-0.8 C
Chișinău
marți, 7 februarie, 2023

Șeful „Moldovagaz”: Tariful la gaze naturale, stabilit de ANRE, va putea fi micșorat abia peste șase luni

Must read

Comentarii recente

Tariful de 11,08 lei pentru metrul cub de gaze, care a fost stabilit ieri de Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) la solicitarea „Moldovagaz”, ar putea fi micșorat abia peste șase luni, adică nu mai devreme de 1 aprilie 2022. Reducerea tarifului s-ar putea produce doar în cazul în care prețul la gaze va scădea pe piața internațională, a declarat astăzi directorul general al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, în cadrul unei conferințe de presă, transmite Ziarul Național.

Potrivit lui Ceban, această majorare, de la 4,29 de lei la 11,08 lei, este „dureroasă” pentru cetățeni, dar necesară, deoarece acoperă cheltuielile pentru livrarea gazelor naturale în lunile octombrie și noiembrie curent.

Acesta nu crede că tariful la gaze trebuie ajutat în fiecare lună.

„Acum au existat premise de a majora. Acoperim două luni din acest an și o lună din anul viitor, trebuie să plătim 100% pentru a menține echilibrul. Noi putem să ne adresăm la ANRE în fiecare lună, dar nu cred că este bine așa. Cred că prețul ar trebui reglementat anual. Devieri de preț pot fi, dar de plus-minus 3%. Să treacă iarna și apoi vom vedea”, a precizat Ceban.

Sursa citată a mai spus că prețul de import al gazului pentru luna decembrie va fi de 430 de dolari pentru mia de metri cubi, deși anterior vicepremierul Andrei Spînu dădea asigurări că va fi de cel mult 400 de dolari.

„Urmează perioada de verificare a calculelor și confirmare a prețului de achiziție (ANRE trebuie să se pronunțe până la 30 noiembrie curent – n.r.). Deocamdată nu au fost revizuite tarifele pentru transport, pentru distribuție și furnizare. Vom prezenta calculele respective la ANRE. Noi am încercat să nu punem acum o presiune suplimentară pe consumatori, iar din acest motiv suma devierilor financiare va fi amânată.Tariful de 11,08 lei este mare, noi recunoaștem că tariful este mare. „Moldovagaz” nu va introduce în cost, pentru consumatorii finali, devierile financiare negative acumulate până acum”, a punctat Ceban.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri