nu au oameni de afaceri, care să finanţeze campania electorală, nu au susţinere în teritoriu, ei nu au nicio şansă să cîştige alegerile. Între Moscova şi comuniştii din Moldova există o mare neîncredere. Mai mult, ei se urăsc reciproc”, consideră Socor.

Însă aceasta nu înseamnă că victoria va fi obţinută de actuala putere, spune analistul. Cu atît mai mult cu cît, în opinia lui, în Moldova nu există o putere reală, dar este „o coaliţie de guvernare, teoretic, care este dezbinată între rivali”.

În ceea ce privește conflictul dintre Moldova și Transnistria, analistul afirmă că acesta va fi un conflict îngheţat pentru mult timp. Ceva s-ar putea decide, dacă Rusia se va schimba, dar ea nu se schimbă. „Dacă va fi adoptată vreo decizie, atunci asta va fi la alt nivel, la cel înalt. Poate între Bruxelles şi Moscova sau între Berlin şi Moscova. Însă atunci, UE trebuie să confirme faptul că Berlinul şi Moscova, ipotetic, au vorbit între ele”, subliniază Vladimir Socor pentru noi.md.

(180 accesari)