start_1153973Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova s-a autosesizat în legătură cu amenințările la adresa jurnaliștilor și liderilor de opinie din RM. Potrivit unui comunicat de presă, instituția anunță că intimidările din ultima perioadă sunt absolut inacceptabile și că au drept scop „reducerea la tăcere a celor incomozi”.

„În legătură cu intimidările instituţiilor media din ultima perioadă de timp, precum şi ameninţarea unor exponenţi ai societăţii civile şi titularilor profesiunii de jurnalist, inclusiv cu moartea, via mesaje SMS pe telefon mobil, Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova anunţă că s-a autosesizat în cazul analistului politic Bogdan Ţîrdea, editorialistului Vasile Năstase şi jurnalistului Constantin Cheianu, iniţiind măsuri speciale de investigaţii pentru a identifica autorii anonimi în cauză”, anunță SIS.

Totodată, Serviciul de Informații și Securitate califică aceste amenințări drept o încercare de a aplica metode „medievale”. „Obiectivul final al intimidărilor şi presiunilor psihologice şi fizice este de a-i reduce la tăcere pe cei incomozi şi a-i face docili. SIS se arată îngrijorat şi condamnă vehement fenomenul de timorare al cetăţenilor ţării, în ansamblu, şi jurnaliştilor notorii moldoveni, în particular. Prin urmare, ipoteza exprimată de către pătimaşi, precum că mesajele respective confirmă autenticitatea schemelor deconspirate şi a actelor de corupţie, demascate în materialele jurnalistice – abuzurile, privatizările, hoţiile, care sunt în plină derulare, crimele comise de șefii mafiei oligarhice, are drept la existenţă şi adevăr, urmând a fi verificată de către Serviciu plenitudinar şi în termene restrânse”, se arată în comunicatul emis.

Menționăm că analistul politic,  Bogan Țîrdea, a fost amenințat cu moartea prin intermediul unor mesaje pe telefonul mobil, înainte de ora de emisie a emisiunii de la Jurnal TV, „Cabinetul din umbră”. Ulterior, jurnaliștii Constantin Cheianu și Vasile Năstase au primit sms-uri de acest gen pe 15 iulie, la doar cîteva minute diferență, sugerîndu-le să renunțe la critici, altminteri „vor fi opriți”

ONG-urile de media au sesizat Ministerulde Interne şi Procuratura Generale, cerîndu-le să investigheze minuţios intimidările jurnaliștilor.

„Considerăm că intimidarea, amenințarea, violența din partea persoanei, persoanelor sau altor forțe care doresc să reducă jurnaliștii la tăcere sau cenzură trebuie condamnate fără rezerve într-un stat de drept. Astfel de acțiuni pun în pericol libertatea presei și dreptul la exprimare liberă”, se spune în declarația semnată de ONG-urilor de media.

Și președintele României, Traian Băsescu, a îndemnat instituțiile de stat din RM să reacționeze în acest caz. „Important este să ca instituțiile statului să protejeze libertatea presei atunci când există politicieni sau oameni de afaceri care nu înțeleg libertatea presei”, a declarat Traian Băsescu, în cadrul vizitei sale la Chișinău.

Totodată, postul de televiziune Jurnal TV a emis un demers prin care cere instituţiilor de drept din țară să întreprindă toate măsurile necesare pentru a identifica comanditarii amenințărilor în adresa jurnaliștilor. „Suntem martorii unui atac fără precedent asupra jurnaliştilor Vasile Năstase şi Constantin Cheianu şi a comentatorului politic Bogdan Ţîrdea, care încearcă să se exprime liber, aducând la cunoştinţa publicului larg realităţile existente în societatea noastră, în politică şi justiţie, demascând legăturile instituite între structurile de stat şi crima organizată. Demascările mediatizate de noi îi deranjează pe cei vizaţi, motive pentru care aceştia, direct, sau prin persoane interpuse, atentează la viaţa şi integritatea autorilor prin expedierea de mesaje cu diferite ameninţări. Ne exprimăm profunda îngrijorare în legătură cu aceste acţiuni de intimidare asupra presei libere, acţiuni care nu sunt caracteristice unei societăţi democratice şi a unui stat care tinde să fie parte a UE”, se spune în demersul Jurnal TV.

(359 accesari)