-4.8 C
Chișinău
joi, 9 februarie, 2023

Şeful „Moldovagaz”: Datoria Tiraspolului faţă de Gazprom va fi discutată în contextul reglementării transnistrene

Must read

Comentarii recente

Problema datoriei părţii transnistrene faţă de Gazprom va fi discutată în contextul reglementării conflictului transnistrean, a declarat Vadim Ceban, preşedintele Consiliului de Administraţie al „Moldovagaz” SA, în cadrul unei conferinţe de presă.Răspunzând la o întrebare IPN cu privire la datoria de peste 7 mlrd dolari a părţii transnistrene, Vadim Ceban a menţionat că subiectul este destul de complicat.

„Ceea ce ţine de datoria nemijlocită a „Тираспольтрансгаз-Приднестровье” şi care se atribuie regiunii transnistrene, această întrebare va fi discutată la etapa de organizare a şedinţei Comisiei mixte interguvernamentale moldo-euse şi, respectiv, în carul discuţiilor şi semnării acordului interguvernamental în care urmează a fi reglementată inclusiv datoria respectivă”, a menţionat Vadim Ceban.

Şeful de la „Moldovagaz” a precizat că protocolul Comisiei interguvernamentale va fi publicat şi acolo va fi prezentat mecanismul achitării datoriei malului stâng al Nistrului. În opinia sa, sunt mai multe posibilităţi în acest sens: transferarea datoriei de la „Moldovagaz” către „Тираспольтрансгаз” şi altele.

„Şapte miliarde de dolari este o sumă serioasă. Fără o soluţie politică, această problemă nu va putea fi rezolvată”, a adăugat Vadim Ceban.

Solicitat să comenteze opinia unor experţi, exprimată în cadrul dezbaterilor organizate la IPN, conform căreia delegaţia moldovenească la negocierile de la Sankt Petersburg nu a folosit bine factorul transnistrean în negocierile cu Gazprom, în sensul că Federaţia Rusă era gata să ofere „Moldovagaz” un preţ avantajos pentru a nu lăsa fără gaze nerecunoscuta republică nistreană, căreia îi oferă dintotdeauna sprijin, Vadim Ceban a preferat să nu comenteze.

„Nici nu a fost abordat subiectul. Cel puţin, eu pot să vă confirm că noi ne-am axat pe elemente de formulă, elemente comerciale şi pe reglementarea datoriilor”, a precizat preşedintele Consiliului de Administraţie al „Moldovagaz” SA.„Nimeni niciodată nu a spus să fie asumată acea datorie de către Guvern. Este datoria comercială a „Moldovagaz”. Pentru prima oară noi ne-am concentrat pe datoria care a fost formată pe malul drept (în comparaţie cu anii trecuţi, când partea rusă aborda în comun datoriile, n.r.)”.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri