start_1162706Evenimentele din Găgăuzia reprezintă o consecință a ignoranței față de această problemă, demostrată de forțele politice care s-au perindat la guvernare în Republica Moldova. Concluzia aparține experților invitați la Cabinetul de Umbră, de la Jurnal TV.

„Ne aflăm la faza provocărilor pe care multă lume le-a anticipat. Republica Moldova, din nefericire, este extrem de vulnerabilă, iar aceste vulnerabilități sunt cauzate de acele carențe din guvernare care țin de vreo 20 de ani. Una dintre vulnerabilitățile principale se numește chestiunea găgăuză. Ce-au făcut guvernările de la Chișinău în acești ani în așa fel încât Republica Moldova să nu fie subordonată chestiunii găgăuze sau celei transnistrene? Senzația mea este că problema transnistreană este mai puțin nocivă pentru Republica Moldova, decât cea găgăuză”, a declarat geopoliticianul român, Dan Dungaciu, în cadrul unei intervenții telefonice.

„Rezultatele unui eventual referendum le cunoaștem deja. Nu vor fi în favoarea Republicii Moldova. Societatea va fi divizată și plonjată într-un mediu de neîncredere între moldoveni și găgăuzi. Văd aici o încălcare flagrantă a legii din partea reprezentanților găgăuzi. Desigur nu e doar vina lor și nici doar a Rusiei. De vină sunt gafele făcute la Chișinău timp de 20 de ani, din cauza iresponsabilității clasei politice. Indiferent de ce culoare, toți sunt vinovați de ce se întâmplă acum în Găgăuzia. Trebuie să comunicăm cu toate minoritățile, pentru că din păcate sunt eurosceptice. Asta s-a știut demult, dar nimeni nu a întreprins nicio acțiune, oamenii din teritoriu nu au fost informați despre avantajele integrării europene. Ne-am trezit acum în ajunul campaniei electorale. Ceea ce se întâmplă acum la Kiev este anume această miză, ce fel de țară ucrainenii vor avea de acum încolo, nu e vorba doar de vectorul extern. Această întrebare este actuală și pentru noi și nu vreau să ajungem în situația de la Kiev ca să aflăm răspunsul”, a relevat directorul Asociaţiei de politică externă,Victor Chirila.

„Guvernările trebuie să aibă grijă de integritatea teritorială a Republicii Moldova. Lucru pe care guvernările noastre nu l-au făcut în 23 de ani sau au făcut-o prea puțin. În cea mai dramatică situație ne-a adus actuala guvernare”, a declarat istoricul Victor Stepaniuc.

„Este un complot politic îndreptat împotriva integrității Republicii Moldova. Sunt de acord că nicio guvernare nu a fost în stare să gestioneze această problemă. Nu avem nicio strategie care să ne permită să ne simțim în siguranță”, a adăugat și analistul politic, Viorel Cibotaru.

De cealaltă parte, politologul Corneliu Ciurea a salutat ideea organizării unui referendum în Găgăuzia.

„A fost un mare mit să spunem că Republica Moldova a ales foarte ferm vectorul european. Găgăuzia a tras un semn de alarmă. Este un lucru foarte democratic. Nu poți merge în Uniunea Europeană, dacă o parte a populației e împotrivă. Trebuie să ne lămurim câți la număr sunt susținătorii acestei idei” a spus Ciurea.

„Sondajele de opinie și sloganele pro-europene ale partidelor de la guvernare demonstrează că aceasta este alegerea basarabenilor. Pe de altă parte, sunt de acord, nu avem politici cu referire la Găgăuzia”, spus în replică istoricul Anatol Petrencu.

Invitații în Cabinetul din Umbră s-au referit și la implementarea sistemului electoral mixt, propus de PD.

„Sunt un adversar al sistemului mixt în condițiile noastre. Există interese politice. Există un proiect promovat de PD și Plahotniuc care dorește modificarea sistemului electoral, pentru că consideră că îi va aduce anumite avantaje. Sper acest proiect să nu treacă. Este extrem de riscant să faci modificări electorale în acest an. Coaliția riscă să se discrediteze” a spus Corneliu Ciurea.

„Sunt pentru sistemul mixt, dar nu acum. Ar putea aduce la rezultate inverse. Eu aștept perioada privatizărilor. Experții din domeniu consideră că aceste întreprinderi prezintă o valoare suficient de mare. Asta poate conduce la o anumită întețire a luptei dintre diferite grupuri finaniciare. Știți la cine mă refer. Aici ar putea apărea surprize”, a adăugat Viorel Cibotaru.

Urmăriți și alte declarații făcute la Cabinetul din Umbră.

Sursa: jurnal.md

(147 accesari)