32.7 C
Chișinău
marți, 28 iunie, 2022

SESIZARE PUBLICĂ adresată ambasadelor şi instituţiilor internaţionale: Regimul Plahotniuc îşi pregăteşte răzbunarea; Se pune la cale incriminarea liderilor Platformei DA // DOC

Must read

Comentarii recente

Nastase-marsul-taceriiRegimul condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc pregăteşte incriminarea liderilor Platformei Demnitate şi Adevăr prin intermediul Ministerului de Interne, care face presiuni asupra deţinuţilor politici arestaţi în mod ilegal în urma protestului din 24 aprilie pentru a-i determina să dea depoziţii false.

Despre aceasta atenţionează jurnalistul Vasile Năstase, membru fondator al Platformei DA, care într-o sesizare publică solicită instituţiilor internaţionale şi partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova să intervină pentru a descuraja acţiunile ilegale ale lui Plahotniuc şi ale slujitorilor săi din instituţiile statului.

„Ministerul de Interne, recent acaparat politic de către Plahotniuc prin numirea unei echipe dubioase la conducere ca Jizdan şi Pînzari, ambii implicaţi în dezordinile în masă din 7 aprilie 2009, face presiuni teribile asupra deţinuţilor politici arestaţi în mod ilegal de regimul autoritar pentru a-i determina să dea depoziţii false asupra mea personal şi a altor lideri ai Platformei DA. În această ordine de idei trebuie să declar cu toată convingerea că în data de 24 aprilie personal am depus toate eforturile pentru a convinge cetăţenii provocaţi de poliţie, dar în special de detaşamentele paramilitare ale lui Plahotniuc să se retragă din strada Bulgară şi să-şi continue traseul prestabilit de cetăţeni către GBS, lucru care a reuşit. Acelaşi lucru l-au făcut şi colegii mei prezenţi în perimetrul respectiv. Folosirea gazelor paralizante, lovirea bătrânilor, incitarea oamenilor şi aruncarea cu pietre au fost câteva dintre acţiunile scutierilor şi sportivilor plătiţi de Plahotniuc cu sume între 500 şi 1200 de lei pentru fiecare persoană care a acceptat să provoace protestatarii”, afirmă Vasile Năstase.

Reprezentantul Platformei DA afirmă că după arestarea celor patru protestatari, unul dintre ei, Valeriu Caşu, a fost scos în afara instituţiilor de drept de către un ofiţer de urmărire penală din cadrul Inspectoratului Naţional de Investigaţii,  A. Bacalu, şi presat să depună mărturii false împotriva sa şi a altor lideri ai Platformei.

„Înţelegând că prin aceste crime comise de Bacalu şi superiorii său, comandate de oligarhul Plahotniuc se urmăreşte incriminarea, la un moment dat, a liderilor Platformei Demnitate şi Adevăr, ca o răzbunare nestăpânită a caracatiţei criminale care a uzurpat ţara, solicit instituţiilor internaţionale, partenerilor de dezvoltare să întreprindă măsurile ce se impun pentru a descuraja acţiunile ilegale ale lui Plahotniuc şi sculele sale obediente din organele coercitive ale statului”, se spune în sesizarea lui Vasile Năstase.

Vă prezentăm mai jos textul integral al sesizării publice, adresată de Vasile Năstase misiunilor diplomatice, instituţiilor internaţionale şi partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova:

Ambasadei SUA
Delegaţiei Uniunii Europene
Oficiului Consiliului Europei
Ambasadei Marii Britanii
Ambasadei Germaniei
Ambasadei României
Ambasadei Suediei
Ambasadei Poloniei
Ambasadei Lituaniei
OSCE
PNUD
Parlamentul Republicii Moldova
Guvernul Republicii Moldova
ProcuraturaGenerală R. Moldova
Centrul Naţional Anticorupţie
Ministerul Afacerilor Interne

 

SESIZARE PUBLICĂ

În calitatea mea de cetăţean al Republicii Moldova, membru al Platformei Civice Demnitate şi Adevăr, Deputat în Parlamentul Independenţei, jurnalist, sesisez instituţiile naţionale şi internaţionale privind starea de captivitate a organelor de drept din Republica Moldova. Acestea au fost partajate în totalitate unui singur partid, Partidul Democrat, subordonate prin corupere şi şantaj unui singur individ, Vladimir Plahotniuc. Respectivul s-a încoronat coordonator al guvernării, fiind totodată beneficiarul atacurilor raider, conform justiţiei din Marea Britanie, cu active de 70 de milioane de euro sechestrate de justiţia din Olanda, cetăţean al cel puţin trei state, inclusiv Federaţia Rusă, proprietar ilegitim a cel puţin 10 radiodifuzori care practică linşajul mediatic asupra Opoziţiei democratice şi a liderilor acesteia, urmărit de Interpol pentru relaţiile sale dubioase cu gruparea criminală Solnţevskaia din Moscova, beneficiar al mai multor proprietăţi ale statului prin mijloace dubioase cum ar fi hotelul Codru, insulele La izvor, cafeneaua Guguţă şi multe altele.

Depunînd această Sesizare, contez eminamente pe intervenţia promptă şi categorică a partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova care au finanţat sistemul de drept, au investit zeci de milioane de euro ai contribuabililor europeni şi americani pentru reformarea acestuia şi au dreptul moral de a atrage atenţia asupra ilegalităţilor şi încălcării brutale a normelor de drept şi a practicilor civilizate.

În fapt, ţin să vă informez că din surse legale, făcute publice prin intermediul mass-media independente, Ministerul de Interne, recent acaparat politic de către Plahotniuc prin numirea unei echipe dubioase la conducere ca Jizdan şi Pînzari, ambii implicaţi în dezordinile în masă din 7 aprilie 2009, face presiuni teribile asupra deţinuţilor politici arestaţi în mod ilegal de regimul autoritar pentru a-i determina să dea depoziţii false asupra mea personal şi a altor lideri ai Platformei DA.

În această ordine de idei trebuie să declar cu toată convingerea că în data de 24 aprilie personal am depus toate eforturile pentru a convinge cetăţenii provocaţi de poliţie, dar în special de detaşamentele paramilitare ale lui Plahotniuc să se retragă din strada Bulgară şi să-şi continue traseul prestabilit de cetăţeni către GBS, lucru care a reuşit. A se vedea filmul evenimentelor surprinse de camerele de luat vederi, in special de la minutul 8 si 5 secunde.

Acelaşi lucru l-au făcut şi colegii mei prezenţi în perimetrul respectiv.

Folosirea gazelor paralizante, lovirea bătrînilor, incitarea oamenilor şi aruncarea cu pietre au fost câteva dintre acţiunile scutierilor şi sportivilor plătiţi de Plahotniuc cu sume între 500 şi 1200 de lei pentru fiecare persoană care a acceptat să provoace protestatarii.

Astfel, conform declaraţiilor celor doi avocaţi ai apărării, Eduard Rudenco şi Ana Ursachi, în ziua reţinerii celor patru protestatari paşnici, unul dintre ei, Valeriu Caşu nu se afla în izolatorul poliţiei. Înrebînd unde anume este, au fost informaţi că a fost condus la Direcţia de Urmărire Penală a MAI de către un ofiţer care nici nu figurează în lista de angajaţi ai DUP.

Verificînd informaţia, avocaţii au mers la Direcţia în cauză, însă Valeriu Caşu nu se afla aici.

Ulterior, apărătorii deţinuţilor politici au aflat că Valeriu Caşu a fost scos în afara instituţiilor de drept de către A. Bacalu, ofiţer de urmărire penală din cadrul Inspectoratului Naţional de Investigaţii şi presat sădepună mărturii false împotriva mea personal şi a altor lideri ai Platformei.

Valeriu Caşu a declarat că nici măcar nu mă cunoaşte, iar Bacalu a insistat arătîndu-i imagini video în care mă regăseam. Totodată, Bacalu i-a promis protestatarului că imediat ce depune depoziţii, va fi eliberat din arest şi nu va judecat într-o altă cauză penală.

Conştientizînd că mărturiile false constituie un delict, Valeriu Caşu a decis să le retracteze în faţa anchetei. Astfel, acesta a declarat că a depus depoziţii false în urma presiunilor vehemente ale numitului Bacalu, dar că şi le-a retras în mod benevol şi legal.

Totuşi, ofiţerul oligarhiei criminale nu renunţă la a comite delicte penale şi în continuare. Conform avocaţilor, acesta exercită chiar şi în aceste zile presiuni, şantaj şi alte elemente asupra deţinutului politic Valeriu Caşu pentru ca acesta să-şi menţină mărturiile false, amenintîndu-l că altfel nu va ieşi din închisoare. Codul penal în vigoare instituie răspundere penală pentru faptele săvîrşite în privinţa lui V. Caşu, în special prin art.309 – constrîngerea de a face declaraţii, ce se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 6 ani, art.310 – falsificarea probelor, ce se pedepseşte cu închisoare de pînă la 3 ani, art.314 – determinarea la depunerea de declaraţii mincinoase, ce se sancţionează cu închisoare de pînă la 3 ani, precum şi de art.327 – abuzul de putere, ce se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 6 ani, însă aceste crime nu sunt investigate în modul corespunzător de niciuna din instituţiile de drept din ţară, dat fiind capturarea şi aservirea lui clanului oligarhico-mafiot.

Înţelegând că prin aceste crime comise de Bacalu şi superiorii său, comandate de oligarhul Plahotniuc se urmăreşte incriminarea, la un moment dat, a liderilor Platformei Demnitate şi Adevăr, ca o răzbunare nestăpânită a caracatiţei criminale care a uzurpat ţara, solicit instituţiilor internaţionale, partenerilor de dezvoltare să întreprindă măsurile ce se impun pentru a descuraja acţiunile ilegale ale lui Plahotniuc şi sculele sale obediente din organele coercitive ale statului.

Totodată, reiterez solicitarea întregii mişcări protestatare şi a societăţii civile privind determinarea puterii de la Chişinău să elibereze imediat deţinuţii politici încarceraţi în mod criminal de către Plahotniuc şi acoliţii săi şi să înceteze atît presiunile şi şantajul asupra acestora, cît şi fabricatul la comandă politică  dosar penal pentru aşa-zise dezordini în masă care nu au existat.

Vasile Năstase                                                  

Chişinău, 17 iunie 2016

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri