datele-bancii-nationale-arata-o-imbunatatire-a-calitatii-portofoliului-de-credite-pe-sistemul-bancar-al-republicii-moldovaCriza care a afectat cele mai solide bănci din SUA și Europa în ultimii doi ani, a ocolit bancherii din Republica Moldova. În fapt, criza face ravagii acolo unde este progres. De aici și liniștea ciudată în sistemul bancar moldovenesc. Comportamentul nu tocmai creștinesc al băncilor față de cetățean, la prima vedere nu dă de bănuit. Contractele de depozit vin să le dea legalitate nerușinatelor amăgeli comise de bănci față de deponenții săi.

Cît de măgulitor este ambalajul escrocheriei – „contract de depozit bancar în favoarea persoanei fizice”.  Favoarea, clientul o resimte peste cîteva luni de la încheierea contractului. Primul exemplu este BC „Moldindconbank” SA, stabilește: „banca plătește Deponentului pentru depozit o dobîndă flotantă în mărime de X% anual. Banca este în drept, iar Deponentul își exprimă acordul de a reduce unilateral mărimea ratei dobînzii, în dependență de evoluția pieții”. Rece și sincer.

Moldova Agroindbank este mai seducătoare, citim din contract: „ Banca are dreptul să diminuieze (micșoreze) sau să majoreze dobînda în mod unilateral”. Cu majorarea este clar. O capcană psihologică de turmentare a deponentului.

Doar în cîteva luni, majoritatea băncilor a redus rata dobînzii de la 11% anual la 8 – 8,5%, micșorînd venitul cetățeanului cu 20 – 25%. Băncile se obligă să informeze deponenții săi despre aceste schimbări cu 15 zile înainte, obligațiune neîndeplinită. Dar ce schimbări au apărut „în evoluția pieței” de s-a produs o așa drastică reducere la dobîndă? Se cunoaște că angajații sistemului bancar financiar sunt cei mai bine remunerați. Dobînda flotantă e doar cu pîinea și cuțitul stabil din acest buisness. Poate prezintă interes pentru Parlament, dar și alte instituții de stat care sunt obligate să vegheze la legalitatea afacerilor în raport cu cetățeanul. Nu prea se aud protestele ONG-urilor care apără drepturile consumatorului. Dar nici a institutiilor abilitate ale statului, care sunt de-a dreptul complicitare!

Vom aduce la cunoștință activitatea băncilor în diminuarea ratei dobînzei învăluită în ceață. Este o înțelegere tainică, de cartel, a acestor prestatori în finanțe sau așa e „evoluția pieței” cu rezultatele finale, identice la majoritatea din ei.

Pentru 365 de zile, rata dobînzii flotante este de:

8% – Mobias Banca

8% – Banca de Economii

8,5% – Victoriabank

9% – Pro Credit Bank, suma minimă pentru deschiderea depozitului este de 20 mii MDL.

8 -8,5 – Moldinconbanc

9,5 – Fin Com Bank

8% Eximbank

8,75 – Moldova Agroindbank

Cu această condiție flotantă, în orice moment te poți trezi încă cu o ruptură din dobîndă în folosul băncilor. Dacă nu ești afectat de grindină, secetă, alte calamități naturale, numaidecît vei fi lucrat fin de sistemul bancar din Republica Moldova și dezorientat de prodigioasa muncă a aleșilor poporului în folosului cetățeanului.

Se va gasi vrea institutie de stat – Parlament, Guvern, Agenția pentru protecția consumatorului și mai ales Agenția Antimonopol a doamnei Cărare?

La sigur, nu. Pentru că în Republica Moldova totul este în favoarea oligarhilor cu punga cît vagonul. Iar cetățenii simpli sunt furați ziua în amiaza mare de tîlharii care chipurile servesc interesele consumatorilor.

Vom expedia acest material la control autorităților enumerate mai sus în speranța că se va găsi cineva care să se gîndească la banuții celor mulți și nu la afacerile bancare ale demnitarilor care stau în spatele lor.

Ion BOGOS

(388 accesari)