socorGestul așa-zisului președinte al Sovietului Suprem din Transnistria, Mihai Burla, care solicită Dumei de Stat examinarea unei posibile anexări a regiunii la Federația Rusă este pur simbolic și nu are nicio valoare practică.

Despre aceasta a declarat pentru Jurnal.md, analistul politic al Fundației Jamestown și Eurasia Daily Monitor, Vladimir Socor.

„Nu acesta este sensul Sovietului Suprem de la Tiraspol. Mihai Burla s-a adresat președintelui Dumei ruse cu rugămintea de a crea o baza legislativă care nu există în momentul acesta, pentru o posibilă aderare a Transnistriei la Federația Rusă”, a declarat Vladimir Socor.

Comentatorul politic consideră că Tiraspolul pare îngrijorat de faptul că proiectul de lege propus de partidul Rusia Dreaptă cu privire la facilitarea anexării teritoriilor noi la Federația Rusă nu mai este promovat în parlamentul rus „ci pare înghețat”.

„Liderii de la Tiraspol ar dori ca Rusia că creeze o bază legislativă care să permită și Transnistriei nu numai Crimeii să solicite aderarea la Federația Rusă. Acesta este contextul și subtextul mesajului domnului Burla adresat lui Narîșkin”, a menționat Vladimir Socor.

„Și în contextul acesta vreau să revin și la Chișinău. În luna decembrie 2010, Serghei Narîșkin a venit la Chișinău în calitate de arbitru al formării unui nou guvern de coaliție, era imediat după alegerile din noiembrie 2010. A venit la Chișinău invitat de partidul domnului Plahotniuc, cu scopul de a negocia o posibilă guvernare de coaliție a partidului domnului Plahotniuc, cu partidului comuniștilor, condus de Vladimir Voronin. De fapt, Plahotniuc nu este politician, este businessman, cu un partid politic în buzunar. Iată până unde a putut să meargă iresponsabilitatea unor politicieni în acel moment în Republica Moldova. Bine că am depășit această etapă, astăzi ar fi de neconceput ca cineva de la Chișinău să apeleze la vreun politician rus care să vină să formuleze componența guvernului”, a mai adăugat analistul politic.

Expertul mai susține că Republica Autonomă Crimeea nu va fi încorporată imediat în Federația Rusă, care încearcă să negocieze cu Occidentul o soluție de compromis.

„Ca să nu arate pe față ca o anexare a Crimeei la Rusia, ci să mențină cel puțin pentru o perioadă de tranziție aparența unei statalități a Crimeii, bineînțeles sub controlul sută la sută din partea Rusiei. Moscova ar putea oferi o asemenea soluție diplomației occidentale, un mod onorabil de a rezolva criza fără să fie obligată de a înghiți o anexiune fățișă și brutală”, a conchis Vladimir Socor.

sursa: jurnal.md

(232 accesari)