-1.7 C
Chișinău
marți, 31 ianuarie, 2023

Slusari: În iarna 2021 noi am făcut scandal. În comisia juridică Litvinenco alături de Plîngău nu au votat pentru numirea lui Plămădeală la CSJ. Domnilor deputați PAS, ce s-a schimbat de atunci?

Must read

Comentarii recente

Ex-vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari, spune că „dacă deputații Platformei DA erau ieri în Parlament, cu siguranță, tribuna ar fi fost blocată de noi din primul minut după votarea acelei ordini de zi rușinoase!” Fostul deputat spune asta în contextul numirii judecătorilor Musteață și Plămădeală la CSJ.

„Probabil toți au văzut ieri comportamentul opoziției. Foarte calmă. A fost o distracție pentru ei. Cu glume și zâmbete. Fără întrebări pentru Dorel Musteață. Fără ieșiri din sală și conferințe de presă pe acest subiect. Cu o cuvântare inocentă a lui Vasile Bolea. Asta e. Reforma justiției niciodată nu a fost o prioritate pentru PSRM. Din contra, ar fi un vis de coșmar pentru Dodon. Cred că în suflet mulți socialiști erau de acord cu candidaturile votate. Mai ales că Dorel Musteață în perioada 2019-2020 așa de bine colabora pe la cafenele cu consilierul lui Dodon în privința numirilor judecătorilor. Iar pentru Plămădeală au votat și unii socialiști.”- menționează Slusari.

Fsotul deputat mai spune că a așteptat justificarea guvernării pentru acest „vot rușinos”, dar argumentele invocate i s-au părut „absolut ridicole și trădează unele înțelegeri obscure.”

„Că așa a decis CSM și noi trebuie să ne conformăm. Păi, este un vot politic, până la urmă. CSM nu v-a încurcat să n-o votați pe Oxana Robu. Că oricum va fi evaluare și toți judecători trebuie să treacă prin filtre. Dar ce facem cu faptele care spun că Dorel Musteață a fost adus de anturajul lui Plahotniuc în CSM în perioada când sistemul judecătoresc a fost capturat, că el nu a lucrat nicio zi la judecătoria Chișinău, că a votat ca Poalelungi să devină șef la Curtea Supremă de Justiție și judecator la Curtea Constituțională, ca Gurin să fie judecător la CC, iar Ion Druță să fie succesorul lui Poalelungi la CSJ? Acestea nu sunt filtre suficiente pentru deputați? Oare aleșii poporului nu cunoașteau despre actul de constatare din ANI pe domnul Musteață? Oare Olesea Stamate nu a primit de la serviciile secrete info despre contribuția financiară a lui Damir la procurarea unui apartament de către Dorel Musteață? Era cazul să-l avansați pe acest judecător pentru evaluarea ulterioară?” – se întreabă Slusari.

Fostul deputat se referă și la numirea lui Plămădeală, amintind că „această candidatură a apărut pe radarele legislativului încă în iarna 2021”:

„Atunci noi am făcut scandal. În comisia juridică Sergiu Litvinenco alături de Dinu Plăngău nu au votat pentru numirea domnului la CSJ. După asta socialiștii nu au riscat să-l scoată în plen. Domnilor deputați de la PAS, ce s-a schimbat de atunci?”

Alexandru Slusari conchide că „ceea ce s-a produs ieri cu numirea judecătorilor este o lovitură puternică pentru procesul de reformare a justiției, care și așa la moment există doar pe hârtie” și crede că „s-a demonstrat cu lux de amănunte că loialitatea politică continuă să fie cel mai important element în sistemul judecătoresc.”

„Dar cel mai grav lucru este că această lovitură a făcut-o un partid, care a construit foarte corect campania electorală pe reforma veritabilă a justiției și a insuflat speranță sutelor de mii de cetățeni.”- conchide politicianul.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri