-0 C
Chișinău
miercuri, 30 noiembrie, 2022

Sindromul unei nopți macabre, de Vasile NĂSTASE

Must read

Comentarii recente

vasile-214x165MOTTO: “Toate lucrurile mărețe sunt simple si majoritatea lor pot fi exprimate într-un singur cuvînt: libertate, justiție, onoare, datorie, milă, speranță”.  Winston Churchill               

Declinul politic al monstruoasei coaliții naște… balauri. Frica de a fi debarcați de la treuca puterii îi determină pe cei doi frați siamezi în ale jafului, Plahotniuc și Filat, să apeleze la cele mai scîrnave metode de șantajare a societăţii. De această dată, a Opoziției.

Știu că “tuzicii” de la diferite fițuici politice, plătite de oligarhie, vor schelălăi jalnic și cu un servilism ce depășește  condiția canină, imputîndu-mi, fariseic, că implicarea mea firească în apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale unui tînăr, abuzat ziua în amiaza mare de sistemul mafiotizat, ar fi, de fapt, o tentativă de apărare a comuniștilor. Nimic mai fals! Îmi asum, cu toate acestea, riscul în totalitate, pentru că este imposibil să nu reacționezi, ca om de presă și ca cetățean, la disprețul și cinismul practicat de așa-zișii oameni ai “legii lui Plahotniuc și Filat”, care acționează la comandă politică, intimidînd și hărțuind nu doar pe acest activist de partid, ci întreaga campanie protestatară a Opoziţiei. Și cînd anume? Nu astă vară, cînd stăpînii lor, Filat şi Plahotniuc, prădau băncile și bugetul țării, ci tocmai acum, toamna, cînd Opoziția a declanșat așa-numita revoluție de catifea. Ne referim, așadar, la recenta descindere a “hultanilor” de la procuratură în apartamentul unui activist al Partidului Comuniștilor, Mihail Amerberg, unde au efectuat, o zi întreagă, percheziții și alte bazaconii de acest gen. Și toate astea, chipurile, s-au desfăşurat în cadrul dosarului penal privind dublul asasinat de acum doi ani, de la Durlești, din aprilie 2011. Ce norocel pe capul acestor asasini morali că există un asemenea dosar, în numele căruia poți să arestezi, la o adică, întreaga republică! Ce campanie mediatică parșivă au declanşat criminalii politici! Cu cîtă scîrboşenie manipulează tragedia și durerea fără margini a unor oameni, făcînd legătura inexistentă dintre macabrul asasinat şi tînărul suspectat, fără a prezenta probe, fără a veni cu dovezi clare că tocmai el ar fi autorul atrocităţii de acum doi ani. Ce probe aveţi, domnilor anchetatori-procurori? Oameni ai “legii lui Plahotniuc și Filat”, în baza căror fapte aţi făcut legătura dintre Mihail Amerberg şi victime, prin ce probe este legat acesta de locul crimei? Şi încă o observaţie care trebuie să ne pună în gardă. Atunci cînd instituţiile de drept deţin probe irefutabile despre vinovăţia unui individ, acesta este săltat imediat, este reţinut şi încarcerat în doi timpi şi trei mişcări, prezentîndu-i-se probatoriul incriminării! În cazul nostru se vede de la o poştă că totul e o înscenare, pregătită pe îndelete la hotelul “Nobil”, că e vorba de o hărţuire făţişă cu caracter strict politic. Oricum, presa liberă a scris că, surse din poliție, în contradictoriu cu cele ale procuraturii, au declarat că perchezițiile nu au nicio legătură cu dublul omor de la Durlești. Trebuie să remarcăm cu cîtă perfidie şi ipocrizie a fost atras şi MAI-ul în această cursă a Păpuşarului, obligat să se confrunte cu Opoziția, deşi, repet, dosarul este în gestiunea procesuală a Procuraturii Generale!

Am văzut cu toții că la “evenimentul-farsă” au fost prezenţi mai mulţi deputaţi PCRM, obligaţi să abandoneze, temporar, pichetarea instituţiilor mafiotizate. Alexandru Petkov, de exemplu, declara că: „Este un atac dur, premeditat și înscenat de guvernare la adresa PCRM. Persoana a fost intimidată. Au fost încălcate toate drepturile procedurale. Nu i s-a acordat dreptul la avocat. Dânșii susțin că este vorba de asasinatul de la Durlești făcând trimitere la date operative. Așa orice cetățean poate fi reținut. Sunt sigur că printre actualii guvernanți sunt oameni care dețin arme mult mai multe, dar nu știu de ce aceste persoane iată că nu sunt bănuite în cazul de la Durlești”.

Deputatul Grigore Petrenco susținea că este vorba despre o răfuială a guvernării. „Nervii actualului regim cedează și se trezește instinctul de supraviețuire, sub formă de agresiune. Doar așa poate fi explicat show-ul de astăzi. Este evident că a fost o comandă politică. Vor să-i sperie pe cei care nu se tem să protesteze față de bandiții de la putere. Demisia Guvernului! Alegeri anticipate! Filat și Plahotniuc – la pușcărie!”

Să încercăm să punctăm cîteva idei, pentru a demonstra adevărata intenție a reprezentanților monstruoasei coaliții care au descins în apartamentul activistului comunist de la Ciocana. Cu cîteva luni în urmă am discutat cu cîțiva colaboratori de la SIS, care mi-au explicat ce se întîmplă, în realitate, cu dosarul de la Durlești. În primul rînd, am aflat că acesta a fost preluat de la MAI de către secția de misiuni excepționale de la Procuratura Generală, secție condusă de Chitoroagă, omul de curte al Păpușarului. În afară de acest dosar, explică specialiştii, mai există unul, de asemenea excepțional, avînd la bază traficul internațional de heroină. În al doilea rînd, cu toate că există voci competente care susțin că aceste două dosare pot fi finalizate rapid, existînd probe suficiente care ar conduce la făptași, secția lui Chitoroagă nu se grăbește – şi nici nu e capabilă – să găsească criminalii, ține dosarele respective doar în scopul de a le specula politic, (datorită gravității lor și a rezonanței sociale deosebite, mai ales în cazul dublului omor de la Durlești) în vederea distragerii atenției de la crimele economice comise de cei doi Păpușari sau ca instrument de șantaj a persoanelor indezirabile, iar acum pentru a discredita manifestaţiile Opoziţiei. Exact cum susțineau și deputații, orice persoană poate fi reținută, suspectată, audiată fără niciun fel de probă, doar pentru că așa vrea mușchiul lui Chitoroagă pișcat și agitat de Păpușar. Nemaivorbind de interceptarea telefoanelor, de violarea spațiului privat și intim. Vă imaginați cît de imperceptibil ca dimensiune și proporții este abuzul comis la adăpostul gravității crimelor respective? Ce judecător s-ar opune cererii de filare sau de interceptare a oricărei persoane indicate de către procurorii Păpuşarului? Știe cineva, pînă la ora actuală, câte zeci de persoane au fost reținute și tratate “cu metodă” în subsolurile procuraturii în cadrul așa-ziselor măsuri operative ce țin de acest caz? Știe cineva cîte telefoane ale unor persoane indezirabile regimului criminalizat au fost puse sub monitorizare sub pretextul acumulării de informații de la niște presupuși suspecți? Sigur, cineva știe! Un Chitoroagă, un Zubco, un Garaba și fără îndoială stăpînul lor mereu cu sforile în mînă! Imaginați-vă ce suferințe incomensurabile, ce calvar provoacă acești netrebnici părinților și rudelor copiilor asasinați, venind de fiecare dată cu reţineri false, cu manipulări şi speculaţii ieftine, adumbrindu-le așteptările! E ca și cum, din cînd în cînd, cineva le-ar răsuci cuțitul în rana mereu necicatrizată, acest cineva fiind sistemul perfid și cinic al celor doi monștri politici, nesătui de bani, sînge și putere, care joacă tănănica pe mormintele neprihănitelor victime.

Nu sunt avocatul lui Mihail Amerberg, nu-l cunosc şi nu mă interesează nici activitatea sa politică, nici cea profesională. Este sau nu vinovat? A comis anumite fapte reprobabile? Nu știm. Poate că da, poate că nu. Înțeleg că deține niște arme. S-a tras cumva din ele în adolescenții de la Durlești, nu s-a tras? Sunt sigur că nu, altfel demult vuia urbea. Dacă a încălcat ceva, de ce să i se pună în cîrcă şi această crimă de rezonanţă naţională, doar pentru că e un simplu activist al PCRM care participă la proteste? Gluma se îngroaşă, după acest spectacol stupid al audiovizualului oligarhic, cei care au intrat în casa lui vor trebui să vină, public, cu probe serioase.  Să convingă societatea că tocmai el este asasinul. În caz contrar cineva va trebui să răspundă penal pentru aceste tertipuri propagandistice de prost gust. Pînă atunci, însă, să-i dea posibilitatea să fie asistat, omenește, de un avocat. Și să i se respecte drepturile cetățenești, inclusiv prezumția de nevinovăție, pe care, de atîtea ori, o invocă criminalii politici actuali.

Ceea ce știm cu certitudine este că acești vizitatori violenți se contrazic în declarații, ba spun una, ba spun alta. Ba declară, oficial, că tînărul e suspectat de omorul de la Durlești, ba afirmă, în spatele anonimatului, că nu are legătură cu tragedia de acum doi ani. Coroborat cu declarațiile surselor noastre, putem trage concluzia că asistăm la o farsă de cel mai prost gust, la o josnică și lașă hărțuire și intimidare a Opoziției, însă cel mai grav – la devorarea psihică și morală a părinților îndurerați ai copiilor uciși mișelește în umbra unei nopți macabre de primăvară.

Și acesta e doar începutul. Cu cît ne apropiem mai mult de momentul adevărului, de judecata poporului, de alegeri, adică, (dacă alegeri vor fi!) cu atît mai perfide și mai ticăloșite vor fi acțiunile celor doi oligarhi de a-și proteja averile tîlhărite.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri