-4.8 C
Chișinău
joi, 9 februarie, 2023

Slusari privind desemnarea lui Negruță în Consiliul de administrare a Moldova Gaz: Consilierul prezidențial va avea un salariu net lunar de peste 90 mii lei

Must read

Comentarii recente

Ex-deputatul Alexandru Slusari susțune că ideea delegării consilierului prezidențial Veaceslav Negruță în Consiliul de administrare a Moldova Gaz este „totalmente greșită” și propune guvernării să renunțe la această numire.

În aspect juridic, fostul deputat se întrebă „ce are Președinția cu administrarea întreprinderilor cu capital public” și amintește că interesele statului în aceste entități în conformitate cu legislația în vigoare sunt reprezentate de Agenția Proprietății Publice, subordonată Guvernului.

„Membrii Consiliului primesc instrucțiuni de la APP sau Guvern privind luarea de atitudine pe toate problemele de gestionare a întreprinderilor. Aceste instrucțiuni sunt și mai importante în situația când Republica Moldova nu deține pachetul de control în SA Moldova Gaz. Domnul Negruță este angajatul altei instituției și juridic nu se subordonează nici APP și nici Guvernului. Apropo, formal nici nu există o solicitare oficială de la Președinție privind delegarea dumnealui. Reiese, că totul se face în baza indicațiilor verbale și poate fi catalogat ca intervenție abuzivă în activitatea APP.”- spune Alexandru Slusari.

În aspectul etico-politic, Slusari spune că această desemnare se produce „exact după semnarea contractului secret cu Gazpromul și acordului interguvernamental, în urma căruia Moldova practic a renunțat minim pe 5 ani la pachetul energetic III, este ancorată energetic de Federația Rusă și a pus un mare semn de întrebare asupra gazoductului Iași-Chișinău.”

„Deja cunoaștem că doamna Sandu a fost persoana-cheie în aceste negocieri și a avut mai multe discuții cu domnul Cozac. Știm cum subit în Parlamentul a apărut proiectul de lege, care permite consilierilor conducerii țării să activeze în calitate de membri ai Consiliilor de administrare la întreprinderi cu capital public. Documentul a fost promovat cu viteza luminii și a fost aprobat pe 4 noiembrie în pofida avizului critic al Guvernului. A doua zi după adoptarea legii, APP trimite solicitarea desemnării domnului Negruță către Moldova Gaz. Consilierul prezidențial urmează să primească ca membru al Consiliului Moldova Gaz un salariu net lunar de peste 90 mii lei. Sunt multe coincidențe suspecte, mai ales coroborate cu aspectul juridic, menționat mai sus.”- mai spune Alexandru Slusari.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri