Problema datoriei părţii transnistrene faţă de Gazprom va fi discutată în contextul reglementării conflictului transnistrean, a declarat Vadim Ceban, preşedintele Consiliului de Administraţie al „Moldovagaz” SA, în cadrul unei conferinţe de presă.Răspunzând la o întrebare IPN cu privire la datoria de peste 7 mlrd dolari a părţii transnistrene, Vadim Ceban a menţionat că subiectul este destul de complicat.
„Ceea ce ţine de datoria nemijlocită a „Тираспольтрансгаз-Приднестровье” şi care se atribuie regiunii transnistrene, această întrebare va fi discutată la etapa de organizare a şedinţei Comisiei mixte interguvernamentale moldo-euse şi, respectiv, în carul discuţiilor şi semnării acordului interguvernamental în care urmează a fi reglementată inclusiv datoria respectivă”, a menţionat Vadim Ceban.
Şeful de la „Moldovagaz” a precizat că protocolul Comisiei interguvernamentale va fi publicat şi acolo va fi prezentat mecanismul achitării datoriei malului stâng al Nistrului. În opinia sa, sunt mai multe posibilităţi în acest sens: transferarea datoriei de la „Moldovagaz” către „Тираспольтрансгаз” şi altele.
„Şapte miliarde de dolari este o sumă serioasă. Fără o soluţie politică, această problemă nu va putea fi rezolvată”, a adăugat Vadim Ceban.
Solicitat să comenteze opinia unor experţi, exprimată în cadrul dezbaterilor organizate la IPN, conform căreia delegaţia moldovenească la negocierile de la Sankt Petersburg nu a folosit bine factorul transnistrean în negocierile cu Gazprom, în sensul că Federaţia Rusă era gata să ofere „Moldovagaz” un preţ avantajos pentru a nu lăsa fără gaze nerecunoscuta republică nistreană, căreia îi oferă dintotdeauna sprijin, Vadim Ceban a preferat să nu comenteze.
„Nici nu a fost abordat subiectul. Cel puţin, eu pot să vă confirm că noi ne-am axat pe elemente de formulă, elemente comerciale şi pe reglementarea datoriilor”, a precizat preşedintele Consiliului de Administraţie al „Moldovagaz” SA.„Nimeni niciodată nu a spus să fie asumată acea datorie de către Guvern. Este datoria comercială a „Moldovagaz”. Pentru prima oară noi ne-am concentrat pe datoria care a fost formată pe malul drept (în comparaţie cu anii trecuţi, când partea rusă aborda în comun datoriile, n.r.)”.