0.2 C
Chișinău
vineri, 27 ianuarie, 2023

Slusari despre scrisoarea PA adresată prim-ministrei pe dosarul Arena Chișinău: Se crează impesia că documentul este scris de un ONG, dar nu de organul de anchetă

Must read

Comentarii recente

Pentru ce le plătim salarii celor din Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție, se întreabă Alexandru Slusari, fostul vicepreședinte al Parlamentului, publicând o scrisoare semnată de Adrian Bordianu, procuror-șef interimar al PA, privind dosarul Arena Națională. Scrisoarea este adresată Nataliei Gavriliță, prim-ministra RM, cerându-i-se ajutorul în calcularea prejudiciului.

Alexandru Slusari este revoltat de faptul că după doi ani de anchetă nu există niciun bănuit și doar acum Procuratura solicită Guvernului ajutor pentru calcularea prejudiciului statului:

„Nu am cuvinte! În loc de 10 ha, necesare pentru construcția Arenei, de la Colegiul vitivinicol Stăuceni au fost sustrase, fără nici o explicație plauzibilă, peste 69 hectare agricole. Statul nu a primit niciun bănuț pentru excluderea pământului din circuitul agricol. Doar de aici CNA a putut calcula lesne prejudiciul pentru diferența de 59 ha. Calculele simple arată că la bonitatea minimă, cu aplicarea coieficientului legal de 9264,96 pentru un grad/hectar, pierderile nerecuperate ale statului sunt de aproximativ 27 MILIOANE lei! Repet a câta oară, aceste 59 hectare în prezent sunt gajate și, conform contractului de așa zis parteneriat public-privat, pot fi și regajate.”

În document se face referință la constatarea că SRL Arena Națională nu va fi în stare să achite companiei de construcție din Turcia anual 1,5 milioane de euro în calitate de plată pentru efectuarea lucrărilor și că această sumă urmează să fie achitată din bugetul de stat. Alexandru Slusari spune în context, că „din start, proiectul a fost calculat greșit, însă cei din CNA, având aceste cifre, oricum nu știu a număra prejudiciul”.

„În cadrul inspectării financiare executorii lucrărilor au refuzat să prezinte Devizul de cheltuieli și procesele-verbale privind executarea lucrărilor, dar cei din CNA înghit impertinența respectivă și bocesc în continuare că nu pot face nimic, că au nevoie de ajutor și pasează responsabilitatea pe alte autorități. Se crează impesia că documentul este scris de un ONG, dar nu de organul de anchetă” – mai arată ex-deputatul.

Alexandru Slusari amintește ceea ce a mai spus: că acest proiect este o „schemă criminală cu terenurile publice și interese obscure pe construcția respectivă”, că a fost demarat la „sediul PD al lui Al Capone din Grozești”. că a fost promovat „în Parlament din partea lui Candu”, că „pe toate documentele sunt semnături ale miniștrilor”.

Problema cu numele bănuiților există doar pentru CNA și Procuratura Anticorupție, „care au murat acest dosar doi ani și care continuă să fie controlate de grupări politico-criminale”, consideră ex-deputatul și subliniază că „zilnic se fac niște declarații-trăsnet privind necesitatea reformării justiției, dar realitatea rămâne una urâtă și documentul menționat o reflectă cu lux de amănunte!”

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri