30.2 C
Chișinău
luni, 27 iunie, 2022

Sergiu Tofilat: Furturile bancare în Moldova continuă. În joc, acţiuni de la Moldindconbank şi MAIB

Must read

Comentarii recente

BNM şi CNA observă online toate tranzacţiile, astfel că împrumuturile care au dus ulterior la fraudarea sistemului financiar-bancar din Republica Moldova puteau fi oprite imediat, lucru care din păcate nu s-a întâmplat, a punctat expertul.

Sergiu Tofilat, expert economic şi preşedintele think-tankului WatchDog.md, a menţionat că deşi în prezent controversatul om de afaceri Veaceslav Platon este condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari în dosarul fraudelor de la Banca de Economii a R. Moldova, în anul 2011 era partener de afaceri cu Plahotniuc şi Şor, tranzacţionau şi aveau multe operaţiuni în comun.

Mai mult decât atât, expertul a menţionat că, în decembrie 2011, Plahotiuc i-ar fi vândut lui Platon acţiuni de la Victoria Bank, Victoria Asigurări şi Hotelul Naţional, tranzacţie pentru care Platon s-ar fi împrumutat de la Victoria Bank şi de la Moldindconbank.

Victoria Bank acordă 40 milioane dolari la patru firme controlate de aceeaşi persoană, Platon. Nicio bancă din Moldova nu poate acorda o sumă atât de mare unei singure persoane, sau unui grup de companii gestionate de aceeaşi persoană. Aici este vorba de încălcarea regulamentului Băncii Naţionale (BNM) privind creditele mari”, a explicat Sergiu Tofilat în cadrul emisiunii „60 de minute” de la Jurnal TV.

Totodată, Tofilat, arătându-se nemulţumit de faptul că Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM în acea perioadă, nu a văzut nicio problemă în aceste împrumuturi, a precizat că aceşti bani au ajuns ulterior în câteva companii off-shore implicate în „Laundromatul rusesc”, după care s-au întors înapoi în Victoria Bank care dă acordul ca aceşti bani să fie transferaţi mai departe către compania OTIV Prime ce aparţine liderului PD, Vlad Plahotniuc.

În primul rând, BNM trebuia să sancţioneze conducerea Victoria Bank pentu încălcarea regulamentului de acordare a creditelor mari, consideră preşedintele WatchDog.md. În context, expertul economic a ţinut să sublinieze şi faptul că în cazul contractului Platon-Victoria Bank-Plahotniuc ar fi vorba şi de spălare de bani „pentru că se schimbă destinaţia banilor şi banca conştient merge la o sumedenie de încălcări”. Sergiu Tofilat mai menţionează că aceste împrumuturi ar fi putut fi oprite imediat întrucât atât Banca Naţională, cât şi Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) văd online toate tranzacţiile.

Potrivit legii BNM, ea are dreptul să blocheze orice tranzacţie, Drăguţanu nu a făcut nimic, este clar că a primit indicaţii să protejeze toată această schemă. La CNA există legea privind prevenirea şi combaterea spălării banilor care, la fel, permite blocarea tranzacţiei pe cinci zile şi transmiterea tuturor actelor către organele de anchetă”, a adăugat Sergiu Tofilat.

Potrivit mai multor experţi economici din ţară, furturile bancare în Republica Moldova ar continua şi în prezent. Astfel, preşedintele WatchDog.md vine să precizeze că ulterior arestului lui Platon, averea acestuia a fost confiscată ca să fie vândută şi returnată o parte din miliard, aici fiind vorba de două pachete foarte importante de acţiuni, unul de peste 60 % la Moldindconbank şi altul de vreo 40 % la Moldova-Agroindbank (MAIB), ceea ce ar însuma, potrivit specialiştilor, circa 100 milioane euro.

Tofilat a mai precizat că BNM a demonstrat că firmele off-shore prin care Platon deţinea pachetele de acţiuni de la Moldindconbank şi MAIB acţionau concertat, fiind conduse de aceeaşi persoană, iar acum are loc un proces de arbitraj între acele companii off-shore şi statul Republica Moldova, şi dacă eventual ele câştigă, s-ar putea ca Moldova să plătească despăgubiri. Expertul economic consideră că odată ce sunt cu probleme, aceste acţiuni s-ar putea să nu fie cumpărate de nicio bancă serioasă, mai ales că există riscul ca banii investiţi de o bancă să se piardă.

„Statul – Vlad Plahotniuc – prin instituţiile controlate, pune mâna pe aceste acţiuni şi le poate vinde cui doreşte. Dacă ne întoarcem cu o lună în urmă, pachetul de acţiuni deţinut de Plahotniuc la Victoria Bank a fost vândut la un „cumpărător de bună-credinţă” – Banca Transilvania şi BERD. Cu alte cuvinte, Plahotniuc a obţinut bani curaţi şi deţine acte că aceşti bani au provenienţă legală cu care poate cumpăra orice fel de active doreşte, inclusiv şi aceste două pachete de acţiuni de la Moldinconbank şi MAIB”, a conchis Sergiu Tofilat.

Sursa:epochtimes.ro

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

1 COMENTARIU

 1. LA STĂPÂNUL DE SCLAVI PLAHOTNIUK TOTUL MERGE FOARTE BINE!

  Consiliul Afaceri Externe al UE s-a trezit să-și dea părerea despre noul sistem electoral al stăpânului de sclavi din Moldova Plahotniuk și-al specialistului lui în sisteme de vot, care pot fi fraudate “academicul” în caftan deteriorat, septuagenarul Nicolae Dabija? Da-i deja foarte târziu băieți, liberaliști mondialiști! Sistemul electoral a fost adoptat în Parlamentul sclavagistului de pe malul Bâcului cu 74 de voturi și anume 41 – PDM-ul stăpânului de sclavi Plahotniuk, 24 – PSRM-ul monstrului mancurt prorus Dodon și și 10 – PPEM-ul vostru mult trâmbițat al colaboraționistului proeuropean Iurie Leancă.

  Aaa, că n-am respectat recomandările Comisiei de la Veneția? Da noi avem Comisia de pe malul Bâcului în frunte cu “academicul” septuagenar Nicolae Dabija! Pentru câteva bancnote slinoase de 100 de lei acesta este gata să recomande orice-și dorește stăpânul nostru de sclavi Plahotniuk. Nu și ce dacă are caftanul de “academic” picurat din față și împroșcat din spate? Da-n schimb are frunze de laur brodate cu fire de aur pe guler și mânece! Și apoi nu stăpânul de sclavi l-a făcut “academic”, ci l-a moștenit de la derbedeii dinaintea lui. De ce să nu-l folosească “po polnoi katușke”?

  Consiliul Afaceri Externe al UE încă n-a uitat de frauda bancară? Da voi pentru ce stați acolo la Bruxelles în birourile voastre luxoase și stricați aerul? Ca să ne compensați nouă pagubele de pe urma “intemperiilor” bancare! Și apoi, vorba tenisistei noastre politice Marina Tauber: “Banii furaţi din sistemul bancar moldovenesc se restituie, Ilan Şor provine dintr-o familie nobilă și nu este vinovat de nimic, hoţii sunt Filat şi Platon, iar oamenii de rând n-au suferit la modul concret de pe urma “jafului secolului”.” Desigur pe fonul unui popor de sclavi și un escroc evreu răpănos, care a furat 2,9 miliarde de dolari de la acest popor obijduit de soartă poate să le pară unora nobil. Dar până la urmă majoritatea banilor
  au rămas pe loc. Din cei 2,9 miliarde de dolari furați de evreul escroc Șor, circa 2 miliarde au revenit la stăpânul de sclavi Plahotniuk pentru ca evreul să scape de închisoare.

  Consiliul Afaceri Externe al UE este parțial nemulțumit de legea antipropagandă din R. Moldova? Și ce mă rog vreți să facă un stăpânitor de sclavi stăruitor ca Plahotniuk al nostru, când sclavii în loc de să-și caute de muncă se uită tot timpul peste gard la vecinii lor mai prosperi? Sclavii trebuie să muncească pentru prosperitatea stăpânului și strachina de sărbușca proprie și nu să se holbeze la vecini. Cu atât mai mult la noi, unde o bună parte din ei cunosc limba ocupantului de la răsărit, care stă cu ochii pe ei, ca să le mai puie o pereche de cătușe de data asta asiatice, care sunt mult mai dure ca cele europene ale noastre.

  !!!! Acest articol este un pamflet si trebuie considerat ca atare! CITEŞTE CU ATENŢIE!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri