3.2 C
Chișinău
joi, 28 octombrie, 2021

Show-ul de la CNA, o bătaie de joc în adresa protestatarilor; Ilan Shor poate oricând să fugă // EXPERŢI

Must read

Comentarii recente

shor 1Plasarea lui Ilan Shor în arest la domiciliu, în dosarul jafului de miliarde de la BEM, Banca Socială şi Unibank este o bătaie de joc în adresa zecilor de mii de oameni care au protestat duminică în PMAN.

Show-ul de la CNA ascunde de fapt intenţia beneficiarilor reali ai jafului de a oferi poporului un ţap ispăşitor. Or, Ilan Shor are la dispoziţie toate mijloacele de a fugi din ţară. Astfel comentează experţii şi liderii de opinie decizia de astăzi a Judecătoriei Buiucani de a-l plasa pe Shor în arest la domiciliu timp de 30 de zile.

„Este sfidător ce se întâmplă, este strigător la cer. Este o hotărâre împotriva actului de justiţie. Este încă o decizie care a denigrat imaginea justiţiei aducând-o la cel mai jos nivel, acolo de unde încercăm cu disperare să o tot ridicăm. Judecătorul Ghenadie Pavliuc (magistratul care a pronunţat decizia – n.r.), persoană care a fost călăul omului de afaceri Viorel Ţopa şi a lui Răzvan Paveliu, dând un mandat de arestare ilegal, tocmai el a luat această decizie barbară în cazul lui Shor. Tocmai acestei persoane care, după toate criteriile procedurii penale în cazul aplicării arestării preventive şi a arestului la domiciliu, poate să fugă în orice clipă pentru că deţine paşapoarte străine şi mijloace de transport, avioane care-i stau personal la dispoziţie. Situaţia lui Shor categoric se încadrează în unul dintre riscurile de eschivare. Acest risc este pus în faţă întotdeauna când judecătorii vor să-şi camufleze intenţiile de a aresta pe nedrept nişte oameni. Sper că procurorii anticorupţie vor ataca decizia la Curtea de Apel, dar poate să fie prea târziu şi Shor să dispară undeva în zonele off-shore acolo unde au dispărut şi banii. Chiar dacă vor ataca astăzi decizia, instanţa de recurs va examina. Shor are la dispoziţie timp să dispară din ţară” a declarat avocatul Ana Ursachi.

Membrii Platformei Civice Demnitate şi Adevăr consideră că acum se urmăreşte ca Ilan Shor să rămână ţap ispăşitor, la fel cum s-a procedat în cazul Pădurea Domnească. Reprezentanţii societăţii civile spun că nu vor renunţa la proteste până când toate revendicările adoptate la protest nu vor fi revendicate.

„Arestul la domiciliu al lui Shor, la fel ca şi circul lui Candu cu publicarea raportului Kroll, fac parte din aceeaşi lucrare zămislită de către Plahotniuc şi Filat, adevăraţii beneficiari ai miliardelor furate de la cetăţeni. Este o bătaie de joc de acest popor, prezent duminică în PMAN prin cei peste 50 de mii de cetăţeni care au strigat în unison: „Plahotniuc la puşcărie, Filat la puşcărie, Plahotniuc şi cu Filat viitorul ne-au furat”. Acest regim criminal încearcă poporul de minte şi de răbdare şi aceasta e destul de periculos. De fapt, se joacă cu focul pe lângă viitorul acestui stat”, a comentat avocatul Andrei Năstase, membru al Platformei Civice Demnitate şi Adevăr.

„Aşa-zisul joc de-a capul lui Moţoc cu Shor nu înseamnă nimic altceva decât de a-l găsi pe acesta ţap ispăşitor, aşa cum a fost găsit ţap ispăşitor Creţu în dosarul Pădurea Domnească. La mitingul din 3 mai populaţia RM a cerut demiterea şefilor structurilor de forţă, inclusiv a lui Chetraru, şi asta am venit să cerem astăzi aici, la CNA. Noi vom fi consecvenţi, vom cere în continuare demiterea lui Gurin, Chetraru, Zumbreanu, aceste scule ale oligarhiei criminale, care nu fac nimic altceva decât să inducă în eroare şi să ascundă crima legată de cele două miliarde de dolari, crima din Pădurea Domnească şi alte crime făcute zilnic. Dacă aceşti indivizi nu vor pleca, noi vom continua protestele şi-i vom determina prin forţa populară să părăsească aceste funcţii pe care nu le merită, pentru că noi, contribuabilii, le plătim”, a declarat Vasile Năstase, în timpul protestului din faţa CNA.

„Guvernanţii se văd presaţi, se văd obligaţi să arunce capul lui Moţoc în mulţime. Sunt sigură că nu doar Shor este beneficiarul miliardului furat. Mă îngrijorează că a fost arestat la domiciliu. Ceea ce nu este o garanţie că Ilan Shor nu va avea posibilitatea să fugă din ţară. Să nu creadă guvernanţii că ceea ce se face o să ne satisfacă. Noi avem foarte multe revendicări votate de cele 50 de mii de oameni în PMAN. Am trimis această rezoluţie cu revendicări la Guvern, Parlament şi la alte instituţii. Aşteptăm două săptămâni aşa cum am promis. În cazul în care aceste revendicări nu vor fi luate în serios, vom iniţia din nou proteste ample şi vom continua presiunile”, a spus şi jurnalista Angela Aramă, membru al Platformei Demnitate şi Adevăr.

Ilan Shor are statut de învinuit în dosarul jafului de miliarde de la Banca de Economii şi este cercetat pentru abuz în serviciu soldat cu urmări grave faţă de instituţia financiară. Shor a fost escortat la domiciliul său şi va sta în arest la domiciliu timp de o lună. În această perioadă, Ilan Shor este restricţionat în comunicarea cu anumite persoane şi nu va avea dreptul să părăsească teritoriul domiciliului.

Amintim că raportul companiei Kroll, care a investigat furtul de miliarde din Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank a fost făcut public. Din document reiese că gaura financiară din cele trei bănci se ridică la 18 miliarde de lei, iar principalul actor al acestor operaţiuni frauduloase ar fi controversatul om de afaceri Ilan Shor. Auditorii internaţionali fac însă o precizare importantă – concluziile sunt bazate doar pe informaţii oferite de BNM, care sunt insuficiente pentru a stabili beneficiarul final al furtului şi care nu au fost verificate.
Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri