-0.8 C
Chișinău
sâmbătă, 28 ianuarie, 2023

Sinteza săptămânii în opinia jurnaliștilor și comentatorilor

Must read

Comentarii recente

filea plahaEvenimentele politice se precipită cu fiecare zi care trece. Ruptura din PL a fost cap de știri, iar o nouă alianță este la un pas de a se forma. Apropierea dintre PLDM și PD este tot mai evidentă prin votul comun din Parlament, îndeosebi asupra proiectului sistemului mixt electoral, autorul căruia este Vlad Plahotniuc, dar și votarea în pripă a noului procuror general.

În acest context, comentatorul politic Bogdan Țîrdea scrie că este vădit stupefiat de șantajul lui Mihai Ghimpu asupra președintelui tirdeaNicolae Timofti. „Șantajul lui Ghimpu se alimenta nu din criterii morale sau dorința de a lupta pentru adevăr, ci din intenția aproape paranoică de a se răzbuna pe Timofti, fiindcă acesta l-a desemnat pe Filat la funcția de premier. Nu ar fi susținut Timofti candidatura lui Filat, nu ar fi avut nici Ghimpu pretenții morale. Și dacă Ghimpu este atît de principial, de ce nu a vociferat un an la rînd informația despre trecutul lui Timofti? Doar se știa că Timofti a fost eliberat încă în 2001 din funcții judecătorești de către PCRM, tocmai din același motiv. Cum de în martie 2011, Ghimpu care l-a propus la funcția de președinte pe Timofti, nu avea nicio pretenție față de acesta, iar acum are? Mai interesant este însă faptul, că Ghimpu a apelat la serviciile unui ziar de limbă rusă, care a și developat aceste acuzații, aducîndu-le în spațiu public”, se întreabă Bogdan Țîrdea.

„Securea războiului politic a fost îngropată. Votul comun pentru alegerea procurorului general, vine să confirme faptul că neînțelegerile dintre liberal-democrați și Victor-Nichitus_2876_17democrații moldoveni, au fost depășite. După demiterea lui Zubco, disensiunile politice dintre cele două formațiuni politice se axau în mod special pe controlul politic al Procuraturii Generale. Punctul a fost pus odată cu numirea noului procuror general, expertul în drept constituțional, Corneliu Gurin. Candidatura lui a fost propusă de Marian Lupu și fost votată fără probleme de către legislativ.” scrie jurnalistul Victor Nichituș. Potrivit lui, „Votul liberal democraților pentru plasarea lui Gurin în fruntea Procuraturii Generale dar și pentru schimbarea sistemului electoral existent în Republica Moldova, reprezintă prețul pe care aceștia îl plătesc pentru votul de încredere în noul cabinet de miniștrii”.

anatol_petrencuProfesorul Anatol Petrencu crede că „Fără nici o îndoială, dl Mihai Ghimpu este personal responsabil de criza declanşată în PL, de scindarea partidului şi de perspectivele sumbre ale acestuia”. Petrencu explică: “Caracterul omului determină soarta lui personală. Iată, constatăm că caracterul omului determină nu doar soarta lui, ci şi a unei formaţiuni politice, care a putut, la timpul potrivit, să convingă alegătorii pentru a fi aleasă în Parlament. ”

Editorialistul Nicolae Negru scrie despre negocierile privind formarea unui nou Guvern că “Timpul îl presează şi liderul PLDM ar putea să eşueze, dacă va fi obstrucţionat în mod tacit de democraţi. Dar şi avantajele de azi ale PD se pot spulbera, dacă, în disperare de cauză,negru PLDM decide să meargă la alegeri anticipate şi refuză să-şi schimbe candidatul la funcţia de premier. Există noi indicii că Filat nu exclude calea alegerilor, de aceea jocul democraţilor, dacă nu e corect, e pe muchie de cuţit”.

vasileȘi jurnalistul Vasile Năstase scria în ultimul său editorial că “Premierul trebuie să știe chiar de la începutul negocierilor că da, noi, cetățenii și alegătorii credem că e nevoie de un guvern nou, proeuropean, în frunte cu Vlad Filat, dar cu condiția că Plahotniuc este scos din politică și deferit justiției. Dacă acest lucru nu se întâmplă, totul e minciună, e umbra unei istorii care, la sigur, nu se va mai repeta doar în formă de farsă”.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

2 COMENTARII

  1. cine vrea sa inteleaga politica si economia prima data trebuie sa citeasca ,, PROTOCOALELE ,,INTELEPTILOR (de fapt satanisti daca citesti ),, SIONULUI,, impreuna cu actualizarea lor PROTOCOALELE DE LA TORONTO,,daca se poate editia cu comentariile lui ioan mota este fabulos … macar din curiozitate….veti avea mari surprize
    doar citind aceasta carte veti intelege de ce guvernantii si presedintii i-au atitea decizii aberante impotriva popoarelor lor,
    evident vor aparea unii agenti ,,orbi,, care vor spune ca sunt false dar ce exemplu mai bun vreti decit realitatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri