3.2 C
Chișinău
luni, 20 martie, 2023

Semnal de alarmă de la OSCE: Proiectul PD şi PLDM privind mass-media pune în PERICOL libertatea presei în RM

Must read

Comentarii recente

miatovic OSCEPropunerea PD şi PLDM de a modifica Codul Audiovizualului şi Legea privind Libertatea Presei au fost dur criticate de reprezentantul OSCE pentru libertatea presei.

Potrivit oficialului, amendamentele au fost înaintate spre aprobare în mod netransparent şi pot îngrădi atât libertatea presei din Moldova, cât şi libertatea de exprimare. Mai mult, modificările legislative ar putea cenzura produsul mediatic, spune Dunja Mijatović.

„În ciuda preocupărilor privind securitatea şi suveranitatea statului, precum şi drepturile omului, o serie de prevederi din proiect sunt exagerate şi nu corespund celor mai bune practici internaţionale. De aceste prevederi se poate face abuz, ceea ce poate duce la autocenzură în mass-media”, se spune în declaraţia reprezentantului OSCE.

În această situaţie, Dunja Mijatović recomandă parlamentarilor să examineze atent proiectul şi să solicite o expertiză din partea OSCE: „Am încredere că modificările propuse vor fi analizate cu atenţie de către membrii Parlamentului, care se vor asigura că legea nu prezintă nicio restricţie nejustificată pentru libertatea de expresie şi pentru o mass-media liberă. Suntem gata să sprijinim autorităţile RM cu recomandările necesare”.

Totodată, Mijatović a ţinut să atragă atenţia asupra faptului că mai multe organizaţii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la modificările care ar putea restricţiona libertatea presei, precum şi privind lipsa de transparenţă în elaborarea proiectului cu pricina.

Precizăm că, acum trei săptămâni, PD şi PLDM au promovat în grabă un proiect de lege care prevede modificări la actuala legislaţie din domeniul mass-media. Proiectul, care impune mai multe restricţii în activitatea presei, a fost însă criticat de experţii din domeniu, dar şi de reprezentanţii societăţii civile, iar ONG-urile de media s-au consolidat şi au semnat o declaraţie prin care dezaprobă elaborarea proiectului de amendare a Codului Audiovizualului, fără să fie consultată societatea civilă. Totodată, Asociaţia patronatelor din audiovizual a emis un comunicat de presă prin care califică prevederile proiectului drept anticonstituţionale.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri