-0.8 C
Chișinău
marți, 7 februarie, 2023

Societatea Civilă cere transparenţă şi corectitudine maximă în cazul lui Alexandru Stoianoglo

Must read

Comentarii recente

23 de organizaţii neguvernamentale (ONG) din Republica Moldova au semnat o declaraţie în care solicită „nepolitizare, transparenţă şi corectitudine maximă în cazul lui Alexandru Stoianoglo”.În declaraţia făcută publică, vineri, pe site-ul Institutului pentru Politici şi Reforme Europene, se menţionează că organizaţiile semnatare urmăresc cu cea mai mare atenţie situaţia din jurul cazului Alexandr Stoianoglo.

„Este surprinzătoare viteza cu care a fost pornit dosarul penal împotriva dlui Stoianoglo efectuată reţinerea şi solicitarea de arestare a acestuia. Lipsa de informaţii nu ne permite să ne pronunţăm cu privire la temeinicia acuzaţiilor aduse împotriva lui Alexandr Stoianoglo, în acelaşi timp considerăm imperios necesar ca procurorii şi instanţele judecătoreşti să dea dovadă de transparenţă exemplară şi respect faţă de prevederile legale”, se arată în declaraţie.

ONG-urile au îndemnat procurorii să facă publice fapte relevante care să convingă societatea că această cauză nu este nefondată.

„De asemenea, sperăm că instanţele judecătoreşti, cel puţin în acest caz, vor examina minuţios argumentele invocate de procurori pentru arestare şi îl vor pune imediat în libertate pe Alexandr Stoianoglo dacă există cele mai mici dubii cu privire la suficienţa acestora. Mai mult ca atât, trezesc îngrijorare informaţiile apărute cu privire la pretinsele influenţe exercitate asupra procurorului de caz, dar şi informaţii credibile că avocaţii lui Alexandr Stoianoglo nu au posibilitatea sa comunice cu el. Astfel de practici sunt inacceptabile într-un stat de drept şi solicităm investigarea imediată a acestora”, se arată în declaraţie.

ONG-uri au venit cu un îndemn către judecători şi procurori să „nu accepte influenţe politice, iar forţelor politice să se abţină de la politizarea cazului lui Alexandr Stoianoglo”.

„Justiţia trebuie să fie exercitată în sălile de judecată, nu în stradă sau în forurile politice”, se menţionează în declaraţie.

Printre organizaţiile ce susţin declaraţia se numără: Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, Institutul pentru Politici şi Reforme Europene, Transparency International Moldova, Asociaţia Promo-LEX, Asociaţia Presei Independente, Comunitatea WatchDog.md etc.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri